|

Liseye geçişte merkezi sınav yok

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, kaldırılan TEOG sisteminin yerine üzerinde çalışılan model için 2013'ten beri hazırlık yaptıklarını söyledi. Yeni sistemde herhangi bir merkezi sınavın olmayacağını vurgulayan Tekin "Çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model olacak" diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:45 - 28/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​MEB Müsteşarı Yusuf Tekin
​MEB Müsteşarı Yusuf Tekin

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, "Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi" ve "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I & II" projeleri ulusal açılış toplantısının ardından TEOG sisteminin yerine gelecek modele ilişkin açıklamalarda bulundu.

2013'TEN BERİ ÇALIŞIYORUZ

2013'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, "Ortaokullardan liseye geçişte sınavsız bir modele yavaş yavaş evrilmemiz gerekiyor. Bununla ilgili tedbirlerinizi alın" talimatını verdiğini belirten Tekin, o tarihte liseye geçişte sınavı ortadan kaldıran bir algıyla bugün TEOG diye tartışılan modeli ürettiklerini söyledi.

TEOG'UN AMACI BUYDU

"Aslında TEOG denilen sistem, çocuklarımızı ortaokul ortalamalarına göre liseye yerleştirme modeliydi" diyen Tekin, kamuoyundaki önceki alışkanlıkların da etkisiyle bunun merkezi bir sınava dönüştüğünü söyledi. Bu süreçte kurum olarak ortaokullardan liselere, sınavsız geçişle ilgili değişik modeller ürettiklerini anlatan Tekin, ellerinde bu modellere ilişkin alternatifler olduğunu ifade etti. Bu modellerden bir kısmını Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı bir televizyon programında açıkladığını hatırlatan Tekin, şöyle devam etti: "Onların da içerisinde bulunduğu ama ana çerçevesi ortaokullardan liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocuklarımızın sınav baskısını, stresini hissetmeden liselere yerleştirildiği bir model ana felsefesi olan alternatifler var. Biz bunları hem Bakanlar Kurulumuzda hem de Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra detaylarını da kamuoyuna sunup süreci başlatmış olacağız."

SUNUM İÇİN HAZIRIZ

Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı modellerin değişik türevlerinin bulunduğunu belirten Tekin, "Onlar üzerinden üretilmiş değişik varyasyonlar..." ifadesini kullandı. Bakanlar Kurulunda sunum yapmak üzere hazır olduklarını vurgulayan Tekin, "Bakanlar Kurulumuza, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız böyle bir şey için bizi davet ederlerse, bize böyle bir talimat verirlerse biz de o tarihte sunumumuzu yapabiliriz" dedi.

HER ALTERNATİF DEĞERLENDİRİLİYOR

Tekin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adrese dayalı sistemle ilgili mesajlarıyla ilgili ise, "Kamuoyunda tartışılan, fikir beyan edilen her türlü modelin içinde yer aldığı bir alternatif. Ana felsefesi, liseye geçişte herhangi bir merkezi sınavın olmadığı, çocukların daha çok yeteneklerine, ilgilerine göre liselere yerleştirildiği bir model" değerlendirmesinde bulundu. 

  • Eğitim yardımı ödenmeye başladı
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından şehit çocukları ile harp ve vazife malullerinin kendilerine ve çocuklarına verilen eğitim öğretim yardımı ödenmeye başladı. Bu sene arttırılarak verilen yardım, kişi başı ilköğretim (1-8. sınıflar) için bin 540, lise için 2 bin 310, yüksekokul için 3 bin 81 lira olarak belirlendi. Ödemeler dünden itibaren başladı. Kurum tarafından 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, 18 bin 953 öğrenciye toplam 39 milyon 878 bin 204 lira eğitim ve öğretim yardımı ödenecek. 
#Eğitim
#Lise
#Yusuf Tekin
7 yıl önce