|

İstanbul’un fayı şimdilik sakin

Çanakkale’deki deprem sağanağı İstanbul’u da korkuttu. Deprem uzmanları, bu hareketliliğin Kuzey Anadolu Fayı dışında olduğunu, İstanbul’un bundan etkilenmeyeceğini belirtirken, beklenen büyük deprem için hazırlıkların hızlandırılması uyarısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/02/2017 Pazar
Güncelleme: 04:25 - 12/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Deprem
Deprem

Çanakkale ve Ağrı'da meydana gelen depremler İstanbulluları da endişelendirdi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'in “Marmara Denizi'nde 7 üzeri deprem olacak” açıklamasını uzmanlar Yeni Şafak'a değerlendirdi.



BÜYÜK DEPREMLERİNHABERCİSİ OLMAZ


İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdül Hayır, 1999 Gölcük depremine dikkat çekerek, “Bu da bize Kuzey Anadolu Fayı'nın büyük hareketlilik potansiyeli taşıdığını gösteriyor. İstanbul'da yeni büyük bir depremin yaşanması her zaman muhtemeldir. Ancak kimse net tarih veremez. 1999 depreminin ardından 30 yıl sonra olur denmişti. Bu zamanın yarısı aşıldı. Ancak 7 ve üstü deprem geliyor gibi açıklamalarla toplumda tedirginlik oluşturmaya gerek yok. En önemlisi kentleri yenileme, binaları güçlendirme çalışmalarına hız vermektir” dedi.





Küçük çaplı depremlerin her zaman büyük depremlere işaret olamayacağını belirten Hayır, “Tarihte yaşanmış büyük depremler öncesi her zaman küçük depremler yaşanmamıştır. Bu, faydaki enerji birikimine bağlıdır” bilgisini aktardı.



ÖNLEM GEREK


Jeofizikçi Prof. Dr. Ömer Alptekin ise, Ayvacık merkezli depremlerin İstanbul'un dahil olduğu Kuzey Anadolu Fayı'nı etkilemeyeceğini belirterek, “Ege faylarında her zaman küçük hareketlilikler vardır” dedi. Sismik raporları takip ettiğini vurgulayan Alptekin, şu bilgileri verdi: “İstanbul'u etkileyen fayda hareketlilik görmedim. Ancak bu, deprem olmayacak anlamına gelmez. Konuşmaktan çok, alınması gereken önlemlere başlamakta fayda var”







Bizi unutmadılar


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından 21 yerleşim biriminde yıkılan konutların en geç nisan ayında yeniden inşa edileceği yönündeki açıklaması, deprem bölgesinde sevinçle karşılandı. Köylülerden Ünzile Şen, kendilerine önce çadır sonra da konteyner ev verildiğini anlattı.



YENİ KONUT HABERİNİ SEVİNÇLE KARŞILADIK


Şen, “Devlet büyükleri gelip ev müjdesi verdi. Çok sevindim, sağ olsunlar. Allah hepsini mutlu etsin. Onlar bizi mutlu etti, Allah binlerce kez razı olsun” dedi. Hiçbir eksiklerinin bulunmadığını aktaran İsmail Kor da şunları söyledi: “Yemeğimizden içmemize kadar her ihtiyacımızı devletimiz karşıladı. Evimizi de yapacaklarmış. Bizi burada unutmayanlara teşekkür ediyoruz”







Mobil büfe servisi


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çanakkaleli depremzedelere, kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği servisi başlattı. Yemek yapım ve dağıtımı bu iş için kurulan 4 çadırda, 6 adet büyük yer ocağında gerçekleştiriliyor. İBB'nin Çanakkale Valiliği ve Kaymakamlığı ile ortak bir çalışma ile yürüttüğü yemek dağıtımı için ilk etapta 15 günlük hammadde gönderildi. Bununla beraber, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), yaklaşık bir haftadır devam eden depremlerden etkilenen Çanakkale halkına 110 çadır, yiyecek, kıyafet ve acil yardım malzemeleri gönderdi.








#Çanakkale
#İstanbul
#Deprem
#İHH
#İBB
7 yıl önce