|

Mültecileri iç politika malzemesi yapmadık

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları çerçevesinde Brüksel’de Türk ve yabancı medya mensuplarıyla bir araya geldi. Çelik, “Ben bir siyasetçi olarak bütün hayatım boyunca şununla gurur duyacağım: 3 milyon mülteciyi misafir ediyoruz. Ama bunları hiçbir şekilde Türkiye’de iç politika malzemesi yapmadık” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:52 - 29/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Avrupa Birliği Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları çerçevesinde Brüksel'de Türk ve yabancı medya mensuplarıyla bir araya geldi.Toplantının başında konuşan Çelik, bu toplantının Brüksel'de başladığını ve dört başkentte düzenleneceğini belirterek amaçlarının gazetecilerin, iş adamlarının, akademisyenlerin ve sivil toplum örgütü başkanlarının kendi aralarında konuşması olduğunu söyledi.



SİYASİ PARTİLERİMİZ TAVIR ALMADI


Konuşmasında mülteci konusuna değinen Çelik, "Avrupa'da bazı ülkeler 100, 150 mülteci almak için referanduma gidiyor. Benim ülkemde 3 milyon mülteci misafir ediliyor ve bunların 800 bini çocuk. Bunların 200 bini kamplarda yaşıyor. Diğerleri Türk halkının misafirperverliği sayesinde şehirlerde yaşıyor. Bunun ortaya çıkardığı insani ve siyasi maliyeti düşünün” diye konuştu. “Türkiye'ye sığınan mültecilerin hiçbir zaman ırkçı bir siyasi harekete malzeme yapılmadığını dile getiren Çelik, "Avrupa'da gördüğümüz gibi İslamofobik, yabancı düşmanı bu mültecileri hedef alan hareketler ortaya çıkmamıştır. Ya da şu anda da gördüğümüz gibi bazı seçim kampanyalarında mülteciler hedef alınıyor ya da bazı liderler sağın ya da solun lideri olmak için bazı ülkelerde mültecileri nasıl engelleyeceklerini söylüyorlar. Benim ülkemde hiçbir seçim kampanyasında ve hiçbir siyasi polemikte mültecilere karşı hiçbir parti tavır almamıştır. Ben bir siyasetçi olarak bununla ömür boyu gurur duyacağım. Bu çok büyük bir insani tavırdır" dedi.



AB İLE ARAMIZDA TÜRBÜLANS VAR


Türkiye'nin uzun zamandır AB'yle ilişkilerin güçlenmesi ve bu ilişkilerin tam üyelikle sonuçlanması için çok ciddi reformlar yaptığına işaret eden Çelik, “Pek çok kanun, pek çok düzenleme gerçekleştirdik. AK Parti hükümetleri pek çok reforma imza attı. Yargı reformları, siyasi reformları, sivil toplumun hayatını güçlendiren yasakları kaldıran reformlar. Şimdi ise AB ile Türkiye arasında bir türbülans var. Bir iletişim sorunu var. Bu iletişim sorununun aşılması gerekiyor. Çünkü öteden beri söylediğimiz şey şuydu Avrupalı liderlere; birbirimiz hakkında konuşmayalım, birbirimizle konuşalım. Dolayısıyla bir masanın etrafında konuştuğumuz zaman Türkiye'nin reform iradesini yeniden göreceksiniz” ifadelerini kullandı.



AVRUPA BİZİMLE EMPATİ KURMALI


Türkiye'de yaşananları anlayabilmek için Avrupalıların empati yapması gerektiğini söyleyen Çelik, “Gözünüzün önüne getirin lütfen. Brüksel'i düşünün. Belçika'yı düşünün, Almanya'yı düşünün, İngiltere'yi düşünün, Fransa'yı düşünün. Böyle bir ülkede parlamentosunun bombalandığını düşünün. O parlamento binalarını hepiniz görmüşsünüzdür. O parlamento binalarını gözünüzün önüne getirin ve o binaların bombalandığını düşünün. Bizimle empati kurun lütfen” diye konuştu.


#Avrupa Birliği
#Ömer Çelik
#Mülteciler
7 yıl önce