Diplomasinin merkezi olduk

Osman Özgan
00:00, 06/04/2022, Çarşamba
Yeni Şafak
Diplomasinin merkezi olduk
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlığında toplanan AK Parti MKYK toplantısının gündeminde uluslararası gelişmeler ve savunma sanayiinde gelinen nokta vardı.

Girişimci ve insani dış politika konsepti sayesinde diplomaside merkez ülke konumunu güçlendiren Türkiye, son olarak Rusya-Ukrayna krizinde çözüm için öne çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 480 yurt dışı ziyareti ve sayısız çevrimiçi zirvede dünyada barışın, istikrarın, güvenliğin sağlanması için diplomasi trafiğini yürttü.

Anlaşmazlıkların barışçı yollardan çözümü ve arabuluculuk alanında markalaşan bir role sahip olan Türkiye, son yıllarda izlenen başarılı ve güçlü dış politika sayesinde diplomasinin merkezi haline geldi. Türkiye’nin arabuluculuk alanındaki öncü rolü Ukrayna-Rusya savaşında da kendini gösterdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çatışmlar başladıktan sonra mekik diplomasisi ile tarafların Antalya ve İstanbul’da bir araya gelmesini sağladı. Erdoğan, bu aktif politikayı hem Başbakanlığı döneminde hem de Cumhurbaşkanı olduğu 28 Ağustos 2014’ten bu yana yoğun bir şekilde yürttü.

480 YURT DIŞI GEZİSİ

  • Erdoğan, Başbakanlık dönemini kapsayan Mart 2003-Mart 2014 arasında 6 kıtada 93 ülkeye 305 yurt dışı ziyareti gerçekleştirdi. Toplamda 2 milyon 150 bin kilometre yol kat etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dönemde en fazla Avrupa ülkelerine gitti.
  • Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduktan sonra ise 175 yurt dışı ziyareti gerçekleştirdi. Bu süreçte 81 ülkeye giden Erdoğan, salgına rağmen son 2 yılda ise 29 ülkeye ziyaret gerçekleştirdi.

AFRİKA’YA EN ÇOK GİDEN LİDER

Erdoğan, 81 ülke arasından en fazla ziyareti Rusya’ya gerçekleştirdi. 13 kez Rusya’ya giden Erdoğan, Avrupa’dan Asya’ya Afrika’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada bulunan 54 ülkeye ise birer resmi ziyaret gerçekleştirdi. Afrika’yı en çok ziyaret eden lider konumunda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002’den bu yana 32 Afrika ülkesine 53 ziyaret gerçekleştirdi.

HIZLI DİPLOMASİ

  • Türkiye’nin diplomasideki merkez ülke konumu, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte diplomasi trafiğine de yansıdı. Son olarak önceki gün 5 liderle telefonda görüşen Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat’tan bu yana 50’yi aşkın cumhurbaşkanı, başbakan ve uluslararası kuruluş temsilcisiyle yüz yüze ya da telefonla görüştü. Yüz yüze görüşmelerin bir kısmı Antalya Diplomasi Forumu’nda, bir kısmı NATO Liderler Zirvesi’nde gerçekleşirken, birçok lider de resmi ziyaret çerçevesinde Türkiye’ye geldi.

İki ülke liderini bir araya getirmek için yoğun çaba gösteren Erdoğan, 4 kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le, 6 kez de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’yle konuştu.

Enerjinin Türkiye’den taşınması stratejik

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile telefonda görüştü. Erdoğan, Fumio ile görüşmesinde Türkiye-Japonya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve bölgesel meseleler ele alındı. Pahor görüşmesinde ise Erdoğan, Hazar Havzası’ndaki ve Doğu Akdeniz’deki kaynakların Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasının stratejik nitelikte olduğuna işaret etti.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026