|

Bu kez mülakattan geçtiler!

Türkiye’nin AİHM yargıçlığı için sunduğu aday listesi 2 yıllık oyalama sürecinin ardından bu kez mülakatı geçti. AKPM Genel Kurulu’nda 9 Nisan’da yapılacak oylamayla Necati Polat, Esra Gül Dardağan Kibar ve Saadet Yüksel’in bulunduğu listeden bir kişi 9 yıllığına seçilecek.

Osman Özgan
04:00 - 30/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:55 - 30/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Necati Polat - E. G. D. Kibar - Saadet Yüksel
Necati Polat - E. G. D. Kibar - Saadet Yüksel

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesli’nde Türkiye adına hakim olarak görevli Işıl Karakaş’ın görev süresi 30 Nisan 2017’de doldu. Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, Karakaş’ın görev süresi dolmadan önce aday belirlemek için çalışma başlattı. Bu kapsamda, ilk liste 2016 Aralık ayında hazırlandı.

2 YILLIK OYALAMA BİTTİ

Ancak 2 yılın aşkın süredir Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’ye karşı farklı tutumu nedeniyle süreç tamamlanamadı. Adayların mesleki yeterliliklerinden çok siyasi görüşlerini öğrenmeye yönelik mülakatlar yapıldı. Birçok kez listedeki adayları yenilemek durumunda kalan ve 10 aday bildiren Türkiye’nin adayları her seferinde AKPM tarafından “yetersiz” bulundu.

BU KEZ OLUMLU BULUNDU

Türkiye, son olarak Prof. Dr. Necati Polat, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ve Doç. Dr. Saadet Yüksel’in ismini 12 Kasım 2018’de AKPM bünyesindeki Danışma Paneli’ne iletti. Panelden onay alan 3 aday dün de Paris’te Hakim Seçim Komisyonu tarafından mülakata alındı. Bugüne kadarki adayların “yetersiz” bulunmaları nedeniyle önem kazanan söz konusu mülakattan bu sefer olumlu bir karar çıktı. Adayların olumlu bulunduğu ve 3 kişilik hakim seçim listesinin AKPM Genel Kurulu’na olumlu görüşle iletileceği bildirildi.

SEÇİM 9 NİSAN’DA

Türkiye’nin önerdiği aday listesi için 9 Nisan’da AKPM Genel Kurulu’nda oylama yapılacak. Konsey üye ülkeleri milletvekilleri tarafından yapılacak oylama sonucunda Türkiye adına görev yapacak AİHM hakimi belirlenmiş olacak. Seçilen aday teamüllere göre, Strasburg’ta 1 Temmuz 2019 yeni görevine başlayacak. Seçilen aday 9 yıl bu görevi sürdürecek.

  • İŞTE TÜRKİYE’NİN
    YARGIÇ ADAYLARI
  • Prof. Dr. Necati Polat, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaparken, Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde görev yapıyor. Doç. Dr. Saadet Yüksel de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Başkanı.
#Necati Polat
#Esra Gül
#Dardağan Kibar
#​Türkiye
5 yıl önce