|

İstanbul'da casus operasyonu: MİT'in teknik takibiyle yakalandılar

İstanbul'da yakalanan iki Birleşik Arap Emirlikleri casusunun suçüstü yapılmasına dair ilk detaylar gelmeye başladı. Operasyonun MİT koordinesinde Emniyet birimlerinin desteği yapıldığı öğrenildi. Casusların ilk andan itibaren takip edildiği, "Cemal Kaşıkçı cinayetine dair MİT'in takibinde olan bir isimle çok fazla iletişim kurmalarının" ardından gözaltına alındıkları kaydedildi.

Sertaç Aksan
15:20 - 19/04/2019 Cuma
Güncelleme: 15:44 - 19/04/2019 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul'da yakalanan ajanların Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bağı araştırılıyor.
İstanbul'da yakalanan ajanların Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bağı araştırılıyor.

Türkiye, son yıllarda terörle mücadelenin her unsurunda çok etkin bir şekilde kullandığı istihbari gücünü, bu kez İstanbul'da yakaladığı iki casusla tüm dünyaya bir kez daha ispat etmiş oldu.

Milli İstihbarat Teşkilatı, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı olan iki istihbarat subayını yakalayarak gözaltına aldı. Bu gibi durumlar ülkelerin 'arka kapı' diplomasisi ile olayı kendi aralarında hallettiklerine dikkati çeken istihbari kaynaklar, bu olayın hem Reuters hem de El Cezire gibi iki güçlü kaynakla tüm dünyaya duyurulmasının önemine vurgu yaptı.

İlk andan itibaren izlendiler

Operasyona ilişkin detaylar da netleşmeye başladı. Yeni Şafak'ın güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, gözaltına alınan isimler ilk andan itibaren fiziki ve teknik takip altındaydı.

BAE'li casusların, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti kapsamında MİT'in teknik takibinde olan bir isimle iletişim trafiğinin sıklaşmasıyla operasyon için düğmeye basıldı.

Havalimanına inişlerinden bugüne kadar takip altında olan iki ismin İstanbul'a eğitim amaçlı geldiği kaydedildi.

İtiraf ettiler

Gözaltına alınan iki ismin sorgularının bizzat MİT'in bu konuda yetkin bir ekibi tarafından yapıldığı öğrenilirken, söz konusu isimlerin 'istihbari faaliyetler' kapsamında İstanbul'da bulunduklarını itiraf ettikleri öğrenildi.

Henüz temas kurmadılar

Öte yandan güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, olayın üzerinden yaklaşık 5 gün geçmesine rağmen Birleşik Arap Emirliklikeri ne Büyükelçilik ne Konsolosluk ne de Dışişleri Bakanlığı nezdinde Türkiye ile herhangi bir temas kurmadı.

#Türkiye
#Casus
#BAE
#Suudi Arabistan
5 yıl önce