|

Dinlemelere sabit önlem

Sabit telefonların, elektronik haberleşme hizmeti sunan firmalar üzerinden dinlenmesi riskini ortadan kaldıracak düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, BTK tarafından belirlenen güncellemeleri 3 ay içinde yapmayan şirketlerin lisansları iptal edilecek

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:32 - 30/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Telefon görüşmeleri üzerindeki dinleme riskini bitirmek için atılacak adımları kamuoyuna  ‘293 şirkete şok haber’ başlığı ile duyuran Yeni Şafak’ın haberi ses getirdi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK), Sabit Telefon Hizmeti (STH) lisansı alarak ‘alo’ hizmeti vermeye başlayan firmalar için Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Yönetmelik Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. 

Buna göre, elektronik haberleşme hizmeti sunan veya alt yapı sağlayan işletmeciler, kamu güvenlik ve istihbarat kurumları ile TİB’in özel yasaları ile kendilerine verilmiş görevleri yerine getirmelerine imkan sağlayacak tedbirleri almaya yönelik teknik altyapıyı, süresi içerisinde ve tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere kuracak. Bu alandaki güncellemelerin verilen süre içerisinde yapılmaması ağır kusur sayılacak ve işletmecinin yetkilendirmesi feshedilecek.

İHLALİN BEDELİ AĞIR

TİB tarafından bir işletmecinin teknik altyapıyı kurmadığına veya süresinde gerekli güncellemeleri yapmadığına ilişkin bildirimde bulunulmasına rağmen, bu şirkete erişim hizmeti sağlayan işletmeciye bir önceki takvim yılındaki net satışlarının yüzde 3’üne kadar idari para cezası verilebilecek. 

1 MİLYON SERMAYE ŞART!

STH yetkilendirmesine başvuracak şirketlerin en az 1 milyon lira sermaye ile kurulmuş olması şartı aranacak.  Elektronik haberleşme hizmeti sunan işletmeciler de söz konusu teknik altyapıyı, BTK tarafından belirlenecek standartlarda, tüm harcamaları kendilerine ait olmak üzere kuracak ve güncelleyecek. Söz konusu sistemleri kurmayan ve güncellemeyen işletmeciler; abonelere ve diğer işletmecilere hizmet sunamayacak. 

Sabit telefon hizmeti sunmak üzere yetkilendirilmiş işletmecilerin belirtilen sermaye şartını sağladıklarını gösterir belgelerle birlikte 3 ay içerisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’a (BTK) başvurmaları gerekiyor. Yönetmelik uyarınca, söz konusu tarihe kadar sermaye şartını sağlayamayan şirketlerin yetkilendirmeleri de iptal edilecek.

Takip imkansızdı

Yeni Şafak, paralel yapının, bazı firmalar üzerinden iletişim kaydı tespitini sağlayan HTS kayıtlarının değiştirilebildiğini, teknik takibin imkansız hale getirilebildiğini yazmıştı. 

#BTK
#Sabit Telefon
#STH
#elektronik haberleşme
#TİB
9 yıl önce