|

FETÖ’ye 6 yılda 50 milyon TL

Dumankaya İnşaat’a yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya’nın da aralarında bulunduğu 121 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı. Dumankaya’nın 2001 yılında iflasın eşiğine gelmesine rağmen FETÖ’nün yardımıyla olağanüstü büyüdüğü vurgulanırken, 2010-2016 yılları arasında 50 Milyon TL’lik himmette bulunduğu ortaya çıkarıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:31 - 3/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Uğur Dumankaya
Uğur Dumankaya

Dumankaya İnşaat’a yönelik İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Önelge tarafından hazırlanan fezleke İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Aralarında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya’nın da olduğu 125 isim fezlekede şüpheli olarak yer aldı. Şüphelilere ‘özel belgede sahtecilik’, ‘Terörizmin finansmanlığı’, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’, ‘Silahlı terör örgütü üyeliği’ gibi suçlamalar yöneltildi. Fezlekede Dumankaya şirketinin iş yaptığı taşeronlardan zorla himmet topladığı dikkat çekilirken, 2001 yılında iflasın eşiğine gelen Dumankaya’nın FETÖ ile irtibat kurarak olağanüstü bir şekilde büyüdüğüne vurgu yapıldı. Şirketin FETÖ’ye 2010-2016 yılları arasında 50 Milyon TL’lik bir himmette bulunduğunun altı çizildi.

50 MİLYON’LUK HİMMET

Dumankaya’nın taşeron şirketlerin himmeti reddetmesi durumunda ise bin bir türlü bahane ile yüzde 10’luk hakkedişlerini ödemediği, bu şirketleri işlerini yapmadıkları gerekçesiyle mahkemelerde dava açma noktasına kadar gelindiği ifade edildi. Dumankaya’nın 2010-2016 yılları arasında FETÖ’nün derneklerine, ve kuruluşlarına yaklaşık 50 Milyon TL’lik bağışta bulunduğu fezlekede dikkat çeken bir diğer husus olarak göze çarpıyor.

ŞİRKET FETÖ’YE SARILDI

Fezlekede ‘Enes’ kod isimli gizli tanığın ifadesi de yer aldı. Enes ifadesinde, 30 yıldır Dumankaya ailesini tanıdığını, ilk kuruldukları yıllarda durumlarının iyi olmadığını aktardı. 2001 krizinde iflas ettiklerini vurgulayan Enes şu ifadeleri kullandı: “İnşaatlar yarım kaldı. Bankalar mallarına el koydu. Aile o dönem güçlü olarak gördüğü FETÖ’ye sığındı. Örgüt de Dumankaya’ları destekledi. Süleyman Şah Üniversitesi Hayriye Dumankaya yerleşkesini FETÖ’ye müzahir bu üniversiteye hediye ettiler. Bunun karşılığında üniversitenin tüm inşaat işleri Dumankaya’ya verildi. Her ne kadar aralarında protokol yapılmış olsa da örgüt sağ cebindekini alarak sol cebine koymuştur. Örgütün işleyişi zaten böyledir.”

YÜZDE 10’UNU KESECEKSİN

Şirketin taşeron olarak iş yapan ya da mal satan bir kuruma hak edişinin yüzde 10’unun himmet ya da burs parası olarak zorla kestiği ifade edilen fezlekede, ‘Eğer o kişi ya da şirket ödemeyi kabul ederse yüzde 10’a denk gelecek şekilde Dumankaya şirketinin çeki hamiline olarak düzenlenip o kişi yada şirkete verilir. Kişi ya da şirketler çeki ciro ederek Dumankaya’ya iade eder. Dumankaya ise bu çekleri örgüte aktarır’ denildi.

  • Elden himmet mektubu
  • Dumankaya yönetim kurulu üyelerinden Semih Serhat Dumankaya’nın ablası Ayla Dumankaya’ya 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası ABD’den gönderdiği mail de fezlekede yer aldı. Serhat Dumankaya mailde yakın bir tarihte FETÖ elebaşını ziyaret ederek himmetleri elden teslim etmek istediği de yer aldı.
  • ‘BİRER CANAVAR’
  • Fezlekede şüphelilerin ve FETÖ’cü iş adamlarının darbeye bizzat iştirak etmeseler bile finansal açıdan örgüte para aktardıkları vurgulanarak, FETÖ’nün gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe girişimine dolaylı yoldan katkı sağladıkları ifade edildi. Fezlekede örgüte kazandırılan üyeler için ‘Örgütün kucağına tavşan olarak giren bu kişiler zamanla sadece örgütünü düşünen, ailesini, ülkesini, vatandaşını hiçe sayan birer canavara dönüşmüşlerdir’ ifadeleri yer aldı.
#FETÖ
#Dumankaya İnşaat
#Uğur Dumankaya
6 yıl önce