|

Mehmetçiğe moral olsun diye yazıldı

İsmet İnönü cephedeki Mehmetciğe moral versin diye ulusal marş yazılması fikrini ortaya attı. Yarışma paralı olduğu için Mehmed Akif katılmadı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı'nın ricası üzerine yazılan İstiklal Marşı ancak 9 yıl sonra bestelendi.

Aa
00:00 - 12/03/2008 Çarşamba
Güncelleme: 00:29 - 12/03/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Mehmetçiğe moral olsun diye yazıldı
Mehmetçiğe moral olsun diye yazıldı

Bugün İstiklal Marşı'nın kabulünün 87. yılı.Para ödülü olduğu için yarışmaya girmeye kabul etmeyen ancak dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver'in ricası ile Mehmed Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı Türk ulusuna milli marş kazandırmak isteyen Genelkurmay Başkanı İsmet (İnönü) Bey'in fikriydi.

"Mehmed Akif Ersoy'u Anma Günü" de olan 12 Mart'a kadar uzanan ulusal marşın yazılış hikayesi Kurtuluş Savaşı'nın başladığı yıllarda, cephedeki askerlerin morallerini yükseltip milli duygularını güçlendirme fikriyle Genelkurmay Başkanı İsmet İnönü tarafnıdan ortaya atıldı.

Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanlığı ödüllü bir yarışma açtı ve durumu tüm yurda duyurdu. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Değerlendirme komisyonu, şiirlerin tamamını inceledikten sonra 6 şiiri seçti. Ancak yapılan değerlendirmede bu şiirlerin de ulusal marş olma niteliği taşımadığı görüldü.


YARIŞMAYA KATILMADI

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver), ulusal marşı Mehmed Akif'in (Ersoy) yazmasını istiyordu. Oysa Mehmed Akif, ucunda para ödülü olduğu için yarışmaya katılmamıştı.

Ulusal marş niteliği taşıyan bir şiirin bulunamaması üzerine dostları devreye sokularak Mehmed Akif ikna edilmeye çalışıldı. Para ödülünün kaldırıldığı duyurulunca Mehmed Akif, yarışmaya katılmayı kabul etti.

Daha önce ön elemede seçilen 6 şiirle Mehmed Akif'in yazdığı şiir arasında yapılan değerlendirmede Akif'in şiiri birinci oldu. 1 Mart 1921 günü Meclis'in yaptığı oturumda Hamdullah Suphi (Tanrıöver), kürsüde şiiri okudu. Seçim için son sözün Meclis'e ait olduğunu belirtti. Takvimler 12 Mart 1921'i gösterirken Türkiye Büyük Millet Meclisi yeniden toplandı. Konuşmaların ardından, verilen önergeler kabul edildi ve Mehmed Akif'in yazdığı şiir, Türk ulusunun "İstiklal Marşı" oldu. Meclis tarafından kabul edilen marşın artık bestelenmesi gerekiyordu.

Açılan yarışmaya 22 beste katıldı. Ancak Meclis'in, zamanın çetin koşulları yüzünden bu besteleri değerlendirip birini seçecek vakti yoktu. Bu nedenle uzun bir süre ulusal marş bestelenemedi. 1930 yılında orkestra şefi Osman Zeki Üngör'ün bestesi uygun görülüp kabul edildi. Böylece Türk ulusu, dünyanın en anlamlı marşına kavuştu. Milli Şair tarafından 87 yıl önce yazılan, tamamı 10 kıta olan İstiklal Marşı'nın 2 kıtası, rengini şehitlerin kanından alan, sonsuza kadar dalgalanacak ay yıldızlı bayrak semaya çekilirken, Türk milletince tek yürek halinde okunuyor.


GENÇLER İÇİN 'GENÇ SAFAHAT'

Mehmed Akif'in 7 ciltlik şiir külliyatı olan Safahat'ın Türk Edebiyatı'nın bugüne kadar en çok basılan şiir kitabı olduğunu dile getiren Mehmet Doğan, şunları söyledi: "Aradan 80 yıl geçti ve Safahat'ın dili özellikle gençler tarafından zor anlaşılıyor. Halbuki o zamanlar Mehmed Akif onu Halk Türkçesi ile yazmıştı. Ama zamanla dilde değişme oldu. Biz vakıf bünyesinde kurduğumuz Mehmed Akif Araştırma Merkezi'nde 'Genç Safahat' isimli gençlerin kolay anlayacağı resimli ve açıklamalı bir kitap hazırladık ve bu kitabı tüm gençlerin okumasını tavsiye ediyoruz."

Tacettin Dergahı'nda okusun

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), İstiklal Marşı'nın Mehmed Akif Ersoy'un kaleme aldığı Taceddin Dergahı'nda okunması için çağrı yaptı. Mehmed Akif'in İstiklal Marşı'nı "milletin malı" olarak gördüğü için Safahat'a almadığını anlatan Doğan, İstiklal Marşı'nın Türkiye'de halkın üzerinde en fazla mutabık kaldığı metin olduğunu belirtti. Doğan, "Ankara'da bulunan gönüllü kuruluşlardan, İstiklal Marşı'nın yazıldığı yerde, Taceddin Dergahı ve çevresinde okunmasını bekliyoruz. 'İstiklal Marşı'nı Yazıldığı Yerde Okuma' kampanyamıza herkesin katılmasını arzu ediyoruz" dedi.





16 yıl önce