|

Japon ekonomisi durgunluğa girdi

Japonya'da, Temmuz-Eylül 2001'den bu yana en büyük ekonomik daralma yaşanıyor. Ekonomistler, ülke ekonomisinin durgunluğa girdiği görüşünde

Tokyo
00:00 - 14/08/2008 Perşembe
Güncelleme: 23:28 - 13/08/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Japon ekonomisi durgunluğa girdi
Japon ekonomisi durgunluğa girdi

Japonya'nın ekonomisi ikinci çeyrek itibariyle yıllık bazda yüzde 2,4 daraldı. Japon hükümeti, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde yüzde 0,6, ikinci çeyrek itibariyle yıllık bazda ise yüzde 2,4 daraldığını açıkladı. Japonya'daki bu daralmanın, ekonominin yüzde 1,1 daraldığı Temmuz-Eylül 2001'den bu yana en büyük daralma olduğu belirtildi. GSYH'nin yüzde 55'ini oluşturan özel tüketimin yüzde 0,5 düştüğü, bunun Temmuz-Eylül 2006'daki yüzde 0,6 oranındaki azalmadan bu yana ilk düşüş olduğu kaydedildi. Konut yatırımının ikinci çeyrekte yüzde 3,4 gerilediği de ifade edildi.

HÜKÜMET TEDBİRLERİ GELİYOR

Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano her ne kadar ekonomi ikinci çeyrekte daralsa bile, bunun uzun süreli olmayacağını vurguladı. Yosano, "Japon ekonomisinde birçok güçlü nokta var. Japon ekonomisinin güçlü olacağına inanıyorum. Mümkün olan en kısa sürede büyüyeceğimizi umuyorum. Hükümet ekonomi için etkin önlemler alma çabası gösterecek" dedi. Bu arada ekonomideki daralmaya ilişkin olarak ekonomistler farklın yorumlar yaptı. Japonya'nın en büyü aracı kurumu Nomura Securities'in baş ekonomisti Takahide Kiuchi, "Veriler ekonominin durgunluğa girdiği izlenimi veriyor ve sanırım Japon ekonomisi durgunlukta" diye konuştu.



16 yıl önce