|

Bangladeş'e kaçırılan Tuğba evine dönüyor

Bangladeşli komşularınca Ağustos 2007'de kaçırılan 5 yaşındaki Tuğba, Türk Büyükelçiliği'nin Bangladeş hükümeti nezdinde yaptığı girişimler sonucu kurtarıldı. Minik Tuğba perşembe günü ailesine kavuşacak.

Gül Kireklo
00:00 - 6/01/2009 الثلاثاء
Güncelleme: 02:45 - 6/01/2009 الثلاثاء
Yeni Şafak
Bangladeş'e kaçırılan Tuğba evine dönüyor
Bangladeş'e kaçırılan Tuğba evine dönüyor

Fatih'te yaşayan Tuğba Aksu'nun ilginç kaçırılma öyküsü şöyle başladı: 2007 Ağustos ayında polise başvuran 5 çocuk babası Halil Aksu, Bangladeş'li komşuları Abdulselam Begüm ile eşi Fatma Begüm'ün 4 yaşındaki kızları Tuğba'yı umre ziyaretine götürmek bahanesiyle kaçırdıklarını öne sürdü.

İddialara göre Fatma Begüm, Aksu ailesine "Rüyamda aksakallı dede gördüm. Bana çok sevdiğin bir çocuğu umreye götürürsen çocuğun olacak" dedi. Aksu ailesi de kızlarını Begüm ailesine teslim ettiler. Fakat bir süre sonra kızlarının kaçırıldığını anlayınca polise başvurdular. Konuyla ilgili detayları araştıran polis Bangladeşli Begüm çiftinin küçük Tuğba'ya sahte pasaport düzenleyerek, Bangladeş'in başkenti Dakka'ya kaçırdıklarını tespit ett.

KÖYDE TUTULUYORDU

Tuğba, Türk ve Bangladeş İnterpolü'nün ortak çalışması sonucu bulundu. Tuğba Bangladeş'te bir köyünde tutuluyordu. Dakka'da bulunan Türk Büyükelçiliği Tuğba'nın Türkiye'ye gönderilmesi için Bangladeş'te İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yardım istedi. Elçiliğin bu girişimleri sonuç vermeyince konu Geçici Hükümetin Başbakanlığı'na iletildi. Başbakan'ın Başdanışmanı Fakhruddin Ahmed, Türk Büyükelçisi ile yaptığı görüşmede, "Böyle bir şeyi ilk defa duydum. Çok üzüldüm. Derhal gereken birimlere talimat vereceğim" dedi. Başdanışmanın talimatı üzerine Bangladeş Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Dakka Büyükelçisi'ni arayarak, “Gereken ilgiyi gösteriyoruz” bilgisini verdi. Minik Tuğba, kısa süre sonra bulunup Büyükelçiliğe teslim edildi.


Müjdeyi Atalay verdi

Küçük Tuğba ile ilgili Bangladeş'te İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları nezdinde girişimlerde bulunan Dakka Büyükelçiliği, bir sonuç alınamayan konuyu Başbakanlık Başdanışmanı Fakhruddin Ahmed'e iletti. Ahmet devreye girdikten kısa süre sonra Tuğba'yı Türk Büyükelçiliği'ne teslim etti. Aksu ailesine müjdeyi İçişleri Bakanı Beşir Atalay verdi. Baba Halil Aksu'yu arayan Atalay, Tuğba'nın Dakka'da Büyükelçilik'te kaldığını ve Perşembe günü kendilerine teslim edileceğini söyledi. Halil Aksu, minik kızıyla telefonda konuştuğunu ama kızının Türkçe konuşmayı unuttuğunu anlattı.


Bir garip kaçırılma hikayesi

Baba Halil Aksu ilginç kaçırılma hikayesini şöyle anlatmıştı: "Begüm ailesini 1 yıldır tanıyorduk. Çocukları olmuyordu. Bir gün heyecanla geldiler. Rüyalarına giren biri 'sevdiğiniz bir çocuğu umreye götürün, çocuğunuz olacak' demiş. Tuğba'yı istediler. Acıdığımız için verdik. 10 gün sonra getireceklerdi, 1 ay oldu gelen giden yok."


٪d سنوات قبل