|

Benim de hatam olur hatasız kul değiliz ya

Ukrayna dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, içki tartışmaları sırasında tepki olarak dile getirdiği, “Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar” sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “Ben de insanım. Benim de gerilimli dönemlerim, stresli ve sinirli anlarım oluyor. O da benim o andaki gerilimim ya da doğamda olan bir şey olarak alınsın. Benim de hatam olur. Hatasız kul değiliz ya...”

Abdülkadir Selvi
00:00 - 27/01/2011 Perşembe
Güncelleme: 22:29 - 26/01/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Benim de hatam olur hatasız kul değiliz ya
Benim de hatam olur hatasız kul değiliz ya

Ukrayna gezisinin dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtayan Başbakan Erdoğan, içki tartışması, liberallerle AK Parti arasında çatlak oluştuğu iddiaları ve yeni Anayasa konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. İçki ve heykel tartışmaları nedeniyle AK Parti ve liberaller arasında bir çatlama olduğu yönündeki yorumların hatırlatılması üzerin Erdoğan, “Öyle bir çatırtı duymuyorum. Öyle bir ittifak da yok. Doğal olarak oluşmuşsa o ayrı bir konu” cevabını verdi.

AHMET ALTAN'A ELEŞTİRİ

İsim vermeden Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'ın kendisine yönelik yazısını eleştiren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Başbakan'a bu kadar başbakana hakaret edebilenler olabilir mi? Bu tür entelektüel olabilir mi? Entelektüelliğin kitabında bu var mı? Biz işimize bakarız yolumuza devam ederiz. Haziran'da görürsün diyor. Haziran'da AK Parti tek başına iktidarda olursa ne göreceksin? Acaba ne yapacaksın? Neyin tehdidini yapıyorsun?” Entelektüellerin halkın dilini bilmediğini belirten Erdoğan, “Gelin takılın bize, dalın halkın arasına orada milletin dili var. Sandığı entelektüelin dili belirlemiyor. Milletin dili belirliyor. Türk medyasının çıkmazı, entelektüelin dili ile milletin dili uyumlu değil. Bunun uyumlu hale gelmesi çok önemli” dedi.

BEN DE İNSANIM

Son dönemlerde milliyetçi bir çizgi izlediğine ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Erdoğan şu karşılığı verdi: “Demokrasinin içinde milliyetçilik yok mu? Belediye başkanlığı dönemini örnek verdim. Başkanlığım döneminde kamu kuruluşlarına alkol koymadım. Biz kalktık da bu dönemde içkiyi mi yasakladık?” İçki tartışmaları sırasında, bir tepki olarak dile getirdiği, “Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar” şeklindeki sözleri içinse Erdoğan şunları söyledi: “Dinim emrettiği için bu konulara girmiş değiliz, 58. ve 59. madde açık. Bize hemen damgayı vuruyorlar. Peki din güzel bir şey emrediyorsa, onu yapmak da mı suç? Trafik kazalarının sebepleri, cezaevine girilmesi, suç işleme olaylarında alkolün etkisi ortada. Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar demişim. Ben de insanım. Benim de gerilimli dönemlerim, stresli ve sinirli anlarım oluyor. O da benim o andaki gerilimim ya da doğamda olan bir şey olarak alınsın. Belki onun da alıcısı vardır. Her şeyden önce insanız. Benim de hatam olur. Hatasız kul değiliz ya…”

BAŞÖRTÜSÜ SÜRECİ

Erdoğan, Danıştay'ın ALES kılavuzuna başörtüsü yasağı getiren kararı için de şu yorumu yaptı: “Sürecin iki boyutu var. YÖK'ün takibi var. İtiraz hakkını kullanacaktır. Fakat bulanıklığı gidermeye dönük bir de bizim atacağımız adımlar olacaktır ama şu anda değil. Önümüzde bazı Anayasa değişikliği ile ilgili uygulamaya yönelik yasal düzenlemeler var. Yasalar, düzenlemeler süreci rahatlatacaktır diye düşünüyorum.”

DİNK'TEKİ ANA KUMANDA

Başbakan Erdoğan'a, “Dink suikastının arkasındaki ana kumandada kim var” sözleri hatırlatılarak, neyi kast ettiği soruldu. Erdoğan'ın değerlendirmesi, “Bunun kumanda merkezinde kim var? Araştıracak olan biz değil yargıdır. Biz yargının tüm taleplerini karşıladık hala karşılıyoruz. Geçenlerde Başbakanlık Teftiş Kurulu ile talep geldi. Bekletmedim bile, olurumu verdim. İncelemeden yana bir şeyimiz yok.”


CHP'de kimin eli kimin cebinde belli değil

12 Haziran seçimlerine 2023 vizyonu ile hazırlandıklarını, CHP'nin ise kendilerini taklit ettiğini anlatan Erdoğan şöyle konuştu: “Eğer ana muhalefet o projeyi satın almaya çalışırsa patent hakkını ödemesi lazım. Onlar 4 yıl ötesine geçemiyor. Alamasınlar diye çalışmalarımızın patentini alacağız. Çünkü bizi taklit ediyorlar. Sanki karda izimizi sürüyorlar.”

CHP'nin Ergenekon sanıklarını aday göstereceği şeklindeki tartışmaların hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Son dönemde Ergenekon örgütüyle alakalı bazı gayretler var. Bu gayretlerin içerisinde artık siyasilerin buluşması özellikle ana muhalefet partisinin kendine göre bazı çıkış yolları araması manidardır” dedi. CHP'de Genel Başkan Yardımcısı'nın ayrı Genel Başkan'ın ayrı konuştuğunu ifade eden Erdoğan, “Bu ana muhalefet partisinde kimin eli kimin cebinde belli değil. Ok eğri büğrü olursa, hedefine gitmez, bunların oku hep eğri büğrü” diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun Hizbullah iddialarına da tepki gösteren Erdoğan, “AK Parti'yi hiçbir terör örgütüyle bir arada göremeyeceksiniz. Dernek başka şey illegal örgüt başka şeydir. Derneğe gidebilirsiniz. Kapısı açık ve legalse gidebilirsiniz” ifadesini kullandı.


Yeni Anayasa yerli olacak

Yeni Anayasa tartışmalarına da değinen Başbakan Erdoğan, çalışmalara başladıklarını ancak 12 Haziran seçimlerinden sonra devreye gireceklerini söyledi. Milletin, “Benim anayasam dediği” bir Anayasayı hedeflediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, Meclis'te uzlaşma sağlamak için bir çabaları olacağını ancak öncelikle seçimlerden sonra oluşacak tabloyu görmek istediklerini söyledi.

Yeni Anayasa'nın rotasını milletin çizeceğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Referandum döneminde ileri demokrasiyi anlattık ve bunun üzerinde durduk. Özgürlüklerin üzerinde durduk. Özgürlüklerin sınırı nedir, ne kadar üzerinde durulacak? İçi nasıl doldurulacak? Bunun için çalışıyoruz. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Arkadaşlarımız masaya yatırdılar. Taklit bir anayasa olsun da istemiyoruz. Bize has olsun istiyoruz. Taklit hiçbir zaman aslını aşamaz. Bizim daha evvel yapılmış çalışmalarımız var. Ama asıl olan yeni çalışmalar. Anayasada rotayı millet çizecek.”


Davos'ta ne işleri olur

Başbakan Erdoğan, “One minute” çıkışı ile gündeme gelen Davos toplantılarına ilişkin olarak, “Davos'a sizden çekindiği için gidemeyen bakanlar olduğu iddiasıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?” sorusuna şu cevabı verdi: “Tabi ki çekinmeli, biz bir ekibiz. Ekip halinde hareket ediyoruz. Davos'ta ne işleri var. Bizim işimiz gücümüz var.”


AK Parti yüzde 45-50 bandında görünüyor

Başbakan Erdoğan, gazetecilere 12 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmeler de yaptı. CHP'nin oylarının abartıldığını anlatan Erdoğan, “Öyle abartıldığı gibi yüzde 30 filan değil. Bugüne kadar hiç gelmedi. Farklı gazetelerin yaptırdıkları da bir ikisi dışında genellikle yüzde 20-25 bandında. MHP'nin durumu da ortada. O da şu anda bıçak sırtı gibi duruyor” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, “Anketlerde AK parti yüzde 45-50 bandında gözüküyor” şeklindeki bir değerlendirmeye ise “Öyle gibi” karşılığını verdi.


Galatasaray'a 'one 'minute' yok

TT Arena'nın açılışındaki protestoların organize olduğunu yineleyen Erdoğan, “Davos gibi 'daha da gelmem' düşüncesinde misiniz?” sorusuna ise “Hayır. Uzatmanın da anlamı yok” karşılığını verdi. Galatasaray camiasına tepki göstermesinin söz konusu olmadığını belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Protestoyu siz de gördünüz. Organize olunmuş bir iş. Bizim oraya harcadığımız para ortada, bazıları diyor ki Ali Sami Yen'den parasını alacaklar. Orası da devletin. Orası Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'ne ait, devlete ait.”

Erdoğan, “Muhteşem Yüzyıl” dizisine ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Diziyi izlemiş değilim. Sadece bir kısmını izleme fırsatı buldum. Çok açık, net şunu söyleyebilirim: Burada ecdadımıza, Osmanlı'ya ciddi bir saygısızlık yapılmaktadır. Sarayı çok farlı bir şekilde gösterme gayretleri vardır. Kabul etmemiz mümkün değil. Bunların hiç birinin delili belgesi filan olduğunu da ispat edemezler. Geçmişe saygısızlık, geçmişimizi ülkedeki genç kuşaklara olumsuz gösterme gayreti olarak görüyorum ve bunu doğru bulmuyorum. Tasvip etmiyorum.”


Yargıtay'ın görüşüne nasıl itibar edelim

Hükümetin yüksek yargıya ilişkin düzenlemelerine yönelik eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Bir milyon 800 bin dosyayı bekleten Yargıtay'ın görüşlerine itibar edemeyiz. 15 bin dosya yılda zaman aşımına uğruyor. O ülkede yargı iflas etmiş demektir. Öyle bir yargı olabilir mi? Bunların içinde sanal olarak zaman aşımına uğratılanlar var” şeklinde tepki gösterdi. Yargıtay'ın kendisiyle ilgili dosyada jet hızıyla hareket ettiğini hatırlatan Erdoğan şunları söyledi: “Erdoğan'ı bir günde, Sayın Erbakan'ı 5 günde karara bağlayacaksın. Savcı Cihaner'i anında karara bağlayacaksın, burada da on sene bekleteceksiniz. Nasıl olacak bu iş. Onun için iş başa düştü. Anayasa ile ilgili gerekli adımlar da atıldığına göre Yargıtay ve Danıştay'la ilgili hayırlısıyla Meclis'e gönderdik orada da daireleri çoğaltmak suretiyle dosyaları indirmek, bir taraftan istinaf mahkemeleri süratle kurmak istiyoruz. Yarım saatte okunan dosya değil. Dosyaları böyle hakikaten gıdım gıdım inceleyecek bir anlayış istiyoruz.”

İMRALI BİZİ BAĞLAMAZ

Başbakan Erdoğan, Öcalan'ın kendi durumunun iyileştirilmesi konusunda bir gelişme olmazsa tek yanlı olarak ilan ettiği ateşkesi Mart ayında sona erdireceğine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: “İmralı'dakinin tehditleri bizi bağlamaz, güvenlik görevlilerimizle değerlendirmeler yapıyor, işimize bakıyoruz. Biz her an terör olacakmış gibi tüm tedbirleri almış durumdayız. Yarın kış bittiğinde de aynı tedbirleri alacağız. Biran evvel terör belasından kurtulmanın yollarını arıyoruz. O bölgedeki halkımın sürece dönük tavırlarını gördükçe umudum artıyor. Dış bağlantı noktasında diplomatik girişimlerimiz devam ediyor. Atılan adımlar var. Bölge rahatlayacaktır.”



13 yıl önce