|

Işık Paşa'dan inanılmaz itiraflar

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) öncesi emekliliğini isteyen eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı, büyük yankı uyandırdı.

00:00 - 24/08/2011 Çarşamba
Güncelleme: 10:56 - 24/08/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Işık Paşa'dan inanılmaz itiraflar
Işık Paşa'dan inanılmaz itiraflar

Dün dailymotion.com adlı internet sitesine düşen kayıtta, çarpıcı itiraflar yer alıyor. Buna göre, terörle mücadelede başarısız olunmasının sebepleri üzerinde duran dönemin Genelkurmay Başkanı, emir-komuta birliğinin sağlanamamasından yakınıyor. Eğitim zafiyeti sebebiyle terörist zannedilerek kendi askerimizi vurduğumuzu kaydediyor. Kurmaylarıyla konuştuğu anlaşılan Işık Paşa, Hantepe'de yaşanan Heron skandalına da değiniyor. Baskının canlı izlendiğini, buna rağmen müdahale edilemediğini itiraf ediyor. Karakolların çevresinde kontrolsüz mayın döşendiğini belirtirken, bunları sivillere söyleyemediklerinin altını çiziyor. "Geçen seneden beri bu işi daha mantıklı yapmaya karar verdik." diyen Koşaner, her şeyin yasal zemine oturtulmasını istiyor: "Herkesin gözü üzerimizde. Kızıyoruz mızıyoruz ama yasalarımız gerekli yetkiyi veriyor. EMASYA'dan sonra yeni protokol hazırlıyoruz."

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, YAŞ öncesi emekliliğini isteyen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner'e ait olduğu iddia edilen ses kaydı büyük yankı uyandırdı. dailymotion.com adlı internet sitesinde yayınlanan kayıtta Koşaner, çok önemli özeleştirilerde bulunuyor. Karakolların çevresinde kontrolsüz mayın döşendiğini belirtirken, bunları sivillere söyleyemediklerinin altını çiziyor. İşte Koşaner'e ait olduğu ileri sürülen ses kaydından bazı bölümler: "Adam gidiyor basıyor bilmem ne yapıyor. Haberimiz yoktu. Bunları kim döşemiş, biz. (Subay: Evet komutanım) Biz. Şimdi ben desem ki yetkililere 'yav bizimkiler mayın döşemişlerdi 10 sene evvel 20 sene evvel, başıboş bırakıp gitmişler'. Ne derler? Döşerken aklınız nerdeydi derler. Maalesef döşeyen yine biziz di mi? (Subay: Evet efendim)


EMİR-KOMUTA BİRLİĞİ YOK, HANTEPE'YE
ZAMANINDA MÜDAHALE EDEMEDİK

"Bizi sıkıntıya sokan konulardan bir tanesi emir-komuta birliğini bazen sağlayamıyoruz. İHA'dan görüntü almak gibi büyük bir nimet var. Büyük bir imkan var. Olayın olduğu yere süratle bir İHA'yı getirip masamızın başından ekrandan adım adım görebiliyoruz, öyle mi? Görebiliyoruz. İHA'dan görüntü gören komutan mutlaka operasyona müdahale edip sevk idare etmeli. Neden bunu söylüyorum. Önümüzde örneği var. İşte bu Hantepe olayında operasyon yapan komutan daha doğrusu sorumlu komutan 1. Komando Tugay komutanıydı ve kendisi arazideydi. Ama ekrana bakan komutanlık civardaki komutanlığımız ona müdahale etme yetkisi yoktu. Böylece bir koordinesizlik oldu, zamanında müdahale edemedik. İkinci önemli konu arkadaşlar küçük birlik seviyesinde sevk ve idarede çok zayıfız."


"Eğer sağlam duramazsak, tutamazsak birliğimizi görevinin başında gerisi çorap söküğü gibi gider. Çatışma anında tim komutanlarımız mevziye silahını bırakıp kaçıyor. 2 terörist 30 askerimizi kaçırıyor. Yav rezalet. Benim tim komutanı, unsur komutanı diye koyduğum arkadaşım önce mevzide silahını bırakıp da kaçarsa biz bu işi yürütemeyiz. Biz bu eğitimi yapmamışız demektir. Rütbesi de var kolunda. O orda silahını bırakıp da mevziden kaçarsa tabii ki mevzimiz çöker, tabii ki zayiat veririz. Olacak şey değil. Neden? Sevk ve idare edemediğimiz için timimizi. (...) En acısı da silahını da bırakıp da gidenler. Roj TV silahın numarasını da beraber gösteriyor. Ben olsam o rütbelinin yerinde, insan içine çıkmam. Ama utanmıyor adam. Artık her şey milletin önünde açık arkadaşlar.


ELİMİZDEKİ İMKANLARı KULLANAMIYORUZ

"Eğitim ve tatbikatımız zayıf. Her türlü imkânınızı kullanın. Ama teması da kurduktan sonra işte 'ben bunu kaçırdım, gittiler gece karanlığında kayboldular' demeyin. Bizde her şey var. Gece de görüyoruz gündüz de. Her türlü imkânımız var. Onu kaçırmayacağız. Ona göre tedbir alacağız. Kum torbasını üst üste koya koya kulübeler meydana getiriyoruz. Böyle bir koca hedef oluyor. Öyle oldu değil mi Hantepe'de? Üsteğmenimiz de orda gitti. İşte Hantepe'de İHA'nın görüntüsünde bile belli. Koştular içine girdiler değil mi? Seyreden var mı? Vardır herhalde. Adam da geldi el bombasını üzerlerine atıyor. Tam bir kepazelik halimiz. Neden? Lider yok ortalıkta. Lider yok, bu hale geldik."



Heronları zamanında kullanabilsek...

-"Hava Kuvvetleri Komu- tanı'mızla beraber bu İHA'ların işte gönderilişini, görüntü aktarmasını yerlerinde bir daha inceledik. Şunu gördük ki eğer zamanında uygun şekilde İHA'ları kullanabilsek, bize çok çok büyük bir imkân kazandırıyor. Ama bunu yerinde zamanında görüntüyü izleyen komutan, hakikaten o görüntüde gördüğü operasyona müdahale edebilecek bilgide ve tecrübede olması gerekir. Demek ki önce ilgili komutan fırlayıp bu işin başına gelmesi, süratle durumu değerlendirmesi, topçu mu attıracak, uçak mı isteyecek, helikopterleri mi gönderttirecek ne talep edecekse etmesi ve alttaki birlik komutanıyla da direkt temasta olup helikopteri yönetmesi lazım. İHA'yı da sevk edecek. Sonra ben sorduğumda, 'İHA geç geldi, sağa git dedim, sola git dediydi' falan yok arkadaşlar."


Yasa gerekli yetkiyi veriyor

"Geçen seneden beri biraz daha mantıklı olarak bu işi yapmaya karar verdik. İşte eskiden büyük bölgeleri aramak için taburlar hadi araziye diziliyorduk. Arıyorduk, tarıyorduk, bu arada 10 kişi mayına basıyordu, 5 kişi bilmem ne oluyordu. Verdiğimiz zayiatla kalıyorduk. Onun için dedik ki istihbarata dayalı bir şey elde ettiğimiz zaman bunun usulünü valiyle maliyle ayarlayalım ve derhal buna operasyon yapalım. Artık her şeyi yasal zemine oturtmak zorundayız. Çok dikkat edin, herkesin gözü üzerimizde. Bir ufacık hata yapılırsa basına taşınıyor, manşetlere taşınıyor onun için her şeyi yasal bazda yapmak durumundayız. Bizim yasalarımız hani bazen kızıyoruz mızıyoruz ama bize gerekli yetkiyi veriyor. Dikkatli incelersek kullanırsak işte valiyle konuşmak suretiyle falan bize gerekli yetkiyi veriyor. Biraz evvel söz ettim. EMASYA Protokolü kalktığı için iller arasındaki harekette biraz sıkıntımız olacak gibi geliyordu ama arkadaşlarımız söylediler, valiler gene anlaştı filan diye biz bunu yeni bir protokolle yasal baza oturtmaya çalışıyoruz. Onu da hazırlar hazırlamaz size tekrar göndereceğiz."


Kendi askerimizi alnından vurduk

"Kabahatli biziz. Bakın yine örnek, dilimin ucuna geliyor söylemek istemiyorum. Böyle timi mimi sahip olmazsa orda bir tane karaltı görür tak diye ateş eder. Başlar sesi duyan herkes ateş etmeye basıldık diye. Arkadaşımızı bir erimizi alnından vururuz. Vurduk mu? Haberiniz var mı? Var değil mi? Olayı takip ediyorsunuz. Bir masum erimizi alnından pat diye vururuz. Kabahatli biziz. Sınır karakollarımız hatalı yapılmış, Hantepe de hatalı. Halimiz tam bir kepazelik."



Varan 2: Hukuka ne kadar saygılı olacağız?

Işık Koşaner'e ait olduğu ileri sürülen ses kaydının sonunda 'Varan 2' başlığı altında bir metin de yer alıyor. İşte oradaki ifadeler: "Asker polis ilişkisi, gerekirse ortalığı ayağa kaldırırız. Hukuka ne kadar saygılı olacağız, biz enayi miyiz? Erlerin subayların özel işlerinde kullanılması, kimi itini gezdiriyor kimi evini boyatıyor. Ergenekon ve Balyoz davaları hakkındaki görüşleri ve itirafları, Balyoz'da esas sorumluluk kimde? OYAK için verilen mücadele, neden vergi vermek istemedikleri. Milli Savunma Bakanı'nın açığa almama işlemini nasıl değerlendirdik ve AYİM niye kalkmamalı? TSK'nın yasa ve yönetmeliklerin dışına çıkmasını yol yaptık, böyle devam edecek sandık. 35. madde kalksa ne olur?"


13 yıl önce