|

Çakıcı'ya derin avukat

Hücredeki hayatı hakkında basına bilgi veren avukatı Wegrostek'i azleden Çakıcı'yı savunmak için avukat Karl Bernhauser görevlendirildi. Bernhauser'in geçen yıl savunduğu Polonyalı mafya lideri Baranski hücresinde intihar etmişti.

Yeni Şafak
00:00 - 8/09/2004 Çarşamba
Güncelleme: 18:50 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Viyana Eyalet Mahkemesinde "Türkiye'ye iade edilmek üzere" hücrede tutulan organize suç şebekesi üyesi Alaattin Çakıcı'nın, avukatı Eduard Wegrostek'i hücredeki yaşamı hakkında basına açıklama yaptığı için azlettiği ortaya çıktı. Avukat Wegrostek, Ağustos ayında Çakıcı'nın kendisini avukatlığından azlettiğini açıklamıştı.

Wegrostek'in azlinden sonra Çakıcı için, organize suç şebekesi üyelerini savunmakla ünlenen avukat Karl Bernhauser tutulmuştu. Avukat Bernhauser, son olarak geçen yıl, Polonyalı Mafya lideri Jeremiasz Baranski'yi savunmuştu. Ancak, Varşova'da Gama restoranında 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamla Polonya Spor Bakanı Jacek Debski'nin ölüm emrini vermekle suçlanan Baranski, hakkındaki kararı beklemeden hücresinde intihar etmişti.

İkisi de 'devlet' için çalıştı

Polonyalı organize suç şebekesi lideri olarak Uluslararası Polis Teşkilatı (İNTERPOL) kayıtlarına geçen 57 yaşındaki Jeremiasz Baranski ile Alaattin Çakıcı arasında ilginç benzerlikler bulunduğu bildirildi.

Avusturya'ya 1978 yılında yerleşerek Avusturya vatandaşlığı alan ve çevresinde "iş adamı" olarak bilinen Baranski'nin, 1995 yılında Almanya Federal Kriminal Dairesi (BKA) tarafından "muhbir" olarak kullanılmaya başlandığı kaydedildi.

BKA kayıtlarına "Baranina" (Almanca koyun eti) kod adıyla muhbir olarak geçen Baranski'nin, BKA'ya Polonyalı organize suç şebekelerinin Almanya'ya yaptıkları sigara ve uyuşturucu kaçakçılığı hakkında istihbarat verdiği, karşılığındaysa kendisinin rahat çalıştığı belirtildi.

Baranski'nin Almanya ve Avusturya'daki yasadışı faaliyetleri ortaya çıktığında, Federal Kriminal Dairesi (BKA) Baranski ile muhbirlik ilişkisine 1997 yılından itibaren son verdiğini açıkladı.

Ancak BKA'nın, 17 Haziran 1999'da Baranski'den önemli bir uyuşturucu kaçakçılığı konusunda istihbarat almak üzere yeniden ilişki kurduğunun ortaya çıktığı bildirildi.

Bu arada, Baranski de BKA ile ilişkisinin 2001 yılına kadar devam ettiğini, ayrıca Avusturya polisiyle çalıştığını açıkladı.

BKA'nın ilişki kurduğu tarihte Polonya polisinin, Baranski'yi Varşova'daki Gama restoranında 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir katliamın sorumlusu olarak aradığı hatırlatıldı. Ayrıca, Baranski Viyana'dan telefonla Polonya Spor Bakanı Jacek Debski'nin öldürülmesi emrini vermekle suçlanıyordu.

Polonya güvenlik güçlerinin talebi üzerine, Baranski 6 Temmuz 2001'de tutuklanarak Viyana Eyalet Mahkemesinde hücreye konuldu.

Soruşturma sırasında, Almanya Federal Kriminal Dairesi ve Avusturya polisinin hakim ve savcıyı etkileyerek Baranski'yi kurtarmaya çalıştıkları, hatta Amerikan Federal Polis Teşkilatı (FBİ) korumasında ABD'ye yerleştirmeyi planladıkları basına sızdı.

Önceki müvekkili hücresinde intihar etti
Baranski ile polis ilişkisini araştırmak üzere özel bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Baranski de kaldığı hücreden 'serbest bırakılmazsa polis hakkında bildiklerini basına vereceği' tehdidinde bulununca iki polis memuru 'görevlerini kötüye kullanmaktan' mahkûm oldu. Hücreden kurtuluş umudunu yitiren Baranski, 9 Nisan 2003 tarihinde hücresinde deterjan içerek intihara kalkıştı. Ancak, hastanedeki ifadesinde zehirlenmek istendiğini iddia etti. Tedavisi tamamlandıktan sonra hücresine geri gönderilen Baranski, 7 Mayıs 2003'te hücresinde kemeriyle kendisini asarak intihar etti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce