|

Azerbaycan'da ilk hedef e-dönüşüm

Milli gelirinin büyük bir kısmını enerjiyle sağlayan Azerbaycan'da petrol dışı sektörlerin gelişimi için dev atılımlar yapılıyor. Bu anlamda en önemli ayağı bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü oluştururken, Azerbaycan İletişim Bakanı Ali Abbasov, "2020'ye kadar bu alana 8 milyar dolar yatırım yapacağız" dedi

Merve Onkök
00:00 - 15/11/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:38 - 14/11/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Azerbaycan'da ilk hedef e-dönüşüm
Azerbaycan'da ilk hedef e-dönüşüm

Azerbaycan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, Bakü'deki makamında ağırladığı Türk gazetecilere, ülkedeki 'dijital dönüşüm' ile ilgili bilgiler verdi. Bakan Abbasov, Azerbaycan'ın 'Geleceğe Bakış 2020 vizyonu' kapsamında, GSYH'sini 2 katına çıkarmayı hedeflediğini belirterek, bu plan doğrultusunda bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) büyük rol oynayacağını söyledi. Ülkede yeni bir dijital altyapı kurduklarını söyleyen Bakan Abbasov, bunun beraberinde gelişecek BİT sektörünün de, ülkedeki diğer tüm sektörlere olumlu katkıları olacağına dikkat çekti.

YATIRIMIN YÜZDE 80'İ ÖZEL

Azerbaycan'daki BİT sektörünün gelişimine ilişkin de rakamlar veren Bakan Abbasov, "BİT sektörü Azerbaycan'da 2002-2009 yılları arasında her sene için yüzde 32-35' oranlarında büyüdü. Son 3 senedir de yaklaşık yüzde 20 gibi bir oranda büyüme gösteriyor. Her 3 yılda bir BİT sektörümüz iki katına çıkacak" dedi. BİT alanında geçen yıl 500 milyon dolar yatırım yaptıklarına işaret eden Azeri Bakan Abbasov, şöyle devam etti: "Bu yatırımın yüzde 80'i özel sektör, yüzde 20'si de devlet eliyle gerçekleştirildi. Projenin en önemli ayağını evlere fiber optik internet götürme planı oluşturuyor. Fiber optik hatları Azerbaycan'ın köylerine kadar götürecek projenin omurgasını 250 milyon dolarla devlet kuracak. Biz ağı kurduktan sonra evlere verilecek olan hizmetleri özel sektörden bekleyeceğiz. 2020'ye kadar BİT'e 3.6 milyar dolar yatırım yapacağız. Aynı oranda özel sektör de yatırım yapacak. Yani 8 yılda BİT'e 8 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştirilecek."

E-devlet 3 yılda tamam

n E-devlet çalışmalarında, özellikle Estonya'daki sistemden çok etkilendiklerini belirten Bakan Abbasov, "Estonya e-devlet hizmetleri alanında dünyada lider durumda. Biz de e-devlet sistemimizi onlarla birlikte kuruyoruz. Şimdilik verdiğimiz hizmetler ağırlıklı olarak bilgilendirme servisleri. Önümüzdeki 3 yılda vatandaşa dokunan hizmetlerin tamamını dijital ortamda vermeyi planlıyoruz" dedi. Bakan Abbasov'un verdiği bilgilere göre, ülkede internet penetrasyonu yüzde 65 civarında.

Sırada uzay teknolojisi programı

Azeri Bakan, uydu alanında da yatırımlara TÜRKSAT işbirliğiyle devam ettiklerini belirterek, Azerbaycan'ın 2016'da ikinci uydusunu fırlatacağını bildirdi. Gelecek 10 yılda uzay teknolojisiyle alakalı bir devlet programı yürüteceklerini söyleyen Bakan Abbasov, "Bunun dışında siber güvenlik, dijital TV gibi alanlara yatırım yapacağız. İnovasyonda bölgesel bir güç olmayı hedefliyoruz. Teknoparkları burada toplayacağız. Yazılım ve donanım ihracatına ağırlık vereceğiz. Niyetimiz petrol dışı gelirlerin arttırılması yönünde. Devlet olarak petrolden gelen güçlü bir kaynağımız var. Paraya ihtiyacımız yok. Özel sektörün elinden paralarını almayalım, onlar paralarıyla yatırım yapsınlar istiyoruz" dedi.

11 yıl önce