|

Gül: İlerleme Raporu gerçekleri yansıtacak

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İlerleme Raporu'nun gerçekleri yansıtacağından emin olduklarını belirtirken AB temsilcisi Pascal Lamy, Türkiye'nin önemli mesafe katettiğini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 23/07/2004 Cuma
Güncelleme: 17:19 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Komisyonu'nun ekim ayında yayınlaması beklenen İlerleme Raporu'nun "gerçekleri en iyi şekilde yansıtacağından emin olduklarını" söyledi. Gül, AB'nin ticaretten sorumlu komisyon üyesi Pascal Lamy ile biraraya geldi. Gül ve Lamy, Dışişleri Konutu'ndaki görüşmenin ardından basına açıklama yaptılar. Bakan Gül, Türkiye'nin on yıldır gümrük birliği içinde yer aldığını ve adaylığı sürerken gümrük birliğine katılan tek ülke olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin bu nedenle ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti. Konuşmasında AB'nin ekim ayında Türkiye'ye ilişkin İlerleme Raporu'nu yayınlayacağına da değinen Gül, "Raporun objektif olacağından, Türkiye'deki gerçekleri en iyi şekilde yansıtacağından eminiz, raporun bir tavsiyeyle neticeleneceğine inanıyoruz" diye konuştu.

'Birlikte adım atacağız'

Türkiye ile AB arasındaki ticari ilişkilerin seyrinin iyi olmakla birlikte hala potansiyelin altında olduğuna işaret eden Lamy ise, "Birlikte daha fazla işler başarmalıyız, başaracağız, iki tarafın da atması gereken adımlar var" dedi. Lamy, bir soru üzerine İlerleme Raporu'nun içeriğine ilişkin sorulara yanıt vermeyeceğini kaydetti. Kendisinin, komisyonun bir üyesi olarak "bilgi toplama aşamasında" olduğunu ifade eden Lamy, "Şüphe yok ki, Türkiye, AB kriterlerini yerine getirme yolunda çok büyük adımlar attı" dedi.

İlerlemeleri kendi gözümle gördüm
AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu komis-yon üyesi Pascal Lamy, siyasi reform, hukukun üstünlüğü, demokratikleşme, azınlık hakları gibi alanlarda büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Lamy, bu gelişmeleri yalnızca kitaplarda ya da metinlerde okumadığını, kendi gözleriyle de gördüğünü ifade ederek, "Türkiye'nin AB'ye katılımı, AB politikalarının da merkez konusu haline geldi ki, bu da iyi bir şey" dedi. Türkiye ile Rum kesiminin gümrük birliği çerçevesindeki ilişkilerinin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Dışişleri Bakanı Gül, konunun görüşmede ele alınmadığını söyledi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce