|

Kaşıkçı cinayetinde ikinci perde Arjantin dönüşü

İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda vahşice öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde sürecin Arjantin'deki G-20 Zirvesi'nin sona ermesinin ardından yeni bir boyut kazanması bekleniyor. Zirve sonrası ülkelerine dönecek liderleri Kaşıkçı cinayetiyle ilgili zorlu bir dönem bekliyor. Trump'a CIA baskısı, Selman'ın kraliyet içinde darbe korkusu, Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetine ilişkin yeni deliller paylaşmasıyla birlikte Kaşıkçı cinayetinde ikinci perde başlayabilir.

Sertaç Aksan
12:00 - 30/11/2018 Cuma
Güncelleme: 12:31 - 30/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde Arjantin'deki G20 Zirvesi'nin ardından Trump, Selman ve Kushner'ın da aralarında olduğu isimler için yeni bir dönemin başlayabileceği belirtiliyor.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde Arjantin'deki G20 Zirvesi'nin ardından Trump, Selman ve Kushner'ın da aralarında olduğu isimler için yeni bir dönemin başlayabileceği belirtiliyor.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin Türk güvenlik güçlerinin ve yargının çalışmaları devam ederken, konu uluslararası medyanın da radarında.

Bugüne kadar Türkiye'nin domine ettiği bir sürecin ardından dünyanın en çok konuştuğu konulardan biri olan Cemal Kaşıkçı cinayetinde son günlerdeki alçalan sesin Arjantin'deki G-20 Zirvesi'nin ardından yeniden yükselebileceği öngörülüyor.

CIA, Trump ile aynı noktada değil

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturmasında görüşlerini sormak istediği 3 isimden biri olan CIA Başkanı Gina Haspel, Başkan Trump'ın onay vermemesi üzere komiteye gitmemişti.

Arjantin'den dönecek olan Başkan Trump'ın komite üzerinden daha da sıkıştırılması ve başkanla aynı düşünmeyen CIA unsurlarının Kaşıkçı cinayetinde ellerindeki bazı delilleri kasıtlı olarak sızdırabileceği üzerinde duruluyor.

Damat Kushner ile ilgili dosya hazırlandı

ABD Başkanı ülkesine dönüşte bekleyen bir diğer zorlu süreç damadı Jared Kushner'in Kaşıkçı cinayetinde oynadığı role ilişkin hazırlanan dosyalar. İddialara göre Kushner, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın muhalif olarak gördüğü isimlerin yer aldığı listenin oluşturulmasında ve bu isimlere yönelik yürütülen infaz işlemlerinde etkin rol oynadı.


Prens Selman'ın 'saray içi darbe' korkusu

  • Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ise Kaşıkçı cinayetinin ardından kontrol edemediği süreçte koltuğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya.
  • Reuters haber ajansı, Suudi Arabistan’da kraliyet ailesinin bazı mensuplarının Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın tahta çıkmasını engellemek istediklerini iddia etmiş ve haberinin adları açıklanmayan kraliyet ailesine yakın 3 kaynağa dayandırmıştı.

Prens Selman'ın dönüşte Kaşıkçı cinayetiyle başlangıç fitili ateşlenen bir taht kavgasının ortasında kendisini bulacağı ve bu süreçte Kaşıkçı cinayetine ilişkin farklı delillerin ortaya saçılabileceği öngörülüyor.


Süreci yine Türkiye yönetecek

Kaşıkçı cinayetinin ilk gününden bu yana dünya kamuoyunun ilgisini bu olaya çeken ve aralıklarla sızdırdığı delillerle elinin ne kadar güçlü olduğunu gösteren Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetinin ardından başlayacak bu yeni süreçte de oldukça etkin bir süreç izlemesi bekleniyor.

Güvenlik kaynaklarına göre Arjantin'de kapalı kapılar ardından konuşulacak başlıca konulardan biri olan Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin sürecin hangi yöne evrileceği liderlerin kendi aralarında yapacağı görüşmenin ardından netlik kazanacak.

#Cemal Kaşıkçı
#Suudi Arabistan
#Türkiye
5 yıl önce