|

Dolmabahçe’deki tarihi görüşmeyi dünya konuşuyor: Avrupa değil Erdoğan başardı

Rusya ve Ukrayna'dan müzakere heyetleri, İstanbul'da bir araya geldi. Dolmabahçe, tarihi zirveye ev sahipliği yaparken, iki heyet arasında yaklaşık 4,5 saat süren görüşme dünya basınında geniş yer buldu. Alman gazeteci Wolfram Weimer ise Ateşkesin sağlanabilmesi için barış görüşmelerini Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya Başbakanı, İsrail, İsviçre, Papa veya Birleşmiş Milletler’in AB'nin değil Erdoğan’ın İstanbul’da organize edebildiğini söyledi. Uluslararası birçok basın kuruluşu ise, Rusya ve Ukrayna'nın Ankara'ya güvendiğine aktardı.

16:37 - 29/03/2022 Salı
Güncelleme: 16:49 - 29/03/2022 Salı
Diğer
Dolmabahçe’deki tarihi görüşmeyi dünya konuşuyor.
Dolmabahçe’deki tarihi görüşmeyi dünya konuşuyor.

Rusya ve Ukrayna'dan müzakere heyetleri, İstanbul'da bir araya geldi. Dolmabahçe, tarihi zirveye ev sahipliği yaparken, dünya basını da Türkiye'deki zirveyi yakından takip ediyor. İki ülkeden heyetlerin bugün İstanbul'da yeni bir barış görüşmeleri turuna başladığını aktaran Euronews, ikinci ayına giren savaşın sona erdirilmesi için çaba gösterildiğini yazdı.

  • Toplantının düzenleneceği salonda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hem Ukrayna hem de Rusya'nın "meşru kaygıları" olduğunu söylediği ve onları "bu trajediye son vermeye" çağırdığı kaydedildi.

TÜRKİYE'YE GÜVEN DUYUYORLAR

Radyo ağı France Info'nun, "Ukrayna'da savaş: Türkiye'nin Moskova ile Kiev arasında neden arabuluculuk yaptığını açıklıyoruz" başlıklı haberinde Ankara'nın her iki ülkeyle yakın ilişkilere sahip olduğuna dikkat çekildi.

İstanbul zirvesi öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, sosyal medya hesabından paylaştığı "Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz." ifadesine vurgu yapıldı.

"ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNİN SONUÇ VERMESİ GEREKİYOR"

Haberde, Türkiye'nin Rusya ile son dönemde askeri iş birliğini artırdığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky arasında da iyi bir diyalog olduğu hatırlatıldı.


'HAFTANIN ŞAHSİYETİ ERDOĞAN'

Alman gazeteci Wolfram Weimer, NTV Online'daki köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yer verdi.

“Haftanın Şahsiyeti Erdoğan” başlığıyla makale kaleme alan Weimer, ateşkesin sağlanabilmesi için barış görüşmelerini Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail, İsviçre, Papa veya Birleşmiş Milletler'in (BM) değil, Erdoğan'ın İstanbul'da organize edebildiğini söyledi.

Weimer, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında bir arabulucu olarak belirlendi. Türkiye, yaptırımlara katılmayan tek NATO ülkesi. Erdoğan, bunun yerine yeni boru hattı anlaşmaları yapıyor ve Rusya ile devasa bir nükleer santral inşa ediyor." yorumunda bulundu.

"ERDOĞAN BAŞARDI" YORUMU

İstanbul'daki müzakere görüşmeleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Weimer, “Dünya İstanbul'a bakıyor ve barış umuyor. Rusya ve Ukrayna temsilcileri, Türk metropolünde ateşkes hakkında görüşmek istiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu konuda anlaştı. Bakanlar düzeyindeki ilk görüşmeler 10 Mart'ta Antalya'da gerçekleşti.



  • Erdoğan, Putin'in Ukrayna'dan onurlu bir şekilde çekilmesi gerektiğini formüle ediyor. Erdoğan uyguladığı politikalarla kendisini her iki savaşan taraf için de diplomatik bir müzakereci olarak konumlandırmayı başardı. Erdoğan her iki tarafta da iyi ilişkilere vurgu yapıyor.

"İYİ KOMŞULAR"

Türkiye için hem Rusya hem de Ukrayna Karadeniz'de iyi komşular. Türkiye, Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınmasından kaçınan tek üye oldu. Türkiye ayrıca, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına katılmayan tek NATO ülkesidir.” dedi.

Rusya'daki Türk işletmelerinin öneminden de bahseden Weimer, “Avrupa Birliği'nden farklı olarak, Ruslar halen birçok Türk ATM'sinden yerli banka kartlarını kullanarak para çekebiliyor. Türk inşaat firmalarının Rusya'daki faaliyetleri de önemli. Türk şirketlerinin Rusya'daki inşaat projelerinin toplam hacmi yakında 100 milyar dolara ulaşacak." sözlerine yer verdi.


ANKARA'NIN ARABULUCU OLMA ZORUNLULUĞU

Erdoğan'ın konuşmasına işaret eden BBC, "Ateşkes görüşmelerinin sonuç vermesi gerekiyor" başlığını kullandı. "Karşılıklı uzun bir masada oturdular. Türk lider onlara hitap etti, ardından alkışlar geldi. İki haftadan uzun süredir ilk yüz yüze görüşmeler." denildi. Çatışmanın beşinci haftasına girdiğine dair “derin üzüntüsünü” dile getiren Erdoğan'ın, Türkiye'nin iki ülke ile dostluğunun arabuluculuk yapma zorunluluğunu beraberinde getirdiğini söylediği belirtildi.


"ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ"

The Guardian, Erdoğan'ın İstanbul'da barış görüşmelerinin öncesinde yaptığı konuşmayı okurlarına aktardı.

Karadeniz'in kuzeyindeki çatışmaların derhal sona ermesinin önemini vurgulayan Erdoğan'ın, "Adil bir barışın kaybedeni olmaz." şeklindeki ifadesi paylaşıldı.

Dolmabahçe'deki kritik toplantıya çok sayıda basın mensubunun ilgi gösterdiği notuna yer verildi.

#istanbul
#dolmabahçe
2 yıl önce