|

O haini ver köprübaşında papazını al

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Evanjelik papaz Brunson’la ilgili Türkiye’yi tehdit eden ABD Başkanı Trump’a çağrıda bulundu: “Pensilvanya’daki haini verirsen takas imkanı doğar. Soğuk Savaş’taki gibi ya bir yol ağzında ya da bir köprübaşında suçluların takası sağlanır”

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/07/2018 Pazar
Güncelleme: 02:34 - 29/07/2018 Pazar
Yeni Şafak
​MHP Genel Başkanı Bahçeli
​MHP Genel Başkanı Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ev hapsinde tutulan casusluk sanığı Evanjelik papaz Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’yi yaptırım uygulamakla tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump’a sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesabındaki açıklamasında Bahçeli, Trump’ı, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve diğer örgüt üyelerini Türkiye’ye teslim etmeye çağırdı. Takas işleminin ancak bu şekilde gerçekleşebileceğini bildiren Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

HADDİ HUKUKU AŞTI

“Malum Papaz serbest bırakılmazsa yaptırım uygulayacaklarmış! Bu üslup küstahça değil midir? Buyurgan, bulanık ve buruşmuş bir tavır sayılmayacak mıdır? Türkiye’nin tehditlere pabuç bıraktığı nerede görülmüş, nerede duyulmuştur? On yıllardır müttefiklik hukuku içinde bulunduğumuz ABD, Evanjelistlerin dolduruşuna gelip bir papazı bahane göstererek Türkiye’yi tehdit etmektedir. Bu ayıptır, ahlaki kural ihlalidir, stratejik ortaklığa gölge düşürmektir, haddi ve hududu aşmak demektir.”


FETÖ’CÜLERİ İADE ET

“Türkiye-ABD ilişkilerini casusluk suçlamasıyla bağımsız ve tarafsız Türk mahkemesinde yargılanan bir papaz riske atıp krize sokuyorsa ne söylense nafiledir. ABD Başkanı, papaz peşine düşeceğine ülkesinde misafir ettiği FETÖ’cüleri ne zaman iade edeceğini düşünmelidir. Türkiye tam bağımsız, tam bağlantısız bir ülkedir. Onun bunun ağzına bakmadık, bakmayacağız. Papaz bahanesiyle şantaja boyun eğmeyiz, eğmeyeceğiz. Tehdit acizlerin zaafı, korkakların zayıflığıdır. Kaldı ki, Türk milletine tehdit işlemez, tarihin hiçbir döneminde de işlememiştir.”

YA BİR YOL AĞZINDA YA DA...

“Papazı isteyen ABD, Pensilvanya’daki haini verirse her hal ve şartta bir takas imkân ve ihtimali doğabilecektir. Nasıl olsa, suçluların, ajanların ve hainlerin değiş-tokuşuna Soğuk Savaş yıllarında epey tesadüf edilmiştir. Kanaatim odur ki, ya bir yol ağzında, ya da bir köprübaşında suçluların takası sağlanabilecektir.”


İkinci temas

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, papaz Brunson krizi sonrası ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile ikinci kez görüştü. Önceki günkü ilk görüşmesinde Türkiye’nin tehditler karşısında geri adım atmayacağı mesajı veren Çavuşoğlu, dün Pompeo ile bir telefon görüşmesi daha gerçekleştirdi. ABD Dışişleri’nden görüşmeyle ilgili açıklama yapıldı. Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, Pompeo ve Çavuşoğlu’nun Papaz Brunson hakkında görüştüğünü belirterek, “Bakanlar, sorunun çözümü için görüşmelerin devam etmesini ve diğer ortak kaygıların ele alınmasını taahhüt etti” ifadelerini kullandı.Çavuşoğlu, yine gün içinde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile de telefonda görüştü.

#Devlet Bahçeli
#Andrew Craig Brunson
6 yıl önce