|

Bilgen: Birey özgürleşemiyor

Mazlumder Başkanı Bilgen, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ayrımın hukuk devleti ihtiyacını karşılamadığını, hukuk devleti ideali önünde engeller bulunduğunu söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 12/02/2005 Cumartesi
Güncelleme: 14:23 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Mazlumder Genel Başkanı Ayhan Bilgen, bireyin özgürleşmesi, sivil toplumun güçlenmesi ve hukuk devleti idealinin gerçekleşmesinin önündeki ciddi engellerin varlığını sürdürdüğünü öne sürdü. Bilgen, düzenlediği basın toplantısıyla, "insan hakları açısından 2004 yılını" değerlendirdi.

Bilgen, mevzuat açısından ele alınması gereken en önemli noktanın "Türkiye'nin anayasal düzeni" olduğunu, yasama yürütme ve yargı arasındaki ayrımın etkin ve hukuk devleti ihtiyacını karşılayacak ölçüde olmadığını savundu. Anayasa'nın temel hak ve özgürlükler açısından daraltıcı bir yaklaşıma sahip olduğunu, yargı denetimi dışında tutulan geniş bir alan bıraktığını ileri süren Bilgen, "Seçim Kanunu'ndaki temsili engelleyen baraj, parlamentonun yürütme karşısındaki zafiyetinin de en önemli nedenidir" dedi.

Laiklik yanlış algılanıyor
AB sürecinde gerçekleştirilen hızlı yasal düzenlemelerin, bir kısmı olumlu olmakla birlikte, yeterince tartışılmadan gerçekleştirildiğini ifade eden Bilgen, yargının, "resmi ideoloji ve tehdit tanımlamalarını referans aldığını" savunarak, bu nedenle, yargının, insan hakları ve özgürlüklerden hareketle "bireyi ve toplumu koruma kaygısı taşımadığını" ifade etti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce