|

Erdoğan Taliban'ın teklifini açıkladı: ‘Havalimanını siz işletin’ dediler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek ziyareti öncesi Kabil saldırısı ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan Taliban’la büyükelçilikte 3,5 saat süren görüşmenin detaylarını, "Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında teklifleri var bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok. Oradaki patlamaları görüyorsunuz adımız yer alırsa ne olacak?" diyerek anlattı.

Haber Merkezi
01:43 - 28/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 01:50 - 28/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilen Başçarşı Camisi’nin açılışını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilen Başçarşı Camisi’nin açılışını yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi’nde düzenlediği basın toplantısının ardından gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Afganistan’daki tahliyelere ilişkin soru üzerine Erdoğan, “Öncelikle dün Kabil’de gerçekleştirilen o felaketi, o kapsamlı terör saldırısını milletçe telin ediyoruz, kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİĞİMİZ TAHLİYELER

Saldırıyı DEAŞ’ın üstlendiğini hatırlatan Erdoğan, “DEAŞ’ın böyle bir süreç içerisinde bu adımı atmış olması da bölgede ve dünyada nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu ortaya koyuyor. Bu menfur saldırıda Afganistan’da güvenliğin ne kadar önemli olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Bizim şu an için Afganistan’da önceliğimiz, vatandaşlarımızın Afganistan’dan tahliyesidir” dedi.

EN HIZLI BİR ŞEKİLDE TAMAMLAYACAĞIZ

Erdoğan, Afganistan’da görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin tahliyesinin de devam ettiğini dile getirerek, “20 yıldır Türkiye gerek devletiyle gerek sivil yatırımcılarıyla iş adamlarıyla hep Afganistan’da yer almıştır. Altyapı, üstyapı bütün bu çalışmalarda gerekli olan adımları atmıştır. Bu karar doğrultusunda da biz tahliyeleri en kıza zamanda ve en hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Bu konuda ilgili birimlerimiz en ufak bir rehavete kapılmadan bu adımları atıyor. Gerek istihbaratımız gerek Savunma Bakanlığımız gerek Dışişleri Bakanlığımız bu sürecin yakın takipçisi konumundayız” diye konuştu.

TALİBAN’LA GÖRÜŞÜLDÜ

Erdoğan, “Taliban’la görüşme” sorusu üzerine şunları söyledi: “Biz şu anda büyükelçiliğimizi Kabil Havaalanı’nın içerisindeki askeri bölüme taşıdık ve bizim büyükelçiliğimiz oradaki askeri bölümde bu tür faaliyetlerini sürdürüyor. Görüşmelerimizin ilkini de orada Taliban ile ilgili olarak ilk görüşme, 3,5 saat süren bir görüşmeyi, büyükelçiliğimiz nezaretinde orada arkadaşlarımız sürdürdüler. Ondan sonraki süreçte de gerekirse burada yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak.”

KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ

“Bu tür görüşmelerle süreci bir defa sağlıklı yürütmenin gayreti içerisindeyiz. Onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir, bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Görüşmeden bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. Bu bakımdan da diplomasi diyorsanız, tabii bu insanlara şunu da söylemek lazım, diplomasi nedir arkadaş? İşte diplomasi budur. Bunu da birinci derecede kimler yürütür? Dışişleri yürütür, Dışişleri’nin temsilcileri yürütür, siyasiler yürütür. Yaptığımız iş budur. Tabii şu anda da arkadaşlarımız bunu kararlılıkla sürdürmektedir.”

VERİLMİŞ BİR KARARIMIZ YOK

“Taliban’la görüşme” konusuna değinen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerektiğinde yaparız ama şu anda bir defa Taliban hatta Kabil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında teklifleri var. Kime, bize. Güvenliği diyor biz sağlayalım ama işletmeyi siz yapın. Şimdi bizim bu konuda bile şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok. Çünkü orada her an her türlü ölüm vesaire mümkün. Şimdi dünkü olayda 72 kişinin ölmesi. Orada eğer bizim adımız geçerse, o arada kalkıp da Türkiye Cumhuriyeti yer alıyor veyahut da orada işte askeri havalimanını işletiyor, sivil havalimanını işletiyor ama buna rağmen 72 kişi öldü. Buna biz bulaşırsak, biz bunu izah edemeyiz. Onun için bizim şu anda böyle bir kararımız söz konu değil.”

DEAŞ'LA MÜCADELE LAFLA OLMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’daki saldırıyı DEAŞ’ın üstlendiğini hatırlatarak, ülkeyi 20 yıl işgal altında tutan ABD’ye tepki gösterdi: “Peki DEAŞ’a karşı verdiğiniz bir mücadele var mı? Yok. Ama DEAŞ’a karşı en güçlü mücadeleyi Türkiye olarak biz verdik, veriyoruz. Lafla olmuyor bu işler” dedi. Erdoğan, Başkanlık Sarayı’nda, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komşiç ve Konsey Üyeleri Şefik Caferoviç ve Milorad Dodik ile düzenlediği ortak basın toplantısında, gündemdeki konulara da değindi.

SADECE TEKNİK EKİP KALACAK

Erdoğan, ABD’nin Afganistan’dan çekilip gittiğini ve sonra ‘Ne derdiniz varsa görün’ dediğini vurguladı ve şöyle devam etti: “Şu anda NATO ne yapacak, biz de bir NATO üyesiyiz, şu anda o noktada tabii görüşmelerimiz olacak. Ne gibi adımlar atacağız, onların da planlamalarını yapacağız ama bütün mesele bir sorumluluk alanımızdaki adımları attık ve bu gece itibarıyla de oradaki bütün elemanlarımızı çekiyoruz. Artık oralarda bizim asker veya sivil kimse kalmayacak. Sadece bir teknik heyet orada, az sayıda 20-30 kişilik, onlar kalacak. Bunun dışında kimse kalmayacak”

NE DEDİĞİ DEĞİL NE YAPTIĞI ÖNEMLİ

Afganistan’daki saldırıda ölü sayısının 170’i bulduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Bütün bunlar bir şeyi gösteriyor. Demek ki dünyada en güçlüyüm diyen ülkelerin, girdikleri yerlerden çıkarken çok daha hassas, çok daha dikkatli çıkmaları gerekirken ama bu çıkışlar öyle söylendiği gibi olmadı. Şu anda işte Taliban diyorlar. Tamam da ‘Taliban şu anda eski Taliban’ değil diyorsunuz. Mesele ne dediği değil, ne yaptığıdır. Şu anda da Taliban’ın Afganistan’da bundan sonraki süreçte ne yapacağı çok büyük önem arz etmektedir.”


ALİYA'YA ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret etti. Kovaçi Şehitliği’ne girişinde kendisini bekleyen vatandaşları selamlayan Erdoğan, Meçhul Asker Anıtı’na ve Aliya’nın mezarına çelenk bıraktı, dua etti. Erdoğan, daha sonra Bosna Hersek İslam Birliği binasını ziyaret etti. Ziyaretin ardından vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, hatıra fotoğrafı da çektirdi.


BAŞÇARŞI CAMİSİ'Nİ AÇTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilen Başçarşı Camisi’nin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Erdoğan, cuma namazını kıldığı Başçarşı Hoca Durak Camisi’nin Bosna Hersek ve İslam alemi için hayırlara vesile olmasını diledi. Erdoğan, “Bu abidevi eser, aradan geçen 5 asırlık sürede, yangınlar, savaşlar, yıkımlar görmüştü. Camimiz en son ve ağır darbeyi 1992-1995 yıllarındaki savaş sırasında almıştı” diyerek camilerin, tüm insanların birliğinin sembolü, tüm Müslümanların da kardeşliğinin ve vahdetinin nişanesi olduğunu vurguladı.


ANI EVİNİ GEZDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden Emine Erdoğan, Aliya İzzetbegoviç Vakfı’nı ziyaret etti. Emine Erdoğan, vakıf merkezine gelişinde Aliya İzzetbegoviç’in kızları Sabina İzzetbegoviç ve Leyla Aksamiya-İzzetbegoviç tarafından karşılandı. Merhum İzzetbegoviç’in yaşadığı ve “anı evi” olarak sergilenen bölümü de gezen Emine Erdoğan, İzzetbegoviç’in kızlarıyla sohbet ederek vakıf çalışmaları hakkında bilgi aldı.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Taliban
#Afganistan
#Türkiye
#Bosna Hersek
3 yıl önce