|

İBB arşivini ne yapacaksın?

İmamoğlu’nun mazbatayı alır almaz FETÖ’nün ‘kozmik oda’ kumpasına benzer biçimde 2 müfettişe İBB’nin dijital veri tabanını kopyalama talimatı vermesi şok etti. 4. İdare Mahkemesi, AK Partili meclis üyelerinin başvurusu üzerine işlemi durdurdu. Bir şüphe varsa verilerin incelenebileceğini belirten mahkeme, “Kopyalamaya niye ihtiyaç duydun?” diye sordu.

Talha Menteş
04:00 - 20/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:26 - 20/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul seçimleri ile ilgili kesin kararını vermeden mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu, daha koltuğa oturur oturmaz FETÖ'nün 'Kozmik Oda' ve '17/25 Aralık kumpasları'nı hatırlatan bir adım attı. İmamoğlu 2 müfettişe, kurum içi veya dışından 3 uzmanla birlikte belediyenin tüm verileri kopyalama talimatı verdi. İmamoğlu, yazılı talimatında şu ifadeleri kullandı: "Belediyemiz Müfettişlerinden Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak belediye çalışanlarımız ve/veya dışarıdan belirlenecek 3 uzman ile belediyemiz ve bağlı kuruluşlarının elektronik veritabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırmayı yapmaya ve veritabanı ve altyapıyı kopyalamaya yetkilendirilmiştir."

MAHKEME DURDURDU

MİT ve TSK'nın İstanbul'daki tesisleri ile Cumhurbaşkanlığına bağlı yerleşkelerin detaylarının da yer aldığı verilerin güvenlik zafiyetine yol açacak şekilde kopyalanmak istenmesi AK Parti'yi harekete geçirdi. AK Parti'li Belediye Meclis Üyeleri Ömer Faruk Kalaycı ve Yüksel Akyol, işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, başvuruyu kabul ederek yürütmeyi durdurdu. İBB Başkanı İmamoğlu'na 'kopyalamanın' gerekçesini soran mahkeme, 16 milyon İstanbulluya ait özel bilgilerin hukuka aykırı şekilde klonlanmasının önüne geçti. Kararda şu ifadeler dikkat çekti:

BUNU NİÇİN YAPTIN?

"Dava konusu işlemle yapılmak istenen kopyalama işinin hangi sebepten kaynaklandığının açıklanmasının, elektronik veritabanında inceleme yapılması ve şüphe duyuluyorsa silinen kayıtların bilgisayar ortamına geri getirilmesi işlemi dışında, ayrıca 'elektronik veritabanının ve altyapısının kopyalanmasına' niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanmasının, dava konusu işleme sebep teşkil edebilecek; bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı açıklanarak varsa buna ilişkin bilgi ve belgelerin istenilmesine karar verildi."

16 milyonun bilgisi tehlikede

  • MİT, TSK ve Cumhurbaşkanlığı gibi kurumların gizli bilgilerinin yanısıra 16 milyon İstanbullunun kişisel bilgilerini içeren verilerin kopyalanmak istenmesi tepki topladı. Hukukçular Ekrem İmamoğlu'nun böyle bir talimat verme yetkisi olmadığına dikkat çekerek bu verilerin kopyalanmasının milli güvenlik zafiyeti oluşturacağını söyledi. AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, bu talimatın kamu denetimi ve kontrolü ile ilgili düzenlemelere aykırı olduğuna dikkat çekti. Güler şunları kaydetti: "Kamu kurumu içerisinde sizin kendi iç denetim müdürlüğünüz var. Son kanun değişikliğiyle beraber büyükşehir belediyeleri içerisinde iç denetim müdürlükleri bulunuyor. Herhangi bir konuda o müdürlüğe talimat yazarak inceleme ve araştırma isteyebilirsiniz. Ancak böyle bir şey olmadan tamamen kamu denetimi kontrolü ve disiplinine aykırı olarak birilerini görevlendirmek suretiyle kamu kurumunun her türlü elektronik veritabanını isteyemezsiniz. Böyle bir usûl yok."
  • BÖYLE BİR YETKİSİ YOK
  • "Talimatta belirtilen 'dışarıdan uzmanlar' kim? Hangi görev bilinci ve hangi yetkiyle gidecek, kamu kurumunun veritabanını kopyalayacaklar. Burada amacınız nedir sizin? Bunun cevabını vermesi lazım bu kişinin. Kamu düzeni içerisinde böyle bir çalışma prensibi yok. Böyle bir yetkisi de yok.
  • Belediyenin veritabanı ile e-devlet altyapısının birbiriyle irtibatları var. Tabanları birbiriyle entegre edilmiş durumda. Siz buradan nereye varmak istiyorsunuz. Bunu kamuoyuna açık bir şekilde açıklamanız gerekiyor."
  • 'UZMANLAR' BELLİ DEĞİL
  • "Burada İstanbul'da yaşayan insanların kimlikleri başta olmak üzere her türlü veri bilgisi bulunuyor. Tapu kayıtlarından tutun da emlak vergileri, arsa bilgileri var. Belediyenin görev ve yetkileri içerisinde 16 milyon İstanbul halkının belediye ile ilgili her türlü bilgi ve veri tabanı bulunuyor. Kişisel veriler var ve bu veriler mahrem verilerdir korunması gerekmektedir. Kamu görevi yetkilendirilmiş, her türlü güvenlik önlemlerinden soruşturmalarından geçmiş kişiler tarafından bunu yapabilirisiniz. Ama dışarıdan uzman kim? Oldu-bittiye getirerek kimlere neler yapacaklar büyük bir soru işareti olarak ortada duruyor. Kanunen böyle bir yetkisi yok."

İfşa riski var

AK Parti Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkan Vekili Yılmaz Tunç:
"Bu yazı hukuki olarak da problemli. Kişisel verilerin korunması anayasamızın 20. maddesiyle koruma altında. Kişisel veriler bütün dünyada da kişinin en temel hakkı. Mesela İSKİ abone yapıyor. Adres, TC numarası gibi verileri işliyor. Bunların korunması, ifşa edilmemesi, yetkisiz kişilerin eline geçmemesi lazım. Geçmemesi için de veri sorumlusu dediğimiz o kurum vardır. Büyükşehir belediyesi de veri sorumlusudur. Benim kişisel verimi korumak zorundadır. Ben rızamla kendisine verdim ama sen onu benim rızam dışında bir başkasına veremezsin. Sen 'yetki verdim' diyorsun ama muğlak bir ifade bu, diyorsun ki 'Belediye dışından görevlendirilecek bir uzman...' Kim bunlar? Bunların nereyle bağlantısı var? O yazının sınırları belli değil. Belli olmadığı için de kişisel verilerin her an ifşa edilmesine açık; iki müfettiş var orada ama belediye dışından da görevlendirilebilir demişsin ucunu açmışsın. O yetkisiz kişiler 16 milyon hizmet alan kişinin bilgisine ulaşacak. Bunun yaptırımı da Türk Ceza Kanununda yer almış. Hukuka aykırı olarak verileri vermek veya ulaşmak cezai yaptırıma tabidir. 2 yıldan 4 yıla kadar. Vatandaşın dışında ulusal güvenlik sıkıntısı da var. Milli güvenlik tehlikeye giriyor. İstanbul'da kritik noktaların kayıtları da var. Bunlar bir başkasına verilebilir, satılabilir. İçişleri Bakanlığı'nın denetimine bağlı bir hukuksuzluk varsa adli işlemler yapılmalıdır."

  • Orası mahrem
  • Sosyal İletişim ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Levent Eraslan:
    "Silinmesin diye yaptık gibi bir algı yaratmaya çalışarak gizli dosyaları mı alıyorlar! Neler alınacak bunları açıkça belirtmesi gerekiyor. Bir kopya olduğu anda birçok kopyası ortaya çıkar. Kopyalayın demekle olmaz hukuki bir süreci olması lazım. Bu bilgiler arasında birçok stratejik bilgi bulunmakta, yol statik hesabından tut da ihale bilgileri, devlet bilgileri orada. Orası belediyenin gizli yeri, mahrem bilgiler var. Belediye personelinin özlük bilgileri de var. Alınan dosyalar tahrip edilemez ama koruma özelliği varsa... Bundan sonraki süreçte bilgi toplamaya devam ederek ihaleleri açıklayarak algı operasyonu yürüteceklerdir."

#Ekrem İmamoğlu
#İBB
#Arşiv
5 yıl önce