|

Hem savaşla hem eğitimsizlikle mücadele ediyoruz

Suriyeli çocukların eğitimleri için çalışan Shine derneğinin başkanı Dr. Ranya Kayser, Suriye’de okuma yazma bilmeyen çocukların sayısının yüzde 37’ye çıktığını söyledi. Rejimin bunu kullanarak okuma yazma bilmeyenleri kendi saflarına kattığını söyleyen Kayser "Biz aslında hem savaş hem de eğitimsizlikle mücadele ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:31 - 5/02/2016 Cuma
Yeni Şafak

Suriye halkını kalkındırmak ve Suriye'nin geleceğini yeniden inşa etme amacıyla Shine Eğitim ve Yardımlaşma Derneği'ni kuran Dr. Ranya Kayser, Yeni Şafak'a özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Suriye için bir akciğer işlevi gördüğünü söyleyen Kayser, Suriye halkının buradan nefes aldığını ifade etti.



OKUMA YAZMA BİLE ÖĞRENEMİYORLAR


Kurduğu Shine Derneği'yle Suriye içine yardım götürüp, eğitim veren Kayser, “Suriye'de okuma yazma bilmeyen çocukların sayısı yüzde 37'ye çıktı. Binalar bombalanır, yıkılır ama birinsan onu tekrar yapabilir. Fakat bir insan eğitimsiz kalır da yıkılırsa, onu ne devlet ne de başka bir şey düzeltemez. Rejim de bunu kullanarak okuma yazma bilmeyen bir çok kişiyi kendi saflarına kattı. 5 yıldır süren bu savaş 12 yaşındaki çocukları bir tabela okumaktan bile aciz bıraktı. Biz aslında hem savaş hem de eğitimsizlikle mücadele ediyoruz” dedi.



CENEVRE BİR TİYATRO


Cenevre'nin bir tiyatrodan ibaret olduğunu kaydeden Kayser, bu toplantıların Rus ve Esed bombardımanı durdurulmadan yapılmasını traji komik bir olay olarak nitelendirdi. Suriye üzerinden 3'üncü dünya savaşı başlatılmak istendiğini dile getiren Kayser, “Rusya, İran ve Hizbullah, devrimimizi engellemeye çalışıyor. Ama şunu unutuyorlar; tarihteki bütün devrimler er yada geç tamamlanıyor. Bizim devrimimiz de bitecek ve biz yeni Suriye'yi eğittiğimiz bireylerle inşa edeceğiz” dedi.



RUSYA OKULUMUZA BOMBA ATTI


Suriye'nin içerisinde bir çok okul kurduklarını anlatan Kayser, “Okullarımız defalarca bombalandı. Hem de Rus uçakları tarafından. Güya IŞİD'i bombalıyorlar ama bugüne kadar bir kez olsun IŞİD mevzileri vurulmadı. Okullarımızı yaktılar, öğrencilerimiz katlettiler. Ama bizler o okulları tekrar temizledik. Tekrar eğitime hazır hale getirdik” ifadelerini kullandı.






#Suriye halkını
#Shine Derneği
#Ranya Kayser
8 yıl önce