|

O çeteye rekor ceza

Ankara’da işitme engellileri dolandırarak 10 milyon TL gelir elde eden 18 kişilik suç örgütüne rekor ceza istendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, şüphelilerin bin 128 yıla kadar hapse çarptırılmaları talep edildi. Savcılık, çetenin bankadaki sistem açığını kullandığını açıkladı.

Osman Özgan
04:00 - 1/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:45 - 1/05/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kooperatif arsası sahibi olmak ve kar payı vermek vaadiyle işitme engellileri kandıran suç çetesi hakkındaki soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, İrfan Aşıkoğlu’nun lideri olduğu 18 kişilik suç çetesi hakkında iddianame düzenlendi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 110 mağdur bulunurken, savcılık, şüphelilerin 449 yıldan bin 128 yıla kadar hapsini talep etti.


15 FARKI BANKADAN KREDİ

İddianamede, çete lideri İrfan Aşıkoğlu'nun anne ve babasının işitme engelli olmasından dolayı işaret dilini bildiği, bir dönem İşitme Engelliler Derneği'nde başkanlık yaptığı ve böylece söz konusu mağdurların güvenini kazandığına dikkat çekildi. Suç örgütünün faaliyetleri çerçevesinde kar payı, ev, araba, arsa, proje ortaklığı gibi vaat ve yalanlarla kandırdığı işitme engelli şahısları 15 farklı bankanın şubelerinden kredi başvurusunda bulundurulmaları sağlanarak 10 milyon TL dolandırdığı aktarıldı.

SİSTEMDEKİ AÇIĞI KULLANDILAR

110 ayrı dolandırıcılık olayının anlatıldığı iddianamede, mağdurlara 12 bin 500 TL ile 398 bin TL arasında değişen meblağlarda kredi kullandırıldığı bilgisi yer aldı. Suç örgütünün, karı-kocaların da bulunduğu mağdurların her birine 10-15'er dakika arayla birden fazla banka dolaştırarak kredi kullandırıldığına dikkat çekilen iddianamede çetenin, bankacılık sistemindeki farklı bankaların birbirlerine yapılan başvuruları anlık olarak görememeleri açığından faydalandığı belirtildi.

BANKACILARLA İRTİBATLI

Mağdurları bankalara götüren örgüt üyeleri, irtibatlı oldukları bankacılar aracılığıyla kredi başvuru evraklarının işitme engelli şahıslara tercüme etmeden acele bir şekilde imzalattığı da ifade edildi.

  • Eksik evrakla kredi
  • İddianameye giren bilirkişi raporunda, başvurular esnasında düzenlenmesi gereken belgelerin daha önce müştekilere imzalattırıldığına dikkat çekildi. Ayrıca bazı kredi dosyasında kimlik belge fotokopisi, maaş bordrosu, SGK dökümü gibi belgelerin bulunmadığı belirtildi. Çete üyelerinin bu başvurular yapılmadan önce kredi işlemlerini hızlıca tamamlayabilmek adına iş yerinden izin alamayan şahıslara usulsüz olarak iş göremezlik raporları aldırdığı da kaydedildi.
#​Ankara
#Çete
#İrfan Aşıkoğlu
5 yıl önce