|

Macaristan: Türkiye'nin yanındayız

AB'ye geçen mayısta katılan Macaristan'ın Dışişleri Bakanı Ferenc Somogyi, "Türkiye'den AB ve NATO sürecinde nasıl destek aldıysak, biz de AB sürecinde yardıma hazırız" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 30/11/2004 Salı
Güncelleme: 11:49 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

AB'ye geçen mayısta katılan Macaristan'ın Dışişleri Bakanı Ferenc Somogyi, "Türkiye'den AB ve NATO sürecinde nasıl destek aldıysak, biz de AB sürecinde Türkiye'ye yardıma hazırız. Türkiye'ye açık bir mesaj verilmeli" dedi.

Ankara'da bulunan Somogyi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Yeni bir AB üyesi olarak Türkiye'ye yardımcı olmaya hazırız. Kendi deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz. Türkiye'den AB ve NATO sürecinde nasıl destek aldıysak, biz de AB sürecinde Türkiye'ye yardıma hazırız. Bizim beklentimiz müzakere sürecine ilişkin Türkiye'ye açık bir mesajın verilmesi ve bu müzakerelerin de Türkiye'nin AB'nin bir parçası olması yolunda ilerlemesidir. Temel nokta, Türkiye'ye üye olması açısından mutlaka adil bir şans verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Açık ve net tarih bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Gül de, 17 Aralık'ta AB'den açık ve net bir müzakere tarihi beklediklerini söyledi. Gül, müzakere takviminin tam üyelik perspektifiyle olması, herhangi bir şart içermemesi ve müzakerelerin sürdürülebilir olması gerektiğini bildirdi. Gül, AB kriterlerinin gerisine düşülmesi halinde müzakerelerin "otomatik olarak" tam üyelikle sonuçlanmayacağını da vuguladı.

Fransa'nın tavrı değişmez

Gül, "Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan Fransa Maliye Bakanı Nicolas Sarkozy'nin iktidardaki Halk Hareketi Birliği liderliğine seçilmesinin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği" yolundaki bir soru üzerine de, "Dış politikada yetkiler Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'tadır. Önemli olan ahde vefa, atılan imzalara sadakat ve sürekliliktir" dedi. AB ile ilişkilerinde "özel statü"nün kabul edilmeyeceğini belirterek, "Türkiye'nin Gümrük Birliği nedeni ile zaten özel bir statüsü vardır" dedi.

MACARCA KONUŞTU

Konuşmasına Macarca başlayan Somogyi, uyarılması üzerine, "Birbirimize yakın ilişkiler içindeyiz, o nedenle kullandığım dili anlayacağınızı düşündüm" dedi ve açıklamasına İngilizce devam etti. Macaristan, (Hungaria) adını Hun Türklerinden alıyor.

ABD'den 'şantaj' yok

Abdullah Gül, "ABD, Felluce operasyonu aleyhine bazı açıklamalarda bulunulan Türkiye'ye sözde Ermeni soykırım tasarısını hatırlattı" yönündeki haberleri de değerlendirirken, "Felluce'deki operasyon başladığında ilk tepkiyi gösteren ben oldum. Orada aşırı güç kullanmak, sivilleri gözetmemekle ilgili Türkiye'nin tavrı açıktır. Kamuoyunun tepkisi ortadadır. Dünyanın her tarafında bu tepkiler vardır; daha önce hiç olmayan yerde Fas'ta vardır. Bunlar açık toplumun gerekleridir. Ama 'siz soykırım derseniz, biz de böyle yaparız' demek şantaj olur. Bu tip şeyler söz konusu değildir" diye konuştu.

'Taslak metinler 40 defa değişir'

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Avrupa-Akdeniz EUROMED/Barselona Süreci" ara dönem dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Lahey'e gitti.

Gül, Esenboğa Havaalanı'nda bir gazetecinin, "17 Aralık'taki AB zirvesinin kararıyla ilgili bir taslak metin ortaya atıldı. Metinde Türkiye'nin Kıbrıs'ı tanıması, iş gücünün serbest dolaşımının daimi olarak kısıtlanması gibi maddeler var" demesi üzerine, şunları kaydetti: "40 kez değişir bunlar. Daha önceki önemli toplantılardan önce de bu tip taslaklar gelmişti. Müzakereler başlasın. Sonra bunları düşünürüz. AB, Kıbrıs'ta kandırılmışlığının hesabını sorması gerekir. Bu tip metinler çıkar, dolaşır ortalarda. Bunlar hep taktiktir. Kıbrıs, AB ile müzakerelere başlanmanın şartı değildir."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce