|

Hükümetten tarım destekleme primi

Hükümet, 2007- 2011 döneminde hububat üreticilerine bir yıl süreyle, çeşitli yağlı ürün üreticilerine ise 5 yıl süreyle destekleme primi ödeyecek.

Anka
00:00 - 30/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 01:00 - 30/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Hükümetten tarım destekleme primi
Hükümetten tarım destekleme primi

Hükümet, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve çeltik üreticisine bir yıl, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticisine de 5 yıl destekleme primi ödeyecek. Bakanlar Kurulu'nun "Hububat Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Kararı" ve "2007-2011 Döneminde Kütlü Pamuk, Yağlık Ayçiçeği,Soya Fasulyesi, Kanola, Dane Mısır, Aspir ve Zeytinyağı Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair Kararı" Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararlara göre, prim miktarları ve primden yararlanmak isteyenlerin başvuru süresi Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenecek. Destekleme priminden kamu tüzel kişileri hariç, söz konusu dönemde Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanabilecek. Destekleme prim ödemelerinin denetimini sağlayacak tedbirleri almak için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkili kılınırken, yapılacak çalışmalarda gerektiğinde diğer kamu kurum ve kuruluşları, kooperatifler, ziraat odaları ve birliklerin hizmetlerinden de yararlanılacak. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak gecikme zammıyla birlikte geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler de müştereken sorumlu tutulacak. Ayrıca, destekleme priminden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlarla borsada gerçek dışı fiyatla alım satım tescili yaptırdığı anlaşılan üreticiler, beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

Yağlı ürün üreticilerine ürünün kalitesine göre gerektiğinde farklı prim ödemeleri ve ilave prim ödemeleri de yapılacak. Ödemeler Ziraat Bankası şube-leri üzerinden hak sahiplerine ödenecek.



17 yıl önce