|

'Mühür gözlüm' diyen mahkemelik oluyor

Aşık Ali İzzet'in varisleri, ünlü sanatçı Yavuz Bingöl'ü "Mühür Gözlüm" parçasını izinsiz olarak CD ve kasetlerinde okuduğu iddiasıyla mahkemeye verdi. Aynı parçanın telif haklarının ihlali nedeniyle açılan davada Burhan Çaçan, Yıldız Tilbe ve Ekrem Çelebi de mahkum olmuştu.

Yeni Şafak
01:00 - 24/01/2004 samedi
Güncelleme: 15:10 - 24/05/2017 mercredi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Ünlü sanatçılar, Aşık Ali İzzet'in (İzzet Özkan) "Mühür Gözlüm" adlı parçası yüzünden mahkemelik oldu. Ozanın varisleri, parçayı izinsiz olarak CD ve kasetlerinde okuduğu iddiasıyla Yavuz Bingöl, Burhan Çaçan, Yıldız Tilbe, Ekrem Çelebi ve Neşet Ertaş'ı mahkemeye verdi. Alınan bilgiye göre, halk ozanı Ali İzzet'in "Mühür Gözlüm" adlı parçası, ünlüleri aşığın varisleriyle mahkemelik etti.

Aşık Özkan'ın varisleri Elmas Doğan, Hacı Özgen ve Kamer Akıl tarafından sanatçı Yavuz Bingöl ile Ada Müzik firması aleyhine açılan davada 40 milyar lira maddi ve manevi tazminat istendi. Bununla birlikte bandrol sayısının henüz saptanmamış olması nedeniyle fazla haklar saklı tutularak şimdilik 5 milyar lira tazminat ve kararın ilanı talep edildi. Manevi tazminat davasına, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi bakacak.

Diğer ünlüler mahkum oldu

Aşık Ali İzzet'in varislerinin avukatı Ünsal Piroğlu tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, Özkan'ın şiirlerinin önemli bir kısmını "Mühür Gözlüm" adlı kitapta topladığı, sağlığında ve vefatından sonra "Mühür Gözlüm" adlı parçayla anıldığı kaydedildi. Yavuz Bingöl'ün, Ada Müzik tarafından piyasaya sürülen "Sen Türkülerini Söyle" adlı kasette izinsiz olarak "Mühür Gözlüm" adlı parçaya yer verdiği belirtilerek, 5 milyar lira maddi ve manevi tazminatın Bingöl ve firmadan tahsili istendi. Dilekçede, kasetten elde edilen gelire ilişkin yapılacak tespit sonucu tazminat miktarının artırılabileceği kaydedildi.

"Mühür Gözlüm" parçası nedeniyle Burhan Çaçan, Yıldız Tilbe ve Ekrem Çelebi'nin de telif haklarının ihlali sebebiyle açılan davada tazminata mahkum oldukları, dosyanın Yargıtay'da temyiz aşamasında bulunduğu belirtildi.

Ünlü sanatçı Neşet Ertaş hakkında aynı sebeple açılan davanın devam ettiği, sanatçının yurtdışında bulunmasından dolayı yazışmaların uzun sürmesi nedeniyle davanın henüz sonuçlanamadığı ifade edildi.

İşte olaylı türkünün sözleri
Ünlüleri mahkeme koridorlarına düşüren "Mühür Gözlüm" parçasının sözleri şöyle: Mühür gözlüm seni elden/Sakınırım kıskanırım/Uçan kuştan esen yelden/Sakınırım kıskanırım/Yağan kardan, esen yelden/Sakınırım kıskanırım/Havadaki turnalardan/Su içtiğim kurnalardan/Giyindiğim urbalardan/Sakınırım kıskanırım/Beşikte yatan kuzundan/Hem oğlundan, hem kuzundan/Ben seni senin gözünden/Sakınırım kıskanırım/Al' İzzet'i oncalardan/Elindeki goncalardan/Yerdeki karıncalardan/Sakınırım kıskanırım"...


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
il y a 20 ans