İTO, Kangal ve Divriği'yi dünya markası yapacak

Yılmaz Yıldız
00:0029/05/2007, Salı
G: 29/05/2007, Salı
Yeni Şafak
İTO, Kangal ve Divriği'yi dünya markası yapacak
İTO, Kangal ve Divriği'yi dünya markası yapacak

Erzurum'a kış olimpiyatlarını hediye eden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş şimdi de dünyada benzeri olmayan Divriği Ulu Cami, Kangal Balıklı Kaplıca ve Kangal köpeğini uluslararası marka yapmak için kolları sıvadı

Erzurum'a kış olimpiyatlarını hediye eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, şimdi de Sivas için kolları sıvadı. Geçtiğimiz hafta sonu 80 kişilik bir heyetle Sivas'a giden Yalçıntaş, 4 Eylül Kongresi ile Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ın önemli değerleri olarak öne çıkan ve dünyada benzeri olmayan Divriği Ulu Camii, Kangal Balıklı Kaplıca ve Kangal köpeğini uluslararası marka yapmak için çalışacaklarını söyledi. Yalçıntaş, son yıllarda Teşvik Yasası ile birlikte yatırımların da gözdesi olan Sivas'ın kalkınması için sağlık turizmi, cumhuriyet turizmi ile kültür ve tarih turizmine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

SANATIN ZİRVESİ DİVRİĞİ ULU CAMİ

Sivas'ın dünyanın hiç bir yerinde olmayan, eğer gerektiği şekilde tanıtılabilirse bir dünya markası haline getirilebilecek olan termal kaplıcalar ve doktor balıklara sahip olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, “Balıkla kaplıcaları modern anlamdaki cilt hastalıkları ünitesiyle bir araya getirebilirseniz Sivas'ı çok ciddi bir sağlık yaşam merkezi haline getirebilirsiniz. Bu da sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada pazarlanabilecek bir değerdir” diye konuştu.

Anadolu Selçuklu Devleti'nin önemli merkezlerinden biri olan Sivas'ın, ilk üniversite kampusüne sahip şehir olduğunu belirten Yalçıntaş, Sivas'ı “tüm Türkiye'nin tapusu olarak” nitelendirdi.

TÜRKİYE'NİN LENSİ SİVAS'TAN

Sivas'ın Teşvik Yasası ile birlikte ciddi yatırımlar çektiğine de işaret eden İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, katarakt ameliyatlarında kullanılan lensler ile yapay damar ve stendlerin sadece Sivas'ta üretildiğine dikkat çekti. Her iki ürünün de Türkiye'nin medikal alanda tek ve gözbebeği ürünler olduğunu belirten Yalçıntaş, sektörel ve bölgesel teşviklerle Anadolu illerinin daha hızlı gelişebileceğini kaydetti.

İTO'nun vizyonunun İstanbul'u ticaret, turizm, kültür ve finans alanında uluslararası başkent yapmak olduğunu belirten Yalçıntaş, şöyle konuştu:

“İstanbul'da ağırlıklı olarak katma değeri yüksek ürünlerin ve hizmetlerin üretilmesi lazım. Türkiye'de sanayi ve üretim planlamasının bu göz önüne alınarak yapılması lazım. Sanayi ve hizmet üretiminde mutlaka ciddi anlamda kümelenme teorilerini hayata geçirmemiz lazım. Mesela finansın kümelenme merkezi İstanbul olmalıdır. Mobilyanın da Sivas, Kayseri gibi yerler olması lazım. Turizm alanında teşvik vereceksek, Antalya, Divriği veya Balıklı Göl olması lazım. Teşviği bölgeyi ve sektörü önceleyerek yapmamız lazım. Bu bağlamda İstanbul'a düşen, vizyon ve vitrin olmaktır.”


Anadolu'nun El Hamrası

Mengücekoğullarından Ahmet Şah ile Melike Turan tarafından M. 1228 tarihinde yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 13 yılda tamamlanmış bir eser. Yapılardaki her bir motifin ayrı anlamı bulunuyor. Camiinin giriş kapısı, güneş ışığının hareketi ile ayakta namaz kılan insan şeklini alıyor. İç içe geçirilmiş figürlerden oluşturulan üç boyutlu işlemeler göz kamaştırıyor. Çiftbaşlı kartal Selçukluları, boynu eğik şahin figürü Selçuklulara bağlılığını belirten Mengücekoğullarını simgeliyor.


Kangal ve doktor balıklar marka

Sivas'ın daha rekabetçi hale gelebilmesi için kendi yerel değerlerini uluslar arası değer haline getirmesi gerektiğini belirten Yalçıntaş, “Sivas'ta şu an 3 tane uluslararası olabilecek değer var. Kangal köpeği, Kangal Balıklı Kaplıca ve Divriği Ulu Camii. Bu değerler etrafında ortak projeler oluşturabildiğimiz takdirde İTO olarak, aynen Erzurum'da olduğu gibi tüm desteği vermeye hazırız” dedi. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'a Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım tarafından yavru bir Kangal köpeği hediye edildi. Yalçıntaş, minik Kangal'ın bugüne kadar aldığı en değerli hediye olduğunu söyledi.