Kâr payında son dört yılın rekoru

Yener Karadeniz
00:0017/08/2012, Cuma
G: 16/08/2012, Perşembe
Yeni Şafak
Kâr payında son dört yılın rekoru
Kâr payında son dört yılın rekoru

Hisse senedi yatırımının en büyük nedenlerinden biri olan kar payı dağıtımında 2007'yi bir türlü geçemeyen şirketler, 10 milyar 500 milyon ile rekor kırdı. En fazla temettüyü Türk Telekom dağıtırken, hisse başına en yüksek rakamı ise TÜPRAŞ verdi

Hisse senedi piyasası her geçen gün yeni şirketler ile büyürken, yatırımın en büyük sebeplerinden biri olan kar payı dağıtımı da daha fazla önem kazanmaya başladı. Şirketlerin belirli bir mali yıl içinde elde ettikleri karın hissedarlarına yatırımları oranında dağıtılan kar manasına gelen temettü, son 3 yıldır 2007'de dağıtılan 10 milyar 338 milyon TL'lik rakamı aşamamıştı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören 400'e yakın şirketten 119'unun yılın ilk 8 ayında dağıttığı brüt temettü miktarı 10 milyar 579 milyon TL'yi aştı.

10 YILDA 70 MİLYAR DAĞITTILAR

2002'den 2006'ya sürekli artış grafiği çizen temettü ödemesi yapan borsa şirketleri, 2006'da 10 milyar 338 milyar TL kar payı dağıttı. Sonraki yıllarda Krizin yanı sıra bedelli ve bedelsiz sermaye arttırımına giden şirketlerin kar payı ödemesi de geriledi ve 2008'de 9 milyar 490 milyon TL, 2009'da 9 milyar 677 milyon TL ve 2010'da da 10 milyar 266 milyon TL temettü ödemesi yaptılar. Şirketlerin son 10 yılda ödediği brüt temettü miktarı ise 70 milyara ulaştı.

EN FAZLA TEMETTÜ TT'DEN

Borsadaki şirketlerin son 10 yıllık verileri incelendiğinde en fazla para dağıtan üç şirketin Türk Telekom, Turkcell ve Tüpraş olduğu görülüyor. Bu yıl dağıttığı 1 milyar 896 milyon TL'lik temettü ile ilk sırada yer alan Türk Telekom, hisse başına 0,54 TL verdi.



Turkcell'de kâr payı anlaşmazlık kurbanı

Daha önceki yıllarda temettü ödemesinde ilk sırada yer alan Turkcell ise son iki yıldır temettü ödemesi yapmıyor. Ortaklar arası anlaşmazlık nedeniyle genel kurul toplantısını gerçekleştiremeyen Turkcell, 2009'da 859 milyon TL, 2008'de 1 milyar 98 milyon TL ve 2007'de ise 648 milyon TL kar payı dağıttı. Temettü açısından öne çıkan diğer şirketler arasında Garanti Bankası, İş Bankası, Ford Otosan, Ereğli Demir Çelik, Akbank gibi şirketler öne çıkıyor.