|

Gece Kartalları hırsızların kabusu

‘Gece Kartalları’ olarak bilinen mahalle bekçileri sayesinde hırsızlık olaylarında büyük düşüş yaşandı. 2017 yılında İstanbul’da her gün ortalama 79 hırsızlık vakası yaşanırken, bekçilerin göreve başlamasının ardından bu rakam 2018’de 56’ya kadar geriledi.

Talha Menteş
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:17 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İstanbul’da görev yapan 2 bin 
800 gece bekçisi sayesinde 
sokaklar artık daha güvenli.
İstanbul’da görev yapan 2 bin 800 gece bekçisi sayesinde sokaklar artık daha güvenli.

Sokakların daha güvenli hale gelmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla göreve başlayan gece bekçileri hırsızlara göz açtırmıyor. 'Gece Kartalları' olarak da bilinen bekçilerin işbaşı yapmasının ardından İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerdeki hırsızlık vakaları önemli oranda azaldı. 2017 yılında İstanbul'da her gün ortalama 79 hırsızlık vakası yaşanırken, 2018'de bu rakam 56'ya kadar geriledi. Ankara'da geçtiğimiz yıl günde ortalama 30 hırsızlık olayı yaşanırken bu yıl bu rakam 10'a, İzmir'de de 19 hırsızlık vakası bu yıl 8'e düştü. Ayrıca, ülke genelinde vuku bulan hırsızlık vakalarının aydınlatılmasında da yüzde 5'lik bir artış oldu.

YETKİLERİ ARTIRILDI

Gece vakti sokakların güvenliğini sağlayan bekçiler, belli dönemlerde aldıkları eğitimlerle oe mesleki becerilerini geliştirme imkanı buluyor. 8 hafta boyunca telsiz muhaberesi, yakın savunma taktikleri, halkla ilişkiler, insan hakları ve disiplin mevzuatının da aralarında bulunduğu konularda teorik ve pratik eğitim alan bekçiler, kent güvenliğine önemli katkı sunuyor. Polisin aldığı mesleki eğitimin yüzde 50'ni alan bekçiler, silah kullanmada polisle aynı yetkiye sahip.

DÜDÜĞÜ DUYACAĞIM

  • Bekçilere hizmet içi eğitimler sırasında Ceza hukuku, CMK ve ifade alma gibi bilgiler de veriliyor. Yetkileri artırılan bekçiler, emniyet yardımcı hizmetlerinden emniyet hizmetleri sınıfına getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Ben yatarken gece bekçisinin düdüğünü duyacağım, vatandaş da duyacak" dediği gece bekçileri, gün batımından sabah sabaha sadece sokaklarda görev yapacak, başka işlerde görevlendirilmeyecek. İstanbul'da şu an 2 bin 800 gece bekçisi görev yapıyor. Ocak veya şubat aylarında eğitimlerini tamamlayacak olan bin 200 gece bekçisi daha işbaşı yapacak.
#Gece Kartalları
#Bekçi
#Asayiş
5 yıl önce