|

Laiklik çatışması yok Türkiye'nin önü açık

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin geleneklerine bağlı bir şekilde modernleştiğini belirterek “İslam kültürü ile laiklik arasında çatışma söz konusu değil” dedi. Gül, AB yolunda Türkiye'nin önünün aydınlık olduğunu söyledi.

Tokyo
00:00 - 7/06/2008 Cumartesi
Güncelleme: 01:52 - 7/06/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Laiklik çatışması yok Türkiye'nin önü açık
Laiklik çatışması yok Türkiye'nin önü açık

Japonya'da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de İslam kültürüyle laiklik arasında bir çatışmanın söz konusu olmadığını belirterek, “Kimse Türkiye'nin geleceğinden endişe etmesin” dedi.

Cumhurbaşmkanı Gül, Japon NHK Televizyonu'nun sorularını cevapladı. “Türkiye'nin yönünün nereye doğru olduğu” sorusunu yanıtlarken Gül, Türkiye'nin AB ile müzakerelere devam ettiğini ve tam üyeliğin hedeflendiğini söyledi. Gül, “Tartışmalar üyeliği etkiler mi?” sorusunu, “Biraz etkileyebilir ama genelini etkilemez. Kimse Türkiye'nin geleceğinden endişe etmesin” diye yanıtladı.

TÜRKİYE MODERNLEŞİYOR

Gül, “İslam kültürü ile laiklik arasında tartışma var mı?” sorusu üzerine de Türkiye'de çoğunluğun Müslüman olduğunu ve geleneklerine bağlı bir şekilde modernleştiğini ifade etti. Gül, “Türkiye'de İslam kültürü ile laiklik arasında çatışma söz konusu değil” dedi. Gül, Japonya'ya ziyaretin üçüncü gününde Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile görüşttükten sonra Başbakan Yosuo Fkudo'yu kabul etti.

JAPONLARA YATIRIM ÇAĞRISI

Heyetler arasında gerçekleşen Gül-Fukudo'yu görüşmesine bakanlar Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Gül ortak basın toplantısında Japonya'ya misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek “Görüşmede ortak ekonomik potansiyelin çok büyük olduğunu, bu açıdan Türk ve Japon firmalarının daha çok iş birliği yapabileceğini, Japon firmalarının Türkiye'ye yatırım yapmaları için büyük fırsatlar olduğunu anlatma imkanı buldum” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN BARIŞ ROLÜNE ÖVGÜ

Fukudo da stratejik konumu nedeniyle Türkiye'nin Orta Doğu'da barış ve istikrar için oynadığı role büyük önem verdiklerini belirterek “Bundan sonra bölgenin durumuyla ilgili olarak Türkiye ile fikir alışverişinde bulunmak ve bölgedeki iş birliğimizi geliştirmek niyetindeyiz” dedi. Fukudo, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini istediklerini söyledi.


Türk - Japon dostluk dengesi

Cumhurbaşkanı Gül'ün cuma namazı kıldığı Türk camiinin kapısındaki afişte yeralan 'Ying-Yang (iyi kötü dengesi) simgesi dikkatlerden kaçmadı. Simgenin bir bölümünde Türk, diğer bölümünde ise Japon bayrağı olduğu gözlendi. Camii, Rus baskısı nedeniyle Japonya'ya kaçan Kazan Tatarları tarafından inşaa edilmiş, depremde hasar görünce Diyanet tarafından yeniden yaptırılmıştı.


Tokyo'da Cuma namazı

Gül, Tokyo Camisi'nde Cuma namazı kıldı. Gül, namazın ardından Tokyo Camisi'nin bitişiğindeki kültür merkezinde Japonya'da yaşayan Türk vatandaşları ve Kazan Türkleri ile bir araya geldi. Gül, burada Türkler'e “Siz Japonya ile ilişkilerin geliştirilmesinde köprü olacaksınız. Japonya'da Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edeceğine inanıyo

rum” dedi. Gül, camiden ayrılırken çocukları severek yakın ilgi gösterdi. Gül, çocuklardan birini kucağına alıp, eşine 'Hayrunnisa Hanım, hadi al götürelim' diyerek şakalaştı. Bu arada, bir çocuğun elindeki oyuncağı eşi Hayrunnisa Gül'e hediye etmek için uzattığını gören Gül, “Bak bunu sana veriyor” dedi ve hediyeyi eşine uzattı.




16 yıl önce