Libananco pahalıya patladı

Yakup Kocaman
00:001/06/2013, Cumartesi
G: 31/05/2013, Cuma
Yeni Şafak
Libananco pahalıya patladı
Libananco pahalıya patladı

Uzanların Türkiye aleyhine açtığı 19 milyar dolarlık Telsim davasını 1,5 milyon dolarlık avukatlık masrafı ile kazanan Türkiye'nin, benzer iddialarla açılan 10 milyar dolarlık Libananco davasını kazanabilmek için avukatlara 35 milyon dolar ödemesi eleştiri konusu oldu. Telsim'i 1,5 milyon dolara kazanan ünlü tahkim avukatı Hamid Gharavi, Libananco'nun avukatlarına 35 milyon dolar ücret ödenmesine isyan etti.

Uzan ailesinin birbirine çok benzer iddialarla Türkiye aleyhine açtığı Libananco ve Telsim (Saba Fakes) davaları birer birer kazanıldı. Ancak Türkiye'nin bu davaları yürüten hukuk bürolarına ödediği avukatlık masrafları arasında 20 kattan fazla fark olduğu ortaya çıktı. Libananco davasının kazanılması devlete 35 milyon dolara mal olurken aynı niteliklere sahip Telsim davasının sadece 1,5 milyon dolara mal olması Telsim davasının avukatı Hamid Gharavi'yi isyan ettirdi.

UZANLARI BİTİREN AVUKATLAR

Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü'nce düzenlenen ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan Uluslararası Enerji Tahkimi Sempozyumu'na katılmak üzere ülkeye gelen Libananco davasında Türkiye'yi savunan ABD'li Freshfield bürosunun yönetici ortağı Brian King ile Saba Fakes davasında ülkemizi savunan Fransız Drains&Gharavi bürosunun yönetici ortağı Hamid Gharavi gazetecilere birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı.

İHALEYE DAVET EDİLMEDİK

Telsim'in özelleştirilerek Vodafone'a satılmasının ardından harekete geçen Uzanların 2007'de Ürdün asıllı bir Hollanda vatandaşı olan Saba Fakes üzerinden açtıkları Telsim davasını yerli ortak kullanmadan 3 yılda Türkiye lehine sonuçlandıran Hamid Gharavi, Libananco davasını yürütmek üzere açılan ihaleye Coşar Hukuk bürosunun kendilerini davet etmediğinden yakınarak, 'Türk hükümeti Libananco Davası'nda yanlış strateji izlediği için hukuk bürolarını zengin etti. Biz, 19 milyar dolarlık Saba Fakes Davası'nı sadece 1.7 milyon dolara çözüme kavuşturduk. Amerikalı Freshfield Bruckhaus Deringer ve yerel ortağı Çoşar Hukuk Bürosu ise Libananco için 35 milyon dolar aldı. Üstelik biz Saba Fakes davasını (Telsim) 2 yıl önce sonuçlandırdık' dedi.

Türkiye'nin Libananco Davası'nda yanlış bir strateji izlediği için hukuk bürolarını zengin ettiğini iddia eden Gharavi, 'Biz, aynı niteliklere sahip 19 milyar dolarlık Saba Fakes Davası'nı üç yıl içinde sadece 1.5 milyon dolara çözüme kavuşturduk. Amerikalı Freshfield Bruckhaus Deringer ve Çoşar Hukuk Bürosu ise Libananco davasını 5 yılda 35 milyon dolar maliyetle tamamladı' diye konuştu. Gharavi ayrıca Libananco davasında uluslar arası tahkim ICSID'ın Uzanların Türkiye'ye 15 milyon dolar ödenmesine karar verildiği ancak tabela şirket olmaları nedeniyle bu pararın tahsilinin imkansız olduğuna dikkat çekti.

Ücretimiz yüksek değil

Libananco davasını Türkiye lehine sonuçlandıran Freshfield Bruckhaus Deringer şirketinin yönetici ortağı Brian King ise dava masrafları için Türk Devleti'nden yerli ortak Coşar Hukuk Bürosu ile aldıkları ücretin toplamda 30 milyon dolar olduğunu söyledi. Libananco davasındaki güçlüklere işaret eden King, 'Avukatlık yaşamım boyunca karşılaştığım en ilginç dolandırıcılık vakasıydı. Uzanlar ile Güney kıbrıslı Libananco arasındaki organik bağın hukuki olarak ispatlanması gerekiyordu. Başka şirketlerden de ciddi danışmanlık hizmeti aldık, bu nedenle aldığımız ücretin çok yüksek olduğunu düşünmüyorum' dedi.

THY UÇAKLARINA HACİZ KOYACAKTI!

Uzan Ailesi'nin mahkeme boyunca tam 4 kez ifade değiştirdiğini ve bu nedenle her seferinde yeni bir strateji izlediklerini anlatan King, 'Ayrıca 5 farklı kurumdan profesyonel destek aldık. Bu nedenle bu parayı hak ettiğimiz kanısındayım' dedi. Şirketin bir diğer yöneticisi olan Martin Eimer ise, 'Türkiye Libananco Davası'nı kaybetseydi, kamunun ortak olduğu tüm varlıklara el koyulabilirdi. Merkez Bankası'nın uluslararası bankalardaki hesapları, Ziraat Bankası'nın yurtdışındaki varlıkları, Türk Havayollarının uçakları gibi ekonomik değer taşıyan tüm varlıklara haciz konulabilirdi' bilgisini verdi.

Libananco Davası'nda Amerikalı ve Türk avukatlar; Merkez Bankası, Enerji Bakanlığı, TMSF, Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Adalet Bakanlığı ile yakın çalıştı. Bu kurumlardan ciddi bir bilgi ve belge akışı sağlandı.