|

Nefret ve ayrımcılık suçu işliyor

CHP’nin ırkçı Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın kentte yabancılara yönelik su ve katı atık ücretlerine zam yapacağını açıklamasının hukuka aykırı olduğunu belirten hukukçular, Özcan’ın nefret ve ayrımcılık suçu işlediğini söyledi.

00:00 - 29/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 07:05 - 29/07/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Tanju Özcan
Tanju Özcan
ABDULLAH SARİCA

Hukukçular, yabancı uyrukluların su ve katı atık vergilerine 10 kat zam yapacağını açıklayan CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın ırkçı uygulamasının yasaya aykırı olduğuna dikkat çekti. Tepkilere rağmen geri adım atmayacağını açıklayan Özcan’ın açıklamalarını hukukçular, Yeni Şafak’a yorumladı.

HUKUK DIŞI VE KEYFİ

  • Avukat Neslihan Güneş, Özcan’ın açıklamalarının, ulusal ve uluslararası hukukta yeri olmayan, insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti. Özcan’n böyle bir adım atmasının yasaya aykırı olduğunu vurgulayan Güneş, şöyle konuştu:
    “Anayasamızın 10. maddesinde düzenlenmiş olan genel eşitlik ilkesi herkes için geçerli olduğundan yabancılara da Türk vatandaşlarına davranıldığı gibi eşit davranılmalıdır. Belediye meclisi kararından hakları haleldar olanların dava açması hukuk devletinin bir gereğidir.”


NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇU

Avukat Eyüphan Korkmaz ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Tanju Özcan’ın beyanı açık bir nefret ve ayrımcılık suçudur.
Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve TCK’da yasaklanmıştır. İnsanca muamelede bulunmanın, adaletle hükmetmenin, iyi bir idareci olabilmenin en temel perspektifi empatiden yoksun olmamaktır. Yurt dışında toplamda 5 milyonu aşkın Türk vatandaşımız var.
Almanya’da, Fransa’da, Avusturya’da, Bulgaristan’da ve Yunanistan’da nasıl ki en küçük bir ayrımcılık, ruhumuzu incitmekte, aynı empati ile bize sığınan bu toplumun her ferdine eşit davranmakla mükellefiz.”
#CHP
#Tanju Özcan
#yabancı
#zam
3 yıl önce