|

'DEP'li vekilleri ABD tutuklattı'

Çiller'e başbakanlığında danışmanlık yapan Yalım Eralp, DEP krizini şöyle anlattı: "Türkiye'ye faydası olmayacağını ben söyledim ama ABD Başkanı Clinton'ın danışmanları “Sert çıkarsanız lehinize olurdedi. Çiller de onları dinledi."

00:00 - 1/10/2009 Perşembe
Güncelleme: 12:37 - 1/10/2009 Perşembe
Yeni Şafak
'DEP'li vekilleri ABD tutuklattı'
'DEP'li vekilleri ABD tutuklattı'

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin DTP'li dört milletvekili hakkında verdiği polis zoruyla ifadeye getirilmeleri kararı 1994'teki DEP krizini yeniden gündeme getirdi. Olayların yakın tanığı, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in Başdanışmanı Emekli Büyükelçi Yalım Eralp, 1994'te yaşananların arka planını Taraf'a anlattı.


Taraf Gazetesi'nin haberine göre, Eralp, DEP milletvekillerinin Meclis kapısından yaka paça gözaltına alınmasının mimarının dönemin ABD Başkanı Clinton'un danışmanları olduğunu söyledi.


1994 yerel seçimleri öncesinde Çiller'in kamuoyu yoklamalarında geride olduğunu belirten Eralp, ABD Başkanı Clinton'un danışmanlarının Çiller'e yardıma geldiğini belirtti. ABD Başkanının danışmanlarının, Kürt meselesinde sert çıkışların Çiller'in lehine bir durum yaratacağını söylediklerini belirten Eralp, “Ben bunu bizzat duydum. Ve milletvekillerinin böyle bir muamele görmesine çok açık bir dille karşı çıktım. Fakat Sayın Çiller beni dinlemedi” dedi.


Havaya kapıldılar

DEP'li milletvekillerinin Meclis kapısında gözaltına alınarak tutuklanması üzerine Avrupa'nın ayağa kalktığını ve sert tepki gösterdiklerini söyleyen Emekli Büyükelçi Eralp “Israrla karşı çıktım. Böyle bir durumun Türkiye'ye hiçbir faydasının olmayacağını söyledim. Olmadı da” dedi.

Clinton'un danışmanlarının etkisinden önce de ülkede havanın çok sert olduğuna dikkat çeken Eralp, “Dönemi Genelkurmay Başkanı 'PKK şu tarihte biter' diye tarih veriyordu. Siyasiler de bu havaya kapıldı ve sonuç böyle oldu” dedi.


Avrupa hoş karşılamaz

Avrupa ülkelerinde dokunulmazlıkların Türkiye'deki gibi geniş olmadığını söyleyen Yalım Eralp, “Baktığımızda Türkiye'de genelde ırza geçme halinde dahi milletvekili dokunulmazlığı vardır. Ama Avrupa ülkelerinde, genelde sadece kürsü ve ifade dokunulmazlığı vardır. Böyle polis zoruyla milletvekilini yaka paça götürmek Avrupa'da hiç hoş karşılanmaz” dedi.


15 yıl önce