|

Bu hayırda alamet yok

CHP ile Avrupalı Sosyalistler arasındaki mektup polemiği büyüyor. CHP Brüksel Temsilciliği'nin gönderdiği mektupta şikayet edilen AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda CHP'nin bu tutumunun Kılıçdaroğlu için iyiye alamet olmadığını söyledi. Swoboda, paketi desteklediğinin altını çizdi.

00:00 - 27/07/2010 Salı
Güncelleme: 02:09 - 27/07/2010 Salı
Yeni Şafak
Bu hayırda alamet yok
Bu hayırda alamet yok

AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay'ın "Sosyalistlerin fikirleri AK Parti tarafından enjekte ediliyor" açıklamasına, "Bana kimse fikir enjekte edemez." cevabını verdi. AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Adrian Severin'e gönderilen mektup için "asla kabul edilemez" diyen Swoboda, mektubun Kemal Kılıçdaroğlu için "iyiye alamet olmadığını" kaydetti. Swoboda, Kılıçdaroğlu'nun kendisine mektup göndereceğini duyduğunu ve mektubu beklediğini kaydetti.

CHP LİDERİNİN MEKTUBUNU BEKLİYORUM

Cihan'ın sorularını cevaplandıran AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, "AK Parti'nin fikirlerini bize enjekte ettiği ve bizim AK Parti'nin sözcüsü olduğumuza dair açıklamaları tamamen reddediyorum. Ben sadece kendi fikirlerimi söylerim, kimse fikirlerini bana enjekte edemez. Herhangi bir konuyla ilgili kanaatim sorulduğunda fikrimi açıklarım" dedi.

1996'dan bu yana AP üyesi olan Swoboda, kendisi gibi başkan yardımcısı olan Adrian Severin'e gönderilen mektup için "mektubun muhtevası ve üslubu asla kabul edilemez. Çok tuhaf bir durumla karşı karşıyayız zira mektup bana gönderilmiyor ama beni şikayet ediyor. Bazıları Sn. Kılıçdaroğlu'nun mektuptan haberi olmayabileceğini hatta mektubun 'eski ekip' tarafından yazılmış olabileceğini söylüyor. Her halükarda bu mektup yeni lider Kılıçdaroğlu için iyiye alamet değil" diye konuştu. Kılıçdaroğlu ile tanışmaktan memnuniyet duyacağını kaydeden Swoboda, Türkiye'nin yapıcı bir muhalefet liderine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

ŞİKAYET EDİLDİM

Kılıçdaroğlu'nun kendisine mektup yazacağını Türk basınından öğrendiğini kaydeden Swoboda, "Mektubu bekliyorum" dedi. Swoboda, şikayet mektubunun kendisine gelmediği için cevaplandırmayacağını, meseleyi tatilde oldukları için AP Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz ve AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Adrain Severin ile henüz görüşemediğini belirtti. "Ben sadece bana hitaben yazılan mektuplara cevap veririm" diyen Swoboda "Az önce de dediğim gibi çok tuhaf bir durumla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.


Anayasa paketini destekliyorum

CHP'nin ağır tenkitlerine rağmen anayasa paketini desteklediğini bir defa daha vurgulayan Swoboda, "ben paketin eksik olsa da doğru yönde atılmış, doğru ve iyi bir adım olduğunu düşünüyorum. Ben mesela yüzde 10 olan seçim barajının düşürülmesini de isterdim. Bu konu pakette yok ama paket yine de doğru bir adım" dedi. Türkiye eski raportörü olan ve Türkiye'nin üyeliğine destek veren az sayıdaki Avusturyalı siyasetçiden biri olan Swoboda, bir sonraki reform paketinin hükümet ve muhalefetin üzerinde mutabık kalarak onaylanmasından büyük memnuniyet duyacağını vurguladı. Swoboda, "AK Parti ile CHP bir araya gelerek bundan sonraki reform adımlarına keşke beraber karar verseler. Ama tabi ki bu karar iki partiye aittir" ifadelerini kullandı. Sosyalist Grup Başkanı Martin Schulz'un sağ kolu olarak bilinen Swoboda, Türkiye'yi yakından tanıyan Avrupalı siyasetçilerin başında geliyor. Başkan Yardımcılığını yaptığı Sosyalist Grup 184 üyesiyle AP'nin en büyük ikinci grubu. Swoboda, 12 Temmuz'da verdiği mülakatta CHP'yi anayasa paketine destek vermeye çağırmış, bunun üzerine CHP Brüksel Temsilciliği Swoboda'yı Sosyalist Gruba şikayet etmişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay da Sosyalistleri AK Parti'nin sözcüsü olmakla itham etmişti.



14 yıl önce