|

Bravo Karl-Heinz

Alman Kızılhaç Azınlıklar ve Uyum Uzmanı Karl-Heinz Knoche, "Biz uyum için hiçbir şey yapmadık, herşeyi yabancılardan bekledik. Almanlar da Türkçe öğrenmeli" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 28/11/2004 Pazar
Güncelleme: 11:47 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Alman Kızılhaç Azınlıklar ve Uyum Uzmanı Karl-Heinz Knoche, "Yıllardır hatayı hep yabancılarda aradık. Biz hiçbir şey yapmadık, herşeyi onlardan bekledik. Almanlara da Türkçe öğretmeliyiz" dedi.

Karl-Heinz Knoche, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, ülkede yapılan uyum tartışmalarında sürekli olarak "yabancıların Almanca öğrenmeleri gerektiğine" işaret edildiğini hatırlatarak, "Oysa Almanlar göçmenlerinin dilini çok az biliyorlar. Örneğin Almanlar'a Türkçe öğretelim" diye konuştu.

Knoche, böylelikle entegrasyon konusunda Almanlar'ın da büyük bir katkıda bulunabileceğini vurguladı.

Herşeyi onlardan bekledik

Uzun yıllar boyunca Almanların sadece yabancıların uyum sağlamaları gerektiği düşüncesinde olduklarını ifade eden Knoche, "Hatalar daha ilk 'misafir işçiler' gelirken başladı. Almanya'ya gelen ilk yabancıların kısa süre kalacağı düşünüldüğü için entegrasyon konusunda çok geride kaldık. Hiç kimse onların uyum konusunu düşünmedi. Yıllardır hatayı hep yabancılarda aradık. Geldikleri ilk günden beri biz hiçbir şey yapmadık, herşeyi onlardan bekledik. Bizlerin de birşeyler yapması gerekir, herşeyi yabancılardan beklememek lazım" dedi.

Almanlar da Türkçe öğrenmeli

"Almanlar da kendisini geliştirmeli ve ülkelerine gelen yabancıların dilini az da olsa öğrenmeli" diyen Knoche, devlet makamlarının Almanca konuşamayan yabancılara yardımcı olamadıkları için bu kişileri sürekli olarak danışma merkezlerine göndermek zorunda kaldıklarına da işaret ederek, Alman okullarında Türkçe öğretilmesi gerektiğini savundu.

'Öncü kültür' önerisi abartılı

Almanya'da halen uyum hakkında sürdürülen tartışmaları abartılı bulduğunu ve "öncü kültür" görüşünü paylaşmadığını kaydeden Karl-Heinz Knoche, "öncü kültürün'' sadece anayasayı kapsadığı takdirde kabul edebileceğini söyledi.

'İmamlarımız Türkiye'de yetişsin'

Almanya'da Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı Günther Beckstein, Almanya'da doğan ve büyüyen Müslümanların Türkiye'de din eğitimi gördükten sonra Almanya'ya dönerek, imam olmalarını önerdi. Beckstein, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, Alman makamlarının ve Almanya'da yaşayan Müslümanların liberal İslami akımları desteklemesi gerektiğini belirterek, camilerde hoşgörülü ve Almanca konuşan imamların vaaz vermeleri gerektiğini ifade etti. Beckstein, "Almanya'da doğan ve büyüyen Müslümanlar Türkiye'de din eğitimi gördükten sonra Almanya'ya dönüp camilerde imam olabilirler. Bu kişilerin Alman toplumuna hoşgörü ile yaklaşıyor olması şart" dedi. Beckstein, Almanca bilmeyen ve Alman toplumunu tanımayan imamların da bulunduğunu, hoşgörülü olmayan imamlara Almanya'da yer olmadığını, hoşgörülü Müslümanların da bu kişileri istemediğini belirtti.

'Türklerdenneden bu kadar korkuluyor?'

Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Roman Herzog, Almanya'da 75 milyon Alman'ın ve 3 milyon Türk'ün yaşadığına işaret ederek, "Türklerden neden korkulduğunu anlayamadığını" söyledi.

Herzog, Passauer Neue Presse gazetesine yaptığı açıklamada, camilerde Almanca vaaz verilmesi isteğini hatalı bulduğunu belirterek, "Yahudilerin ayinlerinde de İbranice ve bazı Katolik kiliselerinde Latince vaaz ediliyor. Bu nedenle böyle bir isteğin manasını anlamıyorum. Türklerden neden bu kadar korkuluyor? Almanların kendilerine duydukları güven azaldı" dedi.

  • BERLİN


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce