|

Her şey dahil 31 bin euro!

Türkiye'de hapis cezası olan 'taşıyıcı annelik' hızla yayılıyor. Sözde 'turizm' ve 'tüp bebek merkezi' adı altında faaliyet gösteren bazı şirketler, çocukları olmayan çiftlere 31 bin euroya paket uygulama satıyor. Gürcistan, ABD ve KKTC gibi ülkelerde yaygınlaşan taşıyıcı annelik dinen de caiz değil.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 15/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:28 - 15/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
İllegal sektör büyüor
İllegal sektör büyüor

Türk hukukuna aykırı olan 'taşıyıcı annelik' uygulaması, kaçak yollardan hızla yayılmaya başladı. Çocuğu olmayan çiftler, sözde 'turizm' ve 'tüp bebek merkezi' adı altında faaliyet gösteren bazı şirketler tarafından onbinlerce euro karşılığında Gürcistan, ABD ve KKTC gibi ülkelere götürülerek taşıyıcı anneler üzerinden çocuk sahibi oluyor. ‘Tüp bebek merkezi’ ya da ‘sağlık turizmi ajansı’ adıyla faaliyet gösteren şirketler müşterisiyle internet üzerinden iletişime geçiyor.

PAKET UYGULAMA

Gürcistan merkezli sözde turizm şirketiyle irtibata geçip taşıyıcı annelik hizmeti almak istediğimizi söylediğimizde, şirket sahibi sorularımızı cevapladı. Sorumlu kişi, “Gürcistan’da kontrat yaparken annelerle görüşüyoruz. İsterseniz vekalet verdiğiniz biri de imzaya gelebilir. Taşıyıcı anneler doğuma kadar kendi evlerinde kalıyor. Her ay kontrolleri yapılarak size raporluyoruz. 31 bin euroya paket hizmet veriyoruz. İsterseniz yazılı olarak gönderebiliriz” dedi.

13 BİN 500 EURO PEŞİN

Gönderilen metinde şunlar yazıyor: “Üç yıldır bu hizmeti veriyoruz. 60’tan fazla aileye ulaştık. Taşıyıcı anneyi Gürcistan’da bulmanıza aracı oluyor, Gürcistan'daki tüm tetkik, muayene ve hazırlık tedavisini karşılıyoruz. Gebelik olduktan sonra, doğuma kadar geçen süredeki tüm ilaçları ve Tiflis'te doğum işlemi, taşıyıcı anne ve aile arasındaki hukuki kontratın Gürcistan'da noterde hazırlanması ve Tiflis'te doğum sertifikasını temin ediyoruz. 13 bin 500 euroluk ücreti hemen peşin ödüyorsunuz. Hamileliğin gerçekleşmediği durumda ücretleri geri ödeyemiyoruz.”

HAPİS CEZASI VAR

Taşıyıcı annelik uygulaması Türkiye'de yasak. Türk Ceza Kanunu’nun 231’inci maddesine göre soy bağının değiştirilmesine 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Konunun yeni bir yasa ile kesin şekilde yasaklanması için komisyona sevk edilen tasarıya göre, “eşlerden biri veya her ikisinden alınan üreme hücreleri ve bu hücrelerden elde edilen embriyonun, başka kişilere uygulanması yoluyla çocuk sahibi olmak ve taşıyıcı annelik yapmak” yasaklanacak. Başkasına ait üreme hücresi veya embriyonun kullanılması suretiyle donasyon işlemi yapılması ve bu amaçla üreme hücresi veya embriyo bağışlanması, satılması, bulundurulması, kullanılması, saklanması, taşınması, ithalatı, ihracatı ve bu işlemlere aracılık edilmesi de kaldırılacak.

#Taşıyıcı annelik
#Avrupa
#Türkiye
#ABD
5 yıl önce