|

Cami derneklerinin işini Diyanet yürütecek

Aslıhan A. Karataş
00:00 - 29/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:40 - 29/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Cami derneklerinin işini Diyanet yürütecek
Cami derneklerinin işini Diyanet yürütecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni teşkilat yasasıyla Türkiye'deki bütün camilerin kullanım ve yönetim hakkını devralmaya hazırlanıyor. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı, yürütme ve yürürlük dahil toplam 10 maddeden oluşuyor. Mevcut yapıda Diyanet sadece namaz kılınan bölümlerden sorumlu tutuluyor. Buna karşılık caminin bahçesi, caminin yapımını üstlenen dernek ve vakıfların yönetiminde bulunuyor. Camiye din görevlisi atayan ve cami hizmetlerini denetleyen Diyanet'in, abdest alınan yerler, din görevlisi lojmanları, cami bahçesi peyzajı gibi dış alanlarda sözü geçmiyor. Tasarıda "Cami yapımından sonra müştemilatıyla birlikte Diyanet'e devredilir" şeklinde bir hüküm yer alıyor. Böylece, cami müştemilatı içinde yer alan abdest yerleri, minareler, cami odaları vb. ile ilgili tasarruf yetkisi Diyanet'in olacak. Düzenlemeyle cami müştemilatının din hizmeti dışında başka amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Tasarının kanunlaşması ile birlikte 3 ay içinde cami ve müştemilatlarının Diyanet'e devri öngörülüyor.

İMAMLARA KARİYER SİSTEMİ GELİYOR

İmam ve vaizlere de öğretmenlerdeki gibi kariyer yapma hakkı tanınıyor. İmam ve vaizler 1 yıl süren adaylık döneminden sonra göreve atanacaklar ve sınavla uzman imam, uzman vaiz, baş imam, baş vaiz statülerine yükselebilecekler. Kariyer ilerlemesinde yazılı sınavın dışında, imam ve vaizlerin kıdemi, sicili, eğitim seviyesi, bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetleri de dikkate alınacak. Baş imam ve baş vaizler, Türkiye'nin en büyük camilerinde görevlendirilecek. Camiler de kendi aralarında sınıflandırılırken, büyük ve tarihi camilere bundan böyle kariyerli imam ve vaizler atanacak. Örneğin Kocatepe, Sultanahmet, Süleymaniye, Selimiye gibi camilerde baş imam ve baş vaiz olanlar çalışabilecek. Kariyer basamaklarındaki ilerleme maaşlara da yansıyacak.


Uygulama başarılı olmaz

İsmet Efendi Cami Yaşatma Derneği Yönetim Kurul Üyesi Muhammed Yunus Kaya: "Diyanet'in birçok açığını biz dernekler kapatıyoruz. Caminin doğalgazından halısına kiremitine kadar birçok ihtiyacını biz karşılıyoruz. Eğer Diyanet müştemilatı kendi alanına alırsa cami kendi haline kalacak. Bizim camiyi senelerden beri aylıkla çalışan bir arkadaş yapıyor, aylığını derneğimiz karşılıyor. Camimizin 4 dönüm müştemilatı var, o kadar bakımlı ki ziyarete gelen yabancı turistler çok beğeniyorlar. Zaten birçok camide imam açığı var. Müştemilat da devletin korumasına geçerse hiç iyi olmaz."



17 yıl önce