|

FETÖ cinayete yol verdi

Dink cinayetine yönelik iddianamenin ayrıntılarında FETÖ’ye yönelik çarpıcı suçlamalar yer aldı. 160 sayfalık iddianamede FETÖ’nün Dink’in öldürülmesine ilişkin bütün detayları bildiği ancak işlenmesini beklediği tespitinde bulunuldu.

Yeni Şafak ve
06:00 - 10/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 04:23 - 10/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 161 sayfalık iddianamede cinayetin faili Ogün Samast'ı takip eden istihbaratçılarla ilgili soruşturmanın ayrıldığı ve devam ettiği belirtildi. İddianamede şüphelilerden polis müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Coşkun Çakar'ın emniyet içerisinde Gülen cemaati olarak adlandırılan bir grubun yapılanmasını amaç edinen Silahlı Terör Örgütünün yöneticilerinden olduğu belirtildi. İddianamede özetle şunlar kaydedildi:



* Bu örgüt (FETÖ) Dink'in mutlak suretle öldürüleceğini, tetikçi “Ogün” ismine kadar bilmesine rağmen cinayetin gerçekleşmesini bekledi.


* İstihbarat Daire Başkanlığı içinde İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tarafından gizli bir yapılanmaya gidilerek C5 bürosu kuruldu. Büro 6 yıl yasa dışı faaliyet gösterdi.


* Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız, Dink cinayetinin İstanbul Emniyeti'ne yıkılmasında etkili rol oynadı. Yıldız cinayette sorumluluğu bulunan Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü ve İstihbarat Daire Başkanlığı görevlilerinin açığa çıkartılmasını engelledi. Böylece, sorumluluk İstanbul Emniyeti'ne yıkıldı.


* Cinayetin işlenmesinden 1 saat 44 dakika sonra Trabzon İstihbarat Şube'de görevli Muhittin Zenit, Erhan Tuncel ile görüştü. Bu durum cinayet haberinin duyulduğu anda Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç ve Ercan Demir'in tereddütsüz Yasin Hayal'in bu cinayeti işlediğini bildiklerini veya öngördüklerini açıkça ortaya koymaktadır.


* Dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek de cinayete ilişkin bilgi sakladı. Trabzon Valisi başkanlığında ayda bir yapılan “İl Emniyet ve Asayiş” toplantısında, Akyürek cinayetine dair elde ettiği bilgileri aktarmadı.


* Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, Trabzon İstihbarat'ı tarafından Dink'e yönelik Yasin Hayal tarafından eylem yapılacağı bilgisini içeren yazıdan haberdar olmadı. Ama saldırılar Dink'e yönelik koruma tedbirlerinin alınmasını zorunlu kılmaktadır.


* Yılmazer, Akyürek ve Çakar'ın yöneticiliğini yaptığı suç örgütü tarafından önceden detayları ile bilinen emniyet içinde bir yapılanmanın aracı olarak yol verilen cinayet tasarısı gerçekleşmiştir.




#Dink cinayeti
#fetö
#Ogün Samast
8 yıl önce