|

Dolar zengini oldu ABD'yi markaja aldı

1.9 trilyon dolarlık döviz rezervine sahip olan Çin, ABD fonlarına yatırım yapmayı düşünüyor. Çinli Profesör Xiao, Çin'in, var olan döviz rezervini güçlendirmek için Amerikan fonlarını almak isteyebileceğini savundu. Öte yandan Wall Street'in işsiz borsacıları Çin'deki finans kuruluşlarında işe başladı

Pekin
00:00 - 3/11/2008 Pazartesi
Güncelleme: 04:16 - 3/11/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Dolar zengini oldu ABD'yi markaja aldı
Dolar zengini oldu ABD'yi markaja aldı

Dünyada 1.9 triyon dolarla en fazla döviz rezervini elinde bulunduran Çin'in, krizin vurduğu ABD'nin ucuz fonlarını alıp almaması ülkede tartışma konusu oldu. Beijing Today (Çin Günlüğü) gazetesinin, hafta sonu eki olan Beijing Today'de yeralan Huang Daohen imzalı haberde, uzmanların Çin'in dünya finans krizinde ucuz ABD fonlarını alıp almaması tartışması yeraldı. Huang Daohen imzalı haberde, Çin'in krize rağmen istikrarlı ekonomik gelişmesini sürdüreceği vurgulanırken, krizden etkilenen gelişmiş ülkelere de yardımcı olabileceği belirtildi.

“BÜTÇEMİZ YETMEYEBİLİR!”

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Başeko-nomisti Çinli Lin Yifu ise Çin sermayesinin ABD fonlarını alması için zamanın halen uygun olmadığını söyledi. Çin'in dışa açılma ve reform politikasının 30. yıldönümü dolayısıyla yapılan forumda konuşan Lin, Çin'in nispeten sermayesi az bir ülke olduğunu ve daha fazla sermaye çıkararak gelişmiş ülkeleri finanse etmeye bütçesinin yetmeyeceğini ifade etti. Lin, Çin'in bu zamandan istifade ederek, döviz rezervini kuvvetlendirmesi gerektiğini ya da sermayesinin, daha fazla Çin malının uluslararası pazara girmesi için kullanmasını istedi. Başekonomist Lin ayrıca, Çin'in hızlı ekonomik büyümesinin dünya için çok büyük bir şey olduğunu da kaydederek, bu ülkenin gelecek yıl yüzde 8-9 büyüyeceğini öngördü.

OKUMUŞ ÇOCUKLAR SANGHAY'DA

Pekin'den profesör Zhao Xiao ise Çin'in var olan döviz rezervini güçlendirmek temelinde ABD'nin fonlarını almak isteyebileceğini savundu. Shanghay şehrindeki finans kurumları ise ucuz ABD fonlarını alıp almama tartışmaları arasında ABD'nin Wall Street borsasında işsiz kalan profesyonelleri işe almaya karar verdi. Şehirdeki çalışma komisyonu yetkilileri, bunun için bu yılın sonunda ABD'ye gidecek. Çin, 500 milyar dolara kurduğu dış yatırım ajansı ile 2007'de ABD yatırım şirketi Black Stone Group'u satın almak için 3 milyar dolar, Morgan Stanley'in de yüzde 9.9 hissesini almak için 5 milyar dolar harcamıştı. Şu an var olan kriz nedeniyle Çin'in aldığı varlıkların değeri en az üçte iki değer kaybetti.



16 yıl önce