|

Cezayir ile 7 anlaşma

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Cezayir arasındaki ticaret hacminin ilk etapta 5 milyar dolara, ardından da 10 milyar dolara çıkması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Cezayirli bir enerji şirketiyle bir Türk enerji şirketinin Adana’da petrokimya tesisi kurmak için 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığının müjdesini de verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2018 الأربعاء
Güncelleme: 01:46 - 28/02/2018 الأربعاء
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir'deki resmi temasları kapsamında mevkidaşı Abdulaziz Buteflika ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir'deki resmi temasları kapsamında mevkidaşı Abdulaziz Buteflika ile bir araya geldi.

Afrika gezisinin ilk durağı Cezayir’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia ile “Türkiye-Cezayir İş Forumu”na katıldı.

Burada bir konuşma yapan Erdoğan, Cezayir’i yaklaşık 3 yıllık bir aranın ardından tekrar ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Gerçekten de 500 yıllık kardeşlik duygularıyla bağlı olduğumuz ilişkilerimizin çok güçlü kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik temellere sahip bulunduğu Cezayir’in bizim gönlümüzde özel bir yeri var” dedi. Türkiye’nin son 15 yılda diğer alanlarda olduğu gibi ekonomi konusunda da çok büyük bir başarı hikayesine imzasını attığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

CEZAYİR BÖLGENİN İSTİKRAR ADASI

“Biz Cezayir’i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak görüyoruz. Nitekim bizim Afrika’daki en büyük ticaret ortağımız Cezayir’dir. Tabii şu anda 3,5 milyar dolarlık bu ticaret hacmini doğrusu yeterli bulmuyorum. Akşam da değerli Başbakan kardeşime, dostuma da söyledim, bunu hiç olmazsa 5 milyar dolara en kısa zamanda çıkarmamızda büyük fayda var diye düşünüyorum. İnşallah kısa sürede ve el birliğiyle bu rakamı ilk etapta 5, ardından 10 milyar dolara, daha sonra da daha ileri seviyelere çıkarabiliriz. Buna mani bir hal yok.”

  • DOPİNG ETKİSİ YAPACAK
  • İkili ticaret hacminin artırılmasına ilişkin önemli bir adımın atıldığını bildiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
  • “Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ile ülkemizin önde gelen firmalarından olan Rönesans ve Bayegan arasında, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldı. Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi elbette Cezayir’den tedarik edilecek. Bu tesisin faaliyete geçmesiyle ülkemizdeki cari açık noktasında da ciddi bir sıkıntıyı aşmış olacağız ve dışa bağımlılığı da yüzde 25 oranında azaltmış olacağız. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminde adeta doping etkisi yapacak bu yatırımın şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.”

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Cezayir arasında dün akşam (önceki akşam) 7 anlaşma imzalandığını aktaran Erdoğan, “Ülkelerimiz arasındaki işbirliği anlaşmalarını siz değerli iş adamlarımızın faaliyet alanlarının çeşitlendirilebilmesi ve teşviki bakımından önemli görüyoruz” diye konuştu.

Erbakan için mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın vefatının 7'nci yılı dolayısıyla Twitter'daki hesabından mesaj yayımladı. Erbakan ile çekilen fotoğrafının yer aldığı paylaşımda Erdoğan özetle şunları kaydetti: "Merhum hocamız hayatını 'ahlak, adalet ve barış' için harcamış, ülkesinin ve milletinin menfaatini daima üstün tutmuş büyük bir aksiyon ve dava adamıydı. Siyasi hayatı boyunca tüm engellemelere rağmen 'İman varsa imkan da vardır.' diyerek asla yeise düşmeden mücadelesini kararlılıkla devam ettirmiştir. Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocamızı şükranla yad ediyorum."



İsmini taşıyan okulu açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın ismi, TİKA tarafından Cezayir’de restore edilen, FOREM Derneği’ne ait bir anaokulu ile parka verildi.

Emine Erdoğan, adını taşıyan okul ve parkın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye-Cezayir arasındaki dostluğun bir nişanesi olan bu restorasyonun, çocukların geleceğine adanmış bir armağan olduğunu ifade etti. Erdoğan, ardından Barbaros Hayreddin Paşa tarafından 1520'de inşa ettirilen ve Cezayir'in bağımsızlık sembollerinden tarihi Keçiova Camii'ni ziyaret etti. TİKA'nın restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Cezayir
#Ekonomi
٪d سنوات قبل