|

İngilizlerin felâketi bizim zaferimizdi

Tarihin unutturamadığı destansı zafer Kûtülamâre 102. yılında. Halil Paşa’nın, İngiliz birliklerini 29 Nisan 1916'da teslim almasının ardından, "Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır" notunu düştüğü zafer için, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "İngiltere açısından felaket, bizim açımızdan da büyük bir zaferdi" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/04/2018 Pazar
Güncelleme: 02:45 - 29/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Halil Kut Paşa (oturan) erkanı ile birlikte.
Halil Kut Paşa (oturan) erkanı ile birlikte.

Osmanlı Devleti'nin İngilizlere karşı en büyük ve önemli zaferlerinden olan Kûtülamâre savaşı 102. yılında. Halil Paşa'nın, İngiliz birliklerini 29 Nisan 1916'da teslim almasının ardından, "Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz." sözleriyle duyurduğu Kûtülamâre Zaferi, 102'nci yılında kutlanıyor.

15 BİN SUBAY ESİR ALINDI

Birinci Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biri olan Kûtülamâre Savaşı, Irak'ın doğu kesiminde Dicle Nehri kıyısındaki Kut şehri yakınlarında konuşlanmış İngilizler ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başladı. Kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilip, İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla sona erdi. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Osmanlı ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı en büyük zaferlerden birisi olan ve tarihe "İngilizlerin hezimeti" olarak damga vuran Kûtülamâre zaferine ilişkin, "Askerlerimiz İngiltere'ye tarihinin en korkunç yenilgilerinin birini yaşattı, İngilizlerin 15 bine yakın subay ve askerini esir aldılar. Bu, İngiltere açısından son derece büyük bir felaketti, bizim açımızdan da büyük bir zaferdi" dedi.


TARİH CEP TELEFONLARINA GİRMELİ

Tarihin tecrübe ve yaşanan bir hafıza olduğunu vurgulayan Afyoncu "Gençler artık telefonla dünyayı gördükleri için bizim tarihimizdeki bu tür olayları telefonların içine sokmamız lazım" dedi.


DÜŞMANIN HELVASINI YİYELİM

Havadan erzak ikmalinin ilk kez Kûtülamâre'de İngilizler tarafından gerçekleştirildiğini, ancak bunda tam anlamıyla başarı sağlanamadığını belirten Afyoncu, şöyle devam etti; "Kûtülamâre'nin 80. yıl dönümünde İngilizler posta pulu bastılar. Pulun üzerinde şu vardı, Kûtülamâre'de ilk defa havadan nakliyat yapmak istemişlerdi. Bunu 'ilk defa biz yaptık' demek istemişlerdi. Mağlubiyetten bile başarı çıkarmışlardır. İngilizler, havadan kendi askerlerine yiyecek atıyorlar. Bu ilk defa lojistik ikmal teşebbüsüdür ama tam başarı sağlanamamıştır. Bu ilginç bir hikayedir. Atılan un, şeker ve erzaklar bizim askerimizin tarafına düştüğü için bizimkiler de alıp bunu 'İngilizlerin helvasını yiyelim' diyerek helva yapıp yemişlerdir."

#Osmanlı
#İngiltere
#Kûtülamâre
6 yıl önce