|

Avrupalılar vizede ikiye bölündü

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, “Avrupa'da eşya, mal dolaşabiliyor ama insan dolaşamıyor. Eğer mala kolaylık sağlanıyor ise bunu üreten ürün sahiplerine de kolaylık sağlanmalı” diyerek vizelerle ilgili sıkıntılara vurgu yaptı

Brüksel
00:00 - 24/11/2011 Perşembe
Güncelleme: 23:09 - 23/11/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Avrupalılar vizede ikiye bölündü
Avrupalılar vizede ikiye bölündü

Avrupa Parlamentosu'ndaki kadın girişimciler toplantısına vize tartışması damgasını vurdu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını imzaladığı 1996 yılından bu yana gereken tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak AB'nin aynı hassasiyeti göstermediğini dile getirdi.

SIKINTILI SÜREÇ YAŞANIYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Avrupa'da eşya, mal dolaşabiliyor insan dolaşamıyor. Eğer mal dolaşıyorsa bunu üreten ürün sahipleri de kolay dolaşmalı” dedi. Türk kadın girişimci Berna İlter Avrupa Parlamentosu'nda vize sıkıntısına isyan ederken, İlter'in son dakikada vize alabildiği öğrenildi. İlter, Brüksel'de yatırımlarının olduğunu ancak vize sıkıntısı yaşadığını söyledi. İlter, “AB tarafından girişimci olarak ödüllendirildim. 150 kadın arasında ilk 10'a girdim. Davet edildim ama gelirken vize almak zorundaydım. Ancak bana 8 günlük vize verildi" sözleriyle sıkıntısını dile getirdi.

İKİYE BÖLÜNMÜŞ BİR TABLO

Avrupa Parlamentosu üyesi Maria Corazza ise Türkiye'yi “Avrupa'nın Çin'i” olarak nitelendirdi. Bayan parlamenter Türkiye'deki büyüme rakamlarının çok etkileyici olduğuna dikkat çekerek, “Bu büyüme insanın gözünü kamaştıracak kadar güzel” dedi. Corazza, Avrupa'nın Ortadoğu ile iletişim kurabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirtirken, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda şu değerlendirmelerde bulundu: “Biz vize konusunda burada çalışmaya azimliyiz. Ama Avrupa Parlamentosu Türkiye'ye konusunda ikiye ayrılmış durumda. İki ayrı kamp var."


Avrupalı Türkiye'ye muhtaç

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin AB nezdindeki Daimi Temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, temaslarını değerlendirip gazetecilerin sorularını cevapladı. Avrupa Parlamentosu'nda Avrupalı parlamenterin “Türkiye AB'ye olduğundan daha fazla AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var” yönündeki görüşünün ilk kez dile getirildiğini, bunu nasıl değerlendirildiğine ilişkin soruya Yazıcı, “İlişkilerin daha iyi bir yere gelmesi ve Türkiye'nin duruşu ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var” dedi.



12 yıl önce