|

Getto siyasete izin vermeyiz

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa sürecinin önemine işaret ederek, görüşmelerin tarihi öneme sahip olduğunu açıkladı. Çelik, HDP'nin hendek siyasetinin kabul edilemeyeceğine de dikkati çekerek, "Kürt vatandaşlarımızın demokratik kazanımlarının, hendek-barikat siyasetiyle tahrip edilmesine asla müsaade etmeyiz. Bu siyasi bir suikast girişimidir. Getto siyasete izin vermeyiz" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
20:38 - 29/12/2015 Salı
Güncelleme: 19:29 - 29/12/2015 Salı
Yeni Şafak

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa görüşmelerine ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi.



Çelik'in açıklamasından satır başları:


"Türkiye'nin sivil bir anayasaya ihtiyacı var. Sivil siyaset mücadele etmek zorunda kalmıştır. Halkın iradesine, atanmış kurumların ortak olduğu düzenlemelerin ortadan kalkması gerekir. Anayasa demek, kuvvet dengesinin nasıl oluşacağını belirleyen bir metindir. Halkın özne olması işin esasını oluşturmaktadır.



Yarın başlayacak süreç tarihi bir öneme sahip. Türkiye'nin yeni anayasaya kayıtsız şartsız ihtiyacı vardır.



HDP'nin tavrı kabul edilemez

HDP'nin randevu talebinin arkasından yaptıkları açıklamalar fevkalade yadırganacak açıklamalardır. 'Çay içer, gider' diyerek değerlendirmeleri, bu ziyaretin yapılmasını gereksiz kılmıştır. Geleneksel olarak siyasi nezaket gösterilmesi gereklidir. Bir parti Başbakan'ı misafir etme hususunda, gerekli hassasiyetlere sahip değilse, görüşmeye ihtiyaç yoktur. Kabul edilemez. HDP, özür dilemesi gerekirken, halen bunun arkasında duruyor.



Öz yönetim gibi bir takım fiili durumlara atıf yapıp, hendekleri savunmak meşru bir siyaset değildir. Bu durum, mevcut hukuk düzenini tahrip etmeye siyasi suikast girişimine yol açar.



Operasyonlar durduk yere başlamadı

Meşru güvenlik operasyonları, durduk yere başlamadı. HDP'ye soruyoruz; Şuan sahneyi dondurduğumuzda hendekler ve baskılar ne olacak? Bu ikiyüzlülüğü Türkiye'nin açık bir şekilde görmüş olması önemli.



Kürt vatandaşlarımızın demokratik kazanımlarının, hendek-barikat siyasetiyle tahrip edilmesine asla müsaade etmeyiz. Bu siyasi bir suikast girişimidir. Getto siyasete izin vermeyiz.



Siyasi partilerin kapatılmasından yana değiliz

HDP'nin 'meşru siyaset zemini nedir?' çerçevesinde değerlendirmeler yapması gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partilerin tamamen kapatılmasını engellemek istedik, destek vermediler. Siyasi partileri halk kurar. Ama o siyasi partilerin içinde meşru anayasal düzene karşı olanlar varsa farklı bir durum doğar. Hiçbir siyasi partinin kapatılmasından yana değiliz. Kimse terörü övemez. Bunun karşısında adalet mekanizması gereken refleksleri gösteriyor.



CHP ve MHP'yle görüşülecek

Teröre destek verenlerin, tutumlarının karşılıklarını görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sayın Başbakanımızın CHP ve MHP'yle görüşecek. Bu konuda çalışma mekanizması kurulacak mı bu konuşulacak. Bizim kafamızda bir model var. Saatler süren toplantılar yapıldı. Türkiye'de halkın özne olduğu bir sistemi nasıl kurabiliriz? Bu konuşulacak. Türkiye'nin çok büyük bir kazanım sağlayacağını düşünüyoruz.



Başkanlık Sistemi

Biz diyoruz ki; 'Başkanlık Sistemi' konusunda kuvvetler ayrılığı ve parlamento hakkında karşılaştırma yapalım. İçerik tartışmasından yola çıkarak, daha verimli bir sonuç alırız."




#ömer çelik
#basın toplantısı
#anayasa
8 yıl önce