|

NATO İzmir'e taşındı

NATO Müttefik Kara Komutanlığı İzmir'de törenle faaliyete geçti. Açılışa katılan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James Stavridis, "NATO, üye olduğu günden itibaren her adımında Türkiye'ye güvendi. Aynı şekilde Türkiye de her zaman NATO'ya güvenebilir" dedi

İzmir
00:00 - 1/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:29 - 1/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
NATO İzmir'e taşındı
NATO İzmir'e taşındı

NATO'nun yeni komuta yapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalar kapsamında İzmir'de oluşturulan NATO Müttefik Kara Komutanlığı, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral James Stavridis ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsilen Ege Ordusu Komutanı Abdullah Atay'ın katıldığı törenle faaliyete geçti. Oramiral Stavridis, törende yaptığı konuşmada, Türk halkına, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ve İzmirlilere NATO'ya verdiği destekten dolayı teşekkür etti. NATO'nun yeni yapılanmasında oluşturulan Müttefik Kara Komutanlığı'nın İzmir'de kurulmasının sembolik açıdan özel anlam taşıdığını ifade eden Stavridis, "İzmir yüzyıllar boyunca kültürlerin kesişme noktası olmuştur. Nihayetinde NATO da ittifaka üye 28 ülkeyi birleştiren bir köprüdür. Bu nedenle kara komutanlığının İzmir'de bulunmasının sembolik bir anlam da taşıdığını düşünüyorum" diye konuştu. Oramiral Stavridis, Türkiye'nin NATO için taşıdığı öneme işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye, ittifakın her zaman güvenilir bir üyesi olmuştur. Afganistan'da, Balkanlar'da, Libya'da, dünyanın her yerinde NATO'nun gittiği her yerde, Türkiye'nin önemli ve etkin katkıları olmuştur. NATO, üye olduğu günden itibaren her adımında Türkiye'ye güvendi. Aynı şekilde Türkiye de her zaman NATO'ya güvenebilir. İzmir'deki yapılanmayı, NATO'nun geleceğinin bir parçası olarak düşünüyoruz."

KARA GÜCÜ KARARGAHI HİZMETE GİRDİ

Buca'da bulunan NATO üssündeki törene, İzmir Valisi Cahit Kıraç, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin de bulunduğu çok sayıda askeri ve sivil yetkili katıldı. Törenle, NATO Müttefik Hava Komutanlığı, yerini resmen Kara Komutanlığı'na bıraktı. NATO bünyesinde 2004 yılına kadar Avrupa Müşterek Kuvvet Komutanlığı olarak hizmet veren tesisler, bu tarihten sonra NATO Müttefik Hava Komutanlığı'na dönüştürülmüştü. İzmir'de faaliyete geçen birimle ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında ise "Yeni komutanlık, Belçika'daki Müttefik Harekat Komutanlığı'na bağlı üç ana karargahtan biri ve NATO'daki tek Kara Komutanlığı olacak" ifadelerine yer verildi.

Füzelerin yeri yakında...

NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, NATO Kara Komutanlığı'nın İzmir'deki açılışı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye'ye kurulacak Patriot füze sistemlerine ilişkin yer belirleme çalışmalarının birkaç gün içinde netleşeceğini aktaran Hodges, şunları kaydetti: "Türkiye'nin Patriot talebi üzerine ittifak bir haftadan kısa süre içerisinde harekete geçti ve ABD, Almanya, Hollanda ile NATO güçlerinden yetkililerden oluşan değerlendirme ekibi görevlendirildi. Değerlendirme ekibinin birkaç gün içinde çalışmasını tamamlamasını umuyorum." Öte yandan NATO Sözcüsü Oana Lungescu ise Türkiye'ye Patriot gönderilmesine ilişkin kararın birkaç gün içinde Konsey'den çıkacağını kaydetti. Lungescu, "Füzeler aylar değil, haftalar içinde kurulup operasyona hazır hale gelir" diye konuştu.

Komuta artık İzmir'de

İzmir'de düzenlenen sancak teslim töreniyle NATO Kara Kuvvetleri'nin ana karargahı faaliyete başladı. Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç ve Ege Ordu Komutanı Abdullah Atay da katıldı.

Son durak Şanlıurfa ve Adana

Suriye sınırında nükseden tehditlere karşı Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot füzeleri için yer arama çalışmaları sürüyor. Birkaç gündür sınır bölgelerinde incelemelerde bulunan NATO heyetinin son durağı, Malatya ve Diyarbakır'ın ardından Şanlıurfa ile Adana oldu. Dün Diyarbakır'daki çalışmalarını tamamlayan 50 kişilik Patriot heyeti, 2 gruba ayrılarak Şanlıurfa ve Adana'ya geldi. Askeri heyetten bir grup, yoğun güvenlik önlemleri altında geldiği Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın arazisinde incelemelerde bulundu. Heyettekiler daha sonra bir minibüsle GAP Havaalanı'na giderek kentten ayrıldı. Diğer grup ise Adana'daki İncirlik Üssü'ne askeri uçakla geldi. Patriotlar için yer bakma çalışmalarında dördüncü güne girilirken, füzelerin nereye kurulacağı henüz netlik kazanmadı.


11 yıl önce