|

‘Git Muharrem!’ dönemi

CHP’de İnce-Kılıçdaroğlu savaşı, tarafların ‘birlik’ mesajlarıyla şimdilik hasıraltı edildi. İnce, ‘disiplin’ şantajına uğrayan taraftarlarına ‘bekleyin’ işaretini verirken Kılıçdaroğlu ise rakibinin çıkacağı Türkiye turundan endişe etmediğini savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:57 - 28/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
CHP'de sular duurlmuyor
CHP'de sular duurlmuyor

Seçim yenilgisi sonrasında Muharrem İnce’nin partide ‘doğal lider’ olarak öne çıkması CHP içinde şubat kurultayında ara verilen iç hesaplaşmayı hızlandırdı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile cumhurbaşkanı adayı İnce arasında sertleşmesi beklenen kavga, savaş için uygun zamanı kollama stratejisi güden tarafların ‘birlik-beraberlik’ mesajlarıyla şimdilik hasıraltı edildi. Baltaların taktiksel olarak saklandığı CHP’de tarafların pozisyonu dün yapılan açıklamalara da yansıdı.

MERKEZİN ‘KARŞI EYLEM’İ

Ankara’daki genel merkez önünde oturma eylemi yapan CHP’liler, kaset kumpasıyla göreve geldiğinden buyana 9 seçimde 9 kere yenilgi yaşayan Kılıçdaroğlu’nun istifasını isterken, koltuğunu bırakmayacağı mesajını veren CHP Lideri ise dün isyancılara karşı taraftarlarına eylem yaptırdı. Parti yönetimince organize edilen eylemde bir grup CHP’li, Kılıçdaroğlu’na destek sloganları attı. Programında yer almamasına karşın destekçilerine dönük sürpriz bir açıklama yaparak hem İnce’ye hem de parti tabanına mesaj gönderen Kılıçdaroğlu, “Biz inandığımız yolda yürümeye devam ediyoruz, bütün arkadaşlarımızla beraber” sözleriyle istifayı düşünmediğini bir kez daha deklare etti.

İNCE’Yİ DE KUCAKLIYORUZ

“Hiçbir arkadaşımızı ötekileştirmek, partinin dışında düşünmek; asla böyle bir düşüncem yok. Herkesi kucaklayacağız” diyen Kılıçdaroğlu, “Herkes bilsin, Muharrem İnce de bizim bir değerimizdir, onu da sonuna kadar kucaklıyoruz” ifadelerini kullandı. 24 Haziran’da partisinden 8 puan fazla oy toplayan İnce’nin ‘halka teşekkür mitingleri’ kapsamında çıkacağı Türkiye turuna destek verir görünen Kılıçdaroğlu, “Sevgili arkadaşım Muharrem İnce 81 ili gezeceğini ifade ediyor. İl başkanlarıma talimatımdır. Geldiği zaman karşılayacaksınız, halkla buluşturacaksınız; gülerek, sevinerek, heyecan içinde yolcu edeceksiniz. Hiçbir endişemiz yok” dedi ve İnce’ye yönelik ‘güç bende’ mesajı verdi.


Disiplin tehdidi

Kemal Kılıçdaroğlu, hezimete karşı yükselen aykırı seslere karşı disiplin kartını açtı. CHP Parti Meclisi bugün hem seçim sonuçlarını değerlendirmek hem de çatlak seslere disiplin yolunu açmak için toplanacak. Kılıçdaroğlu’nun ‘koltuğa yapışma’ hamleleri parti içinde rahatsızlığa neden oluyor. Parti kulislerinde “Tehdit ederek başarısızlığını örtbas edemezsin. 9 seçim kaybettin, artık koltuğu bırak” yorumları yapılıyor. İsyan dalgasına karşı CHP yönetiminin şimdilik geri adım atmayışı, Kılıçdaroğlu’na karşı eylem yapan partilileri de korkuttu. CHP’nin 41 yıl aradan sonra Elazığ’dan çıkardığı milletvekili Gürsel Erol, ‘olağanüstü kurultay yapılması’ talebiyle genel merkezi önünde gerçekleştireceğini duyurduğu oturma eyleminden vazgeçti. 24 Haziran sonrası ‘meydan okuyan’ tavrından eser kalmayan Erol, “Parti içerisinde farklı düşüncedeki insanların genel merkez önünde karşı karşıya gelerek olumsuz durumların ortaya çıkmaması için olağanüstü kurultay için oturma eyleminden vazgeçtim. Partimin yıpranmasından asla hoşnut olmam” diye konuştu. Genel merkez önünde 1 gün boyunca oturma eylemi düzenleyen eski Denizli Gençlik Kolları Başkanı Hakan Imırgı liderliğindeki grup da 24 saatin dolmasıyla protestosuna son verdi.

Yerinizde kalın

Kılıçdaroğlu’nun taktiksel hamle yaparak ‘dışlamıyorum’ dediği Muharrem İnce, ‘birlik mesajı’ veriyormuş gibi yapıp partideki iddiasını ortaya koydu. Kısa bir açıklama yapan İnce, taraftarlarına ‘beklemede kalın’ mesajını şöyle verdi: “Bir kişi dahi partiden istifa etmesin. Herkes yerinde kalsın. Benim ağzımdan kurultay diye bir şey duyarsanız o zaman konuşursunuz ama duyamayacaksınız.” İnce’nin bu sözleri kulislerde, mücadeleyi parti içinde sürdüreceği ve taraftarlarına ‘parti içinde kalın’ mesajı olarak algılandı. Türkiye turuna çıkarak mitingler düzenleyecek İnce’nin önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu üzerinde sokak baskısını artırması bekleniyor.

#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Muharrem İnce
6 yıl önce