|

Hindistan'da Müslüman kadınlar diri diri yakıldı

Uluslararası Af Örgütü, Hindistan'ın Gujarat eyaletinde Müslümanların yaygın ve sistematik şiddete maruz kaldığını, kadınların tecavüze uğradığını ve delil bırakmamak için diri diri yakıldığını açıkladı.

Yeni Şafak
01:00 - 6/02/2005 Pazar
Güncelleme: 14:16 - 26/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Hindistan'da Müslüman kadınlar

diri diri yakıldı
---------------------- manset ---------------------

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA


    Uluslararası Af Örgütü Hindistan'ın Gujarat eyaletinde Hinduların Müslümanlara yaygın ve sistematik şiddet uyguladığını açıkladı. Af Örgütü, "Gujarat'ta adalet kurban ediliyor, Gujarat kadınları koruyamıyor" başlığıyla yayınladığı yeni raporunda, kadın ve kız çocukların toplu tecavüze uğradığını ve iz bırakmamak için yakıldığını duyurdu.

    Raporda, Hindistan'ın batısındaki Gujarat'ta patlak veren şiddetin üstünden üç yıl geçmesine rağmen sorumluların hâlâ ellerini kollarını sallayarak dolaştıkları belirtilerek, "Şiddet sonucu çoğu Müslüman 2 binin üzerinde insan öldü. Yüzlerce kız çocuğu ve kadın çırılçıplak soyuldu, tecavüz ve toplu tecavüze uğradı, karınları deşildi ve -bazıları daha yaşıyorken- ateşe atıldı" denildi.

    Sistematik işkence

    Aralarında birçok parti ve hükümet üyelerinin de yeraldığı Hindu grupların Müslümanlara yönelik yaygın ve sistematik saldırılarda bulunduğu kaydedilen raporda, hükümetin bunu önlemek ya da durdurmak için hiçbir şey yapmadığı belirtildi.

    Gujarat'ta olayların birçoğunun insanlığa karşı suç niteliği taşıdığı kaydedilen raporda, Gujarat eyalet yönetiminin şiddet olayları sırasında başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere Müslümanları korumadığının altı çizildi. Raporda, 14 yakınını kaybeden ve kendisi de toplu tecavüze uğrayan Belkıs Yakup Resul'un şu ifadelerine yerverildi: "Kızlara sarkıntılık etmeye ve giysilerini yırtmaya başladılar. Çıplak kızlarımız kalabalığın önünde tecavüze uğradı. Şamin'in 2 günlük bebeğini öldürdüler. Benim dayımı, halamı ve onun kocasını da öldürdüler. Tecavüz ettikleri bütün kadınları daha sonra öldürdüler. Benim bebeğimi de öldürdüler. Havaya fırlattılar ve yere taş gibi düştü. Bana tecavüz ettikten sonra, adamlardan biri boğazıma basarak bana vurdu."

    Bazı kurbanların adalet için engellerle cesurca mücadele ettiği kaydedilen raporda, "Belkıs bunlardan bir tanesi. Bir diğeri ise akraba ve komşularının gözleri önünde, aile şirketi olan Best Pastanesi'nde diri diri yakıldığına tanık olan Zahire Şeyh. Her iki olay da polis, mahkeme ve hükümet düzeyindeki kusurları gözümüze sokmakta" denildi.

    Dehşetin ifadeleri

    Raporda, saldırılar sırasında polisin kenardan izlediği ve hatta şiddet eylemlerine dahil olduğu kaydedildi. Birçok kurban için gerçekleşse bile adaletin çok geç gelmiş olacağı belirtilen raporda, "Birçok kadın tecavüze uğradıktan sonra, geride suç delili oluşturacak hiçbir şey bırakamayacak şekilde diri diri yakıldı. Daha birçok kadın asla tecavüzle ilgili suç duyurusunda bulunmadı çünkü ya engellendiler ya da korktular veya utandılar" denildi.



    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce