|

Kumpas müfettişleri gözaltına alındı

FETÖ’nün Selam-Tevhid kumpasıyla dinlediği kişi ve kuruluşları 17 Aralık soruşturmasına dahil etmek için görevlendirdiği vergi müfettişleri Mehmet Sunar ve Mehmet Şentürk gözaltına alındı. Vergi müfettişlerinin kumpasta adı geçen kişileri 'terörün finansmanı' olarak göstermek için incelediği öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 04:31 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Firari savcısı İsmail Tandoğan tarafından görevlendirilen iki vergi müfettişi Mehmet Sunar ve Mehmet Şentürk gözaltına alındı.
Firari savcısı İsmail Tandoğan tarafından görevlendirilen iki vergi müfettişi Mehmet Sunar ve Mehmet Şentürk gözaltına alındı.

ABD’de devam eden Halkbank kumpas davasıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. FETÖ’nün 17 Aralık soruşturmasıyla birleştirmeyi planladığı sözde Selam Kudüs Ordusu soruşturmasının firari savcısı İsmail Tandoğan tarafından görevlendirilen iki vergi müfettişi Mehmet Sunar ve Mehmet Şentürk gözaltına alındı.

KUMPASTA ADI GEÇENLERİ İNCELEYECEKLERDİ

İki vergi müfettişinin FETÖ’nün kurduğu sözde Selam Kudüs Ordusu kumpasında ismi geçen 40 kişi ve kuruluşu "terörün finansmanı" suçlarından inceleme altına alarak Selam soruşturmasını 17 Aralık soruşturmasıyla birleştirmek istedikleri tespit edildi. Müfettişlerden Mehmet Sunar’ın ByLock kullanıcısı olduğu belirlendi.

İKİ SORUŞTURMAYI BİRLEŞTİRMEK İSTEDİLER

Vergi müfettişlerinin görevlendirilmesiyle Selam kumpasına gerekçesiz olarak dahil edilen kişiler hakkında ‘Terörün finansmanı’ suçlamasıyla rapor düzenlettirerek bu suçlamayla tüm mal varlıklarına el konulması hedeflendi. Türkiye’nin İran ticaretine ilişkin herhangi bir suç unsuru olmayan görüşmeler kayıt altına alındı. Bu yolla ABD’deki davaya konu olan Türkiye’nin İran ile ticari ilişkisini konu alan 17 Aralık dosyası, sözde Kudüs Ordusu soruşturmasıyla arasında bağlantı kurularak birleştirilmesi planlandı. Bu kapsamda görüşmeler iletişim tespit tutanağı haline getirilerek dosyaya konuldu.

BALKAN ÜZERİNDEN BİRLEŞTİRECEKLERDİ

Bu soruşturmada kilit rol oynayan isim ise o dönem Halkbank’ta Dış Operasyonlar Daire Başkanı olan Levent Balkan oldu. Balkan 17 Aralık soruşturmasına dahil edilmedi ancak telefonu sözde Selam soruşturması kapsamında FETÖ’cüler tarafından ‘terör örgütü üyesi’ suçlamasıyla dinlendi. Yaptığı görüşmeler kayıt altına alınarak 119 görüşmesi herhangi bir suç unsuru olmamasına rağmen iletişim tespit tutanağı haline getirildi. Savcılık iki soruşturmanın Levent Balkan üzerinden birleştirilmesinin planlandığı değerlendirmesinde bulundu.

FİNANSAL BOYUTU EKSİK KALDI İTİRAFI

Gözaltına alınan iki şüpheliden Mehmet Şentürk savcılığa verdiği ifadede dönemin savcısı İsmail Tandoğan’ın yanına gittiklerini savcının kendilerine "Bazı kişi ve şirketlerle ilgili mali konularda inceleme yapılması gerekiyor. Bu zamana kadarki soruşturmalarda olayın sadece cezai boyutu soruşturuldu. Finansal boyutu hep eksik kaldı. Sizin teknik bilgilerinize ihtiyacımız var" dediğini aktardı.

VERGİ İNCELEMESİ DEĞİLDİ

Gözaltına alınan bir diğer isim Mehmet Sunar ise adeta itiraf niteliğinde bir söylemde bulundu. Sunar, savcılığın kendilerini görevlendirmesiyle ilgili, "Benim anladığım kadarıyla bu kişi ve şirketlerle ilgili mali inceleme yapmak istiyorlardı. Bu bir vergi incelemesi değildi" ifadelerini kullandı.

#FETÖ
#Selam-Tevhid
6 yıl önce