|

Mücadelemiz devam edecek

Sürgünde kurulan Meşru Mısır parlamentosu 2. toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Parlamento Başkanı Dr. Cemal Haşmet açılışta yaptığı konuşmada, “Başlattığımız mücadele Mısır hapishanelerindeki meşru 200 tutuklu milletvekilimiz serbest kalana ve Mısır halkı harekete geçene kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak ve
06:00 - 12/01/2016 Salı
Güncelleme: 03:02 - 12/01/2016 Salı
Yeni Şafak

İhvan üyelerinin oluşturduğu Meşru Mısır parlamentosu 2. toplantısını Kahire'deki Mısır Parlamentosu'yla eşzamanlı olarak İstanbul'da gerçekleştirdi. Mısır'daki darbeden sonra Sudan, Cezayir ve Katar gibi dünyanın birçok farklı yerlerine sürülen milletvekillerinin İstanbul'da bir araya gelmesiyle oluşturulan Meşru Mısır Parlamentosunun Başkanı Dr. Cemal Haşmet, “Parlamento 32 milyon Mısırlının hür iradesiyle gerçekleşen seçimin sesini duyuran bir meclistir.



SİSİ'NİN KARARLARI HÜKÜMSÜZDÜR


Başlattığımız mücadele Mısır hapishanelerindeki meşru 200 tutuklu milletvekillerimiz serbest kalana ve Mısır halkı harekete geçene kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.



Milletvekillerinden Muhammed Gaber toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu parlemento Mısır halkının sesi oluyor. Mısır'daki insan hakları ihlallerini dünyaya duyuruyor ve kararlar alıyoruz. Ancak alınan kararları yürürlüğe koyacak yetkiye sahip değiliz. Sisi hükümetinin yürürlüğe koyduğu tüm yasama kararları hükümsüzdür. Sisi hükümeti dışarıdan aldıkları silahı, halk ve çocuklara yöneltiyor. Memurlarla ve fakirlerle savaşıyor. Çiftçilerinin sorunları var, maaşlar düşük, ekecek alan da yok ancak bu sorunlarla ilgilenmiyorlar” dedi.Parlemento, Mısır'ın yasama, dışişleri, savunma ve ulusal güvenlik konularındaki önerilerini açıkladı.



SORUMLULUK ÇAĞRISINDA BULUNULDU


Mısır halkının emniyeti, gelecekteki ekonomisi ve insan hakları konuları üzerinde de duruldu. Toplantıda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonuna ve Uluslararası İnsan Hakları örgütlerine, Mısır'da gerçekleştirilen insan hakları ihlallerine karşı sorumluluk alma çağrısında bulunuldu. Meclis Başkanı Haşmet, parlamentonun İstanbul'da kurulmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sisi darbesine karşı durmasının etkili olduğunu söyledi.



Hak ihlalleri araştırılsın


Parlamento üyeleri, açıklamanın ardından bir bildiri yayınladı. Bildiride: Asılsız suçlarla karşı karşıya kalan, darbeye karşı geldikleri için Mısır yasalarının ihlaliyle haksız bir şekilde mahkum edilen siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması, uluslararası insan hakları örgütlerinin Mısır'da gerçekleştirilen insan hakları ihlallerine karşı sorumluluk alması, Parlamentonun mahkumların işkenceye uğraması ya da ölümünde rolü bulunan herhangi birinin duruşmaya çağırması, Mısırdaki insan hakları dosyasının BM İnsan Hakları Yüksek Komisyonu'na sunulması için bağımsızlığı yetkili ve avukatlarına hukuk ihlalilerini açıklamanması, maddeleri yer aldı.



21 Arap ülkesinde canlı yayın


Mısır ve diğer 21 Arap ülkesinde canlı olarak yayınlanan toplantı, 50 milletvekilinin katılımıyla gerçekleşti. Mısır hapishanelerinde tutuklu olduğu için parlamentoya gelemeyen 200'e yakın tutuklu milletvekilinin fotoğrafları toplantının yapıldığı salonun duvarlarındaki yerini aldı.




#İhvan üyeleri
#Muhammed Gaber
#Meşru Mısır parlamentosu
8 yıl önce