|

Cumhuriyet sevgisi

Bayraklarıyla tören alanlalarını dolduran vatandaşlar, Cumhuriyet'in 82'nci yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladı. Türk Yıldızları'nın gösterisi nefes kesti. Şiirler okundu, folklor gösterileri ilgiyle izlendi. En büyük alkışı, "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" gösterisi aldı.

Yeni Şafak
00:00 - 30/10/2005 Pazar
Güncelleme: 12:54 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Türkiye Cumhuriyeti'nin 82. kuruluş yıldönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlandı. Bayram etkinlikleri kapsamında resmi geçit törenleri düzenlendi, şiirler okunup folklor gösterileri yapıldı. Türk Yıldızları'nın gösteri uçuşunu büyük bir heyecanla izleyen vatandaşlar, ellerindeki bayrak motifli balonları gökyüzüne bırakarak ilginç bir görüntü sergilediler. Öte yandan Narlıdere İstihkam Merkezi ve Eğitim Komutanlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin ortaklaşa hazırladığı "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'daki ilk tören Anıtkabir'de saat 08.45'te devlet protokolünün yerlerini almasıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Sezer'in başkanlığındaki heyettekiler, Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin bulunduğu bölüme geçti. Burada Cumhurbaşkanı Sezer tarafından, Atatürk'ün kabrine, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törenlerin yapıldığı sırada İstanbul'da yağmurlu ve soğuk bir hava hakimdi. İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İstanbul Valiliği'nde tebrikleri kabul etmesi ile başlayan törene askeri erkanın yanı sıra Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da aralarında bulunduğu dini cemaat temsilcilerinin yanısıra İstanbul'da görev yapan konsoloslukların temsilcileri ile kamu kurumlarının yöneticileri de katıldı. Törene, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Jean-Christophe Peaucelle, 8 yaşındaki oğlu Matthieu ile geldi. Elinde Türk Bayrağı olan Matthieu, Vali Güler, Orgeneral Başbuğ ve Topbaş ile bayramlaştı.

Vali'den resepsiyon

İstanbul'daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında İstanbul Valisi Muammer Güler, Atatürk Kültür Merkezi'nde Cumhuriyet Resepsiyonu verdi. Kültür Merkezi'nin girişinde davetlileri karşılayan Vali Güler, tebrikleri eşi Neval Güler'le kabul etti.

Öte yandan Konya'daki törenlerde fenalaşan inzibat er Zeki Bargin, kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.

Bayrama kar engeli

Erzurum, Kars ve Ardahan'da, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında yapılacak resmi geçit törenleri yoğun kar yağışı nedeniyle iptal edildi. Önceki gece başlayan ve etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle Erzurum kent merkezinde kar kalınlığı 18, Kars'ta 30 santimetreye ulaştı. Kars'ta ve Ardahan'da da yine kar yağışı nedeniyle, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında yapılacak resmi geçit törenleri iptal edilerek, kutlamalar spor salonlarında yapıldı.

Malatya

Malatya'da, kutlama programı kapsamında Vali Osman Derya Kadıoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ve Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Malatya Valiliği'nde tebrikleri kabul etti. Kutlamalar daha sonra İnönü Kapalı Çarşısı'nın bulunduğu alanda devam etti.

Aydın

Aydın'daki kutlamalar, İstasyon Meydanı'nda Vali Mustafa Malay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kadir Ali Esener, Belediye Başkanı İlhami Ortekin'in halkın bayramını kutlamasıyla başladı. Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüller verildi.

Urfa

Atatürk Bulvarı'nda düzenlenen törende, Vali Uzun, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Tevfik Bedük ve Belediye Başkanvekili Gülender Açanal ile birlikte, tören alanındakileri selamladı. Törende, Bahçelievler İlköğretim Okulu ana sınıfı öğrencilerinden oluşan koronun seslendirdiği marşlar, vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Diyarbakır

Diyarbakır'da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilk olarak Valilikte yapıldı. Diyarbakır Valisi Efkan Ala burada kutlamaları kabul etti. Öğrencilerin günün anlam ve önemini belirten şiirler okumasının ardından kutlamalar sona erdi.

Alanya

Kutlamalar sırasında yanlışlıkla Türk bayrağına basan bir kişi polislerce gözaltına alındı.

29 EKİM ÇOCUKLARI

Antakya'da, üç çocuklarının da doğum tarihi 29 Ekim olan Seçkin ailesi, dört kutlama birden yapıyor. Ziya Veysel ve Neslihan Seçkin çiftçinin çocukları 13 yaşındaki Mehmet 29 Ekim 1992, 10 yaşındaki Metehan 29 Ekim 1995, 1 yaşındaki Serra ise 29 Ekim 2004 doğumlu. Seçkin çifti, Cumhuriyetin kuruluş yıldönümünde dört mutluluk birden yaşıyor.

Atatürk'ün 'uşaklığa alıştıramadım' dediği kişi benim

Atatürk'ün şoförü 107 yaşındaki Seyfettin Yağız, Atatürk'ün ünlü "Türk milletini uşaklığa alıştıramadım" sözünü kendisine söylediğini açıkladı. Özel İstanbul Çevre Okulları'nda düzenlenen etkinliklere katılan Yağız, Atatürk'ün 11 yıl şoförlüğünü yaptığını belirterek, ünlü vecizeye konu olan olayı şöyle anlattı: "Ürdün Emiri Abdullah, Savanora yatındaydı. Kahveyi götürürken ayağım takıldı ve emirin üstüne düştüm. Atatürk, 'Ben Türk milletini her şeye alıştırdım ama uşaklığa alıştıramadım' dedi."

  • MURAT PALAVAR/İSTANBUL
    Selami Öztürk'ten 'moda' açıklama
    Kadıköy Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı düzenlediği "Cumhuriyet Yürüyüşü" ile kutladı. Suadiye ışıklardan başlayan yürüyüş, Dörtyol'da tamamlandı. Yağmura rağmen genç yaşlı vatandaşların tören alanını doldurduğu etkinliğe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Kortejin önünde yer alan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Türkiye'yi dervişlerin, şeyhlerin değil Nobel ödülü alan bilim adamlarının, olimpiyatlarda dünya şampiyonu olan sporcuların ülkesi yapacağız. Kıbrıs'ı sattırmayacağız. Ulusal bayrağı indirmeyeceğiz. Çünkü biz çılgın Türkleriz" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce